自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

按規律,把漏去的數字填在橫線上:
1) 1,2,4,7,11,16,__,29
2) 1,2,4,8,__,32,64,128
3)1,4,9,16,25,__,49,64
4) 2,6,12,__,30,42,56,72

請問各位應該填咩數字上去先正確呢.....唔該....

侯爵府

1 22
2 16
3 36
4 20

一仔媽咪520  唔該晒你呀  發表於 11-4-19 20:23

侯爵府

好媽媽勳章

1)22
2)16
3)36
4)20

一仔媽咪520  唔該晒你呀  發表於 11-4-19 20:23

侯爵府

好媽媽勳章

唔好意思呀各位.....可唔可以教我係點計个答案呀
麻煩晒

侯爵府

1/ 22 (+1,+2,+3,+4,+5,+6,+7)
2/ 16 (*2)
3/ 36 (次方1*1, 2*2, 3*3, 4*4, 5*5, 6*6, 7*7, 8*8)
4/ 20 (2*2, 3*2, 4*2, 5*2, 6*2, 7*2, 8*2°

一仔媽咪520  唔該晒你呀  發表於 11-4-19 20:31

伯爵府

一仔媽咪520 發表於 11-4-19 20:13
按規律,把漏去的數字填在橫線上:

1)用12345..咁加上去
2)用雙倍加上去
3)用13579....加上去
4)2468 10.....咁加上....
>v<..

一仔媽咪520  唔該晒你呀  發表於 11-4-19 20:33

侯爵府

4. 1x2 2x3 3x4 4x5 5x6 6x7

一仔媽咪520  唔該晒你呀  發表於 11-4-19 20:33

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

計法: 1同2係相差1, 2同4係相差2, 4同7係相差3, 7同11係相差4... 如此類推16到__ 係差6 = 即係16+6 = 22

計法: 1同2係相差1, 2同4係相差2, 4同8係相差4, 8同__ 係相差8, 即係 8+8 =16

餘下2題, 都係類似關係

3). 大家既關係 相差3, 相差 5,相差 7, 相差 9, 相差 11 (即係25+11 = 36)

4). 大家既關係 相差 4, 6, 8... 等等

3).

男爵府

1) 22 (+1,+2,+3,+4,+5,+6,+7)
2) 16 (+1,+2,+4,+8,+16,+32,+64)
3) 36 (+3,+5,+7,+9,+11,+13,+15)
4) 20 (+4,+6,+8,+10,+12,+14,+16)

唔好叫你小朋友照抄woh,叫佢自己做,然後幫佢對答案啦。

一仔媽咪520  知道....唔該哂你呀  發表於 11-4-19 20:34

大宅

哇,,小二數學題這深澳呀?光看看就已經頭疼.

一仔媽咪520  唉....自問自已數学真係好差....所以教亞仔都教到我頭痛呢  發表於 11-4-19 22:16

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

而家小學既數學, 真係深好多

我老公仲話, 呢 d 數, 當年小四左右先做 (我地係7x 年出世)

一仔媽咪520  對我嚟講...真係深好多(我數学好差的)....所以而家教亞仔
我都教得好吃力呢.....  發表於 11-4-19 22:18

首頁

尾頁

跳至