基督家庭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

還未嫁娶時,如何才不會“吸引了一個 wrong 的他”或她呢?
如題:請大家給意見,謝謝!
既然在這裡開提,當然是與外界有不同標准的。是找個真心要守神的法則的基督徒。如果不是我就不會躲在這個基督之家來講啦!

各位弟兄,你不想將來你老婆淪落到有這些感嘆的呀!
男人永遠對不起女人
http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=175121

各位姐妹,你也不想將來你老公淪落到有這些感嘆的呀!
WHAT IS MARRIAGE??? (Sent by a friend)
http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=175121

所以,趁還沒有嫁娶就快來聽別的過來基督徒的意見。或者有經歷過的都來講講心得喔。
其實,我都想勸諭非基督徒的朋友,如果你還沒有信主的就不要找個信主耶穌的人來嫁娶啦,咱自己捉蟲蟲入 Pat Pat。 到時又系樹大鬧基督徒的配偶、62 99、姑9等因親。你話喇,0甘又何必揾苦受呢?

侯爵府

第一次拍拖, 個男仔唔太好, 會講大話呃我, 雖然只係因為想多D時間讀書做功課, 但係呃我話要上4個鐘堂就唔O岩... 後來發現佢唔真心鐘意我, 掛住個追唔到O既女仔, 我地就分左手...然後再一齊,又再分手

畢左業, 為左自己前途, 又為同佢分得切切底底, 我去左外國讀書

O個年聖誕節, 我知道佢追另一個女仔, 好唔開心, 原來一個人心灰心死會體溫急跌....但仲有6日就考試, 我從拾好耐未試過O既禱告, 求主讓我冷靜, 結果, 竟然係: 我每日安睡到天光

後來, 我唸: 明明會為自己打算, 會選一個最好, 最合適俾自己, 點解結果都係咁? 於是, 我又祈禱, 求神幫我選擇 (踢個波俾神), 仲大膽地答應: "袮選擇邊個都好, 我會跟隨袮意願"

幾個月後, 朋友A個朋友(阿B)話阿A轉性, 由好憎基督教變成基督徒, 我心唸: 死喇, 唔係阿A掛, 好似仲有個警察哥哥同鬼仔鐘意我喎...不過我都未返香港, 拍唔拍拖都唔急O既

返左香港一段時間, 時時同阿A傾計, 於是問神: "係唔係呢個?" 神話係, 於是,我放開自己去接受, 佢約我返教會, 我欣然的答應

點知原來阿A約我返教會前都有禱告: "神, 我知你喜歡基督徒做我女朋友, 咁喇, 如果佢肯返, 我就知呢個合你心意"

故事發展落去, 阿A當然係我老公

你可以話, 而家無咩事, 當然會覺得個老公好; 但係
1) 我由一個半破碎家庭, 到而家進入左一個滿有愛的家
2) 老公的智慧, 開解左我多年對原生家庭的苦
3) 經歷死亡時, 老公和奶奶的冷靜是救回我小命的一個要點

所以, 我好有信心, 是神幫我選擇最合我的, 放在我身邊

結論, 求問神, 等候神, 也要信神的選擇

MAY_FUNG  感謝神呀!好好嘅見證!  發表於 11-9-17 23:11
ndw  啊們!
神聽你求合神心意的基督徒配偶的禱告,神回應得好快啊。我單 case 都系,神回應得好快。  發表於 11-4-23 02:24
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 玩具勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我同c6拍拖前都經歷過禱告等候,拍左7年拖,一直都以為神保守我地,我地從來無嘈過交!結婚亦經歷了神好大的恩典!但今日c6要離婚,仲話隻狐狸先係同佢一生一世既人!我不禁問神,當初是我地自以為是神配合,其實不是嗎?我實在不知道!
朋友A未信,佢女朋友同佢拍左5年拖,佢女朋友之後信左,但佢一直唔信!到佢地傾結婚時,女朋友同佢好多爭執,最後只係講左句,因為佢唔信,所以要分手!1年之後佢女朋友同個弟兄結婚.朋友A問點解神要咁安排,如果佢女朋友唔係信左,佢地應該結左婚,所以佢更加唔信神!
朋友B信左,但同個未信既男仔拍拖,拍左10年,分手收場.朋友B之後無拍拖,只係間唔中呻自己無聽神話,浪費左10年時間!
神的心意,人真係能明白嗎?

大宅

To find your best partner, you've to
1) know yourself very well.
2) filter out those who are not suitable for you (even though you've feelings for him/her).
3) find a guy who loves you more (if you are a lady).

ndw  Agree. Cannot go by feeling or rely on feeling.  發表於 11-4-27 13:09

子爵府

iyan2108 發表於 11-4-24 20:16
我同c6拍拖前都經歷過禱告等候,拍左7年拖,一直都以為神保守我地,我地從來無嘈過交!結婚亦經歷了神好大的恩 ...

“...仲話隻狐狸先係同佢一生一世既人...”
你老公系姦夫,犯左姦淫罪,還要繼續犯落去。做左神所憎恨0既姦淫罪。
所以揀配偶唔系只是看0巨0既宗教表現,而系看0巨擺神0既話語,聖經,有幾大權威。敬畏不敬畏神。我覺得要揀個追求明白耶和華心意0既人。神所憎惡0既,0巨就憎惡。神所喜愛0既,0巨就喜愛。如果系0甘0既基督徒,唔會長期犯左姦淫罪,唔會選擇離婚而另結婚。你老公0既前路,照0甘行落去,唉,不堪試想。如同不信的人。

請注意:我大特寫追求二字,點明我的要點在與心裡0既追求多於在拍拖時0巨有幾了解神的心意。

神了解你被老公被叛0既傷痛。 你知道以前以色列人在舊約也曾多次被叛神嗎.

為你和BB禱告。願主加添你力量走過人生每一個小站。

大宅

At the onset of the relationship, you've to pray to God first to see if he/she is the person is suitable for you.

To help you keep a clear mind, please refrain from having any intimate relationship with that guy/lady prior to marriage. Because once you have had initimate relationship with that person, a soul ties will be formed whether or not he/she is suitable for you. By that time, you cannot objectively think / see clearly of the person.

ndw  以我過來人經歷,百份百同意。好現實。神造人就系0甘。我就明白到為何神所撮合的,人不能分開的真理。  發表於 11-4-28 12:11

大宅

回覆 ndw 的帖子

"其實,我都想勸諭非基督徒的朋友,如果你還沒有信主的就不要找個信主耶穌的人來嫁娶啦,咱自己捉蟲蟲入 Pat Pat。 到時又系樹大鬧基督徒的配偶、62 99、姑9等因親。你話喇,0甘又何必揾苦受呢? "

據聞唔少非基督徒男仔喜歡搵基督徒女仔做配偶﹐貪佢地溫純D乖D﹐有乜嘈交就搬耶穌出黎﹐等對方一定要聽自己話。有D甚至為左得到對方﹐結婚前呃對方話自己已經信左主﹐教會團契乜都去足﹐到結婚後先話「其實我根本都未信」。最近教會有位伯伯決志受洗﹐佢話自己當年就係咁氹左個老婆返黎﹐結果佢老婆足足等左四十年佢老公先真係信主。

子爵府

回覆 sshoi 的帖子

所以我當年查我老公身世時, ....... 我老公話話自己已經信左主﹐教會團契乜都去足﹐我都無‘宗教’分畀老公響這些點上加分。即使老公帶埋條十字架項鏈,我都唔加0巨分。不過老公無帶什麼十字架項鏈。反而我當時有帶條十字架項鏈。 系爸爸媽媽送畀我0既第一個首飾。當然我老公都無因為0甘而加我‘宗教’分啦。呵呵呵! 多年後才知原來我老公揾基督徒老婆眼光都唔弱。

我兩當年真系未拖手前就互相‘面試’鬥挖料0甘。特別豎起耳仔留心聽對方講對受洗0既意義的看法系乜? 乜野推動信主0既心? 乜野推動去受洗? 還有許多以聖經應用於人生0既話題。當我單獨相處時談到聖經神的話語的話題時,看看對方是否與我興致勃勃地一起談得投契。而不是即時對話沉靜曬。一句起兩句止,或只是應個,‘0岩!’‘對!’或‘同意!’就草草了事。 尤其加意觀察對方在小組查經時0既表現,看看是否得個聽而不作思考。可有可無,不執著神的話語的樣子和反應。如果系,就唔好喇,好容易有機會系披著羊皮0既狼來揾著數。

子爵府

'...據聞唔少非基督徒男仔喜歡搵基督徒女仔做配偶﹐貪佢地溫純D乖D﹐有乜嘈交就搬耶穌出黎﹐等對方一定要聽自己話。...'

0甘都要揾個對聖經唔系點讀,一知半解0既少女先可以有機會揾到人笨0遮。但系個非基督徒男人都系其差一著,就系,個姐妹可能隨著年日,漸漸多讀神0既話語,明白神0既心意加深時,就會有好野畀老公嘆! 如順服丈夫嘛?! 好! 0甘都要響順服神0既範圍下來順服丈夫0遮。如果見到老公響做生意上瞞稅,或者騙眾援0既,0甘有個基督徒老婆就多得0巨唔少喇。老婆會話:“老公,我好愛你,我唔會駁你,唔會鬧你。 你打我唔還手,你罵我唔還口。但系只要我有一息尚存,我一定要向稅務局報串你。最多你坐監時,我日日來探你,煮多D你喜歡食0既野來畀你享受。”0甘你地話喇,唔認同神0既丈夫系咪當初其差一著,自己捉蟲蟲入 PAt Pat 呢?

pyjess  哈哈哈哈...  發表於 11-4-28 13:45

子爵府

還有一單可以舉例,如果老公唔信主,響多人等位0既餐廳食0野,老公一個皮包霸住個空位話有人0既,有健壯人來,唔讓位。 連公公婆婆來都唔讓位,系都要話有人0既,講大話話只系朋友還未到。 等等,畀公公睇穿左個假局,硬要坐落來,搞大左,老公仲嘈話報警,此時如果有個基督徒做老婆實當眾篤爆老公啦! 就算唔明篤爆都大翻個老公話‘0甘報警LOR’! 0甘唔認同神0既丈夫系咪當初其差一著,揾個基督徒來娶,自己捉蟲蟲入 PAt Pat 呢?

大宅

回覆 ndw 的帖子

一位基督徒姊妹對於丈夫所做嘅事有乜反應﹐聖經知識固然係佔一部份原因﹐個人性格亦係一個主要因素﹐唔係話兩個人都一樣熟悉同順服聖經教導就會用同樣方法同樣說話去處理同樣情況。
假如一位基督徒(男又好女又好)真係結出仁愛、喜樂、和平、忍耐、恩慈、良善、信實、溫柔、節制嘅果子﹐係非常之有吸引力﹐我估無論係唔係基督徒嘅異性都會流晒口水覺得「嘩﹐呢個嫁/娶得過喎」。所以題目問如何才不會吸引一個錯的異性﹐呢樣野真係唔到自己控制。

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

ndw嘅『追求』講得好好

我自己拍拖時,自己都未有『追求』神嘅心,於是搵到嘅伴侶,需然信主又有許多的性靈果子,但學保羅講,無對主有主動嘅愛,都係鳴的鑼,響的鈸。我當時自己都未試過真正的愛上主,又點會覺得要搵個同樣有咁嘅新嘅伴侶呢?(我唔係批評老公,佢差一點對神的愛心就升天架啦,祈禱等待中)

所以自己靈裡嘅增長好重要。到你有咗熱心,自然會覺得無嘅弟兄『點都掙咁啲野』

yymouse313  AGREE  發表於 11-9-26 16:58
ndw  系呀,有追求0既心就會共同在靈裡成長。若姐妹比丈夫屬靈0既就辛苦點,因為丈夫系一家之令頭。但是都容易過同唔信0既配偶一同生活。  發表於 11-5-2 10:44

子爵府

sshoi 發表於 11-4-28 20:23
回覆 ndw 的帖子

一位基督徒姊妹對於丈夫所做嘅事有乜反應﹐聖經知識固然係佔一部份原因﹐個人性格亦係一 ...

"一位基督徒姊妹對於丈夫所做嘅事有乜反應﹐聖經知識固然係佔一部份原因﹐個人性格亦係一個主要因素﹐唔係話兩個人都一樣熟悉同順服聖經教導就會用同樣方法同樣說話去處理同樣情況。......."

系呀,我都睇到同體會到喱點,好似我同老公兩個都愛讀聖經來理解神的心意。 唔講得上有一樣0既知識程度,但有同是追求神的心思意念同愛神的心,我地都有相處上,溝通上0既困難,更何況一對基督徒與非基督徒0既婚姻生活呢,不是困難更大麼?!價值觀有很多的不同距離。一個向神,一個唔向神,持續的思想拉鋸戰,我就受唔起哩精神折磨了。 對雙方來講都系有大幅度0既折磨。 道不同,如何相為謀呢?!系瞇道相同0既好相謀得多呢。我都唔系話同相同0既就完全無共事同並肩作戰0既困難。
再看看我舉0既例子一,不信0既配偶 (真見証)睇為0巨地有交稅,拿眾援都系拿翻0巨應得0既。而信0既配偶就會認為哩個系唔誠實0既,系神所憎惡0既行為。信0既人拿神0既話語來點醒唔信0既人,唔信0既人仲話信0既幼稚單純,老老實實、終需乞食,人人都系甘做啦。聽你講無發達0嫁。信0既人就好慶啦,發達真系對0巨0甘重要?對配偶尊重0既心大打折扣。同一個睇少你0既人相處共事好辛苦0嫁,遲早問題多多,病發怔多多,影響晒夫妻關系。就算信0既人唔驳口,都会不其然畀脸色配偶受。好咪!或者响基督徒支体前笃配偶0既背来揾支持平行心态,死未!

"......所以 假如一位基督徒(男又好女又好)真係結出仁愛、喜樂、和平、忍耐、恩慈、良善、信實、溫柔、節制嘅果子﹐係非常之有吸引力﹐我估無論係唔係基督徒嘅異性都會流晒口水覺得「嘩﹐呢個嫁/娶得過喎」。所以題目問如何才不會吸引一個錯的異性﹐呢樣野真係唔到自己控制。"
同意,你認為題目應該點改才可以更能帶出我想探討0既呢? 謝謝意見!

大宅

回覆 ndw 的帖子

最近一班初信嘅後生仔女都問我呢個問題﹕「基督徒同非基督徒可唔可以結婚﹖」
呢個問題唔容易答得好呀﹐因為我本身係結左婚﹐配偶又係基督徒。一方面我當然唔可以答「可以」﹐因為我相信呢個唔係合乎聖經教導。另一方面如果我答「唔可以」﹐咁佢地又可能會諗﹕「車﹐你上晒岸﹐梗係容易講呢D風涼話啦...」

咁我答佢地時﹐首先就係理解佢地嘅難處﹐始終一來父母會畀佢地壓力﹐二來佢地自己都會恨拍拖恨結婚(尤其女生)﹐三來國內基督徒數目雖然增長得快但比例仍然好低﹐四來基督徒當中女多男少呢個情況都幾嚴重。所以就唔係用「可不可以」呢個律法角度車埋去﹐而係將重點放在神想畀佢地最大的祝福﹐畀佢地最蒙福的生活﹐唔想佢地辛苦一輩子。我亦叫佢地耐心觀察同等候﹐因為唔係個個自稱係基督徒嘅都真係信主。(我記得好幾年前我睇左一個「如何維繫婚姻」之類嘅基督教電視節目﹐由一對香港基督徒藝人夫婦去分享心得﹐講到頭頭是道。點知我睇完個節目之後﹐過左幾個星期就喺報紙睇到呢對夫婦決定離婚。)

話時話﹐我知道幾個基督徒後生女已經開始吸引到一D非基督徒男仔﹐因為D男仔睇見佢地嘅品格、態度、人生觀嘅改變﹐係其他女仔身上見唔到。一方面係值得欣慰﹐證明佢地真係新造的人。但另一方面都會擔心﹐希望D男仔唔好只係想得到佢地個人﹐而係得到佢地所擁有嘅同樣嘅福份啦。

子爵府

"﹕「車﹐你上曬岸﹐梗係容易講呢D風涼話啦...」"
呵呵呵!好多年前,計起上來有十年前啦,我同一斑還未嫁娶0既基督徒看一出基督徒制作的電影,系有關未嫁娶的基督徒之間如何處理三角戀愛0既故事。看完後大家分享感想:假如我系當事人,我會如何做。第一個問我,可能見我系唯一結左婚0既。我就講其實溝通好重要,同埋個女0既唔應該同時扯住兩個風箏。其實我仲有好多經驗0野想講,不過我都收住,最後只講:“我都上左岸喇!無得0念假如。”有個男生好稿笑,0巨當時系訓系地下,馬上翻身趴響地上做住游水0既動作一邊講:“哎呀!我仲游緊水啊,幫我啦!”

複式洋房

回覆 ndw 的帖子

這個時勢,基督徒要問的是:如何抗拒世界誘惑,與不信結合,以致羞辱主道?

yymouse313  明白係一件事,做到又係一件事,將心比己先能夠令人明白信與不信既矛盾  發表於 11-9-26 17:03
ndw  謝謝意見!你好勇敢。佩服! 但0甘寫個標題,我唔想另人未入來讀內容就先抗拒了同拒絕講造就基督徒的心得呢。呵呵呵!  發表於 11-5-5 05:08

男爵府

自己在受浸前,剛結婚, 但本身6歲至今知道至善至美的上帝, 造物主,
科學面:萬物互相效力, 正邪不兩立, 不要犯奸淫罪,偷竊罪, 不要自私,
要與人分享, 知簡識儉, 不要逃稅, 不要做壞事....
6歲起至30歲前的決志吧, 愈早信愈得神喜悅, 祂早為我開路

我受浸時30歲, 只為一樣:
基督寬恕了我不信之罪, 主耶穌的愛無人能及
20年的婚姻歲月, 必須經歷兩人的磨合, 但必須要彼此正面的
如果任一方做了逃兵, 或不思進取, 無論是否教友, 肯定出問題

見證:
1. 第二位男友(現在老公, 當時他已經29)是由主安排, (他也該同意), 夜校認識, (蒲吧肯定WRONG GUY)
2. 我表明我信耶穌, 我唔拜偶像, 他很努力去讀聖經, 但一定係你地指那些扮熱心追求 (後來結婚之後沒去教會)
3. 20多年來, 我堅持一人信主, 全家得救的信念, 因為自己既父母姊妹
拜偶像, 夫家男人和女人都迷信, 一於少理, 專心靈命成長的需要,
4. 可以肯定, 男人較易跌倒, DEVILS ARE AROUND US.
5. 如果自己都唔堅定, 任何風雨都可以把兩人吹散
6. 兒子現在與我一起聽道, 兩個未洗的男人, 我都有信心可以一起
信主,
7. 無論怎樣, 如果你沒有貪求甚麼, 以賽亞書:到祂的施恩寶座前求,
我們偉大慈愛的神, 祂必成就

見證2: 正在發生(
SAMMI'S,
CHOI SHUI FUN'S,
HUNG TIN MING'S ,
MANY MANY....

ndw  難得的見證!我都有個同事佢由唔信耶穌又取個‘基督教’老婆,到後來發覺老婆仔女都翻‘教會’,賣掉佢一人在家,而歸入教的。這是他同我講的  發表於 11-5-5 05:09
Do not count your days down!

伯爵府

回覆 fafacat 的帖子

我信主後, 就立定心志要與一個同是基督徒的異性結婚.

我就祈禱, 求神挪開不合條件的.

而且當時所有朋友都知, 就是我要同信主的人結婚.

第一遇上的, 他不信, 也不肯跟我上教會. 所以不能發展.

這個, 認識他時, 他是不信的. 但他跟我上教會. 其他朋友笑他追女仔唔好追到教會喎. 但他後來真心相信了, 我們也拍拖了, 結果他受洗後我們走進教堂結婚.

也許我們婚後也遇上許多困難, 特別是他被栽員後, 他對主的信心失去. 但我有相信, 神結合的, 人不能分開. 這是神預備的, 必是最好.

大宅

當年我同太太拍拖﹐我信左主先。教會真係有長輩建議我同佢分手﹐理由當然係什麼「信與不信xxxx」。
我思前想後﹐考慮到如果嗰個時候我用咁嘅理由同佢分手﹐佢一定憎死基督教﹐成世都唔肯信耶穌。咁我就決定一定唔會同佢分手﹐頂多等到佢信主我先同佢結婚。都好感恩﹐佢過左幾個月之後已經信左。
每次同D後生仔女講到呢個題目時﹐總會有人話﹕「咁我同佢一齊先﹐之後向佢傳福音讓佢信主﹐咁咪幾好﹗」一方面﹐由於我自己嘅經歷﹐我唔能夠唔承認佢地所講嘅係有可能。另一方面﹐我又絕對唔提議佢地主動去咁做。諗返起我都一額汗﹐萬一我太太真係成世唔信主﹐咁成世人大家都幾辛苦。所以我只能夠話我嗰個係特殊情況﹐正如有人十幾樓跳落去都可以唔死﹐但我唔會叫人個個都主動去試。

yymouse313  agree  發表於 11-9-26 17:07

男爵府

父神係信實的主, SSHOI 也是個好弟兄呢, 要對好的弟兄有信心,
我知道未婚的弟兄應該是所有教會的"搶手貨"!

我都有興趣知: 外國教會的靈命狀況
例如: 我接獲的澳洲, 英國人都背負神, 轉信佛...
是社會歪風 (回,佛, 異端的冒出)?
留學, 職場, 媚亞洲的影響?
這會是少部份人嗎?
我看得出英美本土教會實有狀大, 鞏固, 教訓, 廣傳福音的負擔
即使是洋人!
Do not count your days down!

首頁

尾頁

跳至