在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我老公系全職爸爸。 我可以 work at home。如果唔系要喂人奶0既日子,老公請願我翻工司做。0甘我開會時,0巨唔使顧住細路唔好0喊,唔影響我作野。

我老公話,0巨唔介意洗衫,但唔中意 fold 衫。
唔介意煮[食送食], 但唔中意預備[食送食]如洗菜。
唔介意洗碗,但唔中意開抬准備食飯,抹抬。
唔介意買[食送食], 但唔中意買衫,買車,拎車入廠維修。
唔中意執玩具,但0巨又抵唔得屋企亂。
唔介意噴殺蟲劑,因為噴一次就幾個月都唔使再噴。
唔介意吸塵,但唔中意抹地。
最喜歡追鄰舍0既貓來嚇走0只貓。等只貓唔好響我地院子裡呵屎。

cccolin  又幾有趣wo^^  發表於 11-6-13 00:03

大宅

畀面勳章

我吾介意煮飯,但我吾中意洗碗,
我吾介意有小朋友,但我吾鐘意冇自由!!

winniethe718  hi!我都係吾介意煮飯,但我最吾中意洗碗  發表於 11-7-12 02:23

子爵府

回覆 cccolin 的帖子

我都系。尤其洗碗,我由細至大最唔中意做0既家務。可能媽媽0既執碗方法唔夠好啦。成日碗曡碗,碟曡碟。將碗面D油膩0野痴曬上上面0既干淨碗底樹。跟住一堆落曬落盤加洗潔精再用熱水衝浸,依---- 一股難聞味供曬上鼻,一睇一聞就冇曬心機洗。細個母親定下家規我要同家兄輪流來一人洗一餐碗。我見母親幫家兄洗過一次碗,於是我又炸型撒賴唔洗碗。結果次次被人鬧過先去洗碗。
而家老公洗碗,佢要求我地唔好同佢執碗,0甘佢有佢執碗同洗碗0既程序。一定唔可以碗曡碗。我好尊重佢0既要求,每次有親戚朋友、父母來食飯,我都要禁住佢地唔好幫手執碗同洗碗。同樣講明,如果我地去人地屋企,我地都唔會唔問過人點幫手就自己拿住來做。得到人地同意後就要照住人地洗碗0既程序方法來做。
有D人或會覺得幫手洗碗0甘小事都0甘巴閉,其實幫手洗碗只是一個簡單的例子,從小事養成好0既代人接物與人相處的好文化,尊重人的意願,會減少很多姻親上的摩擦。

子爵府

“我吾介意有小朋友,但我吾鐘意冇自由!!”
響我屋企,出去做0野個位同響屋企湊仔個位都一樣冇自由。所以邊個揾錢多就邊個出去做0野。 出去做0野又唔系做老世,都系打份工,有上師同事輪住來點住督促住工作,一樣冇曬自己同自由。

翻到屋企又唔輪到自己話事,連點教仔女都要聽響屋企做0野個位話事。家務都要被留響屋企個位點住做。0念0念下,我都好想做留響屋企個位,反正內外崗位都冇自由,起碼響屋企個崗位系老世。時間表自己掌握。今日做唔完0既事可以明天做。我在外做0野邊有0甘有彈性啊,樣樣作業分到埋來都要知幾時要交貨,唔系昨日要交貨就已經暗住半邊嘴笑啦。 趕唔出貨D壓力就好似被幾支槍指住個頭要坐響電腦前點死都要死翻D貨畀人。 通宵達旦都要嘔出來畀人。只見家裡人由大到細都唔知訓得幾安詳。

子爵府

上回話說:老公最喜歡追鄰舍0既貓來嚇走0只貓。等只貓唔好響我地院子裡呵屎。
老公同我講而家隻貓老左,唉!行動唔方便,貓毛都無0甘靚。
幾日前,大女同老公送我出門翻工去,又見到隻貓在我家 drive way 邊邊。
大女:“HEY! Daddy, 我可唔可以追貓啊?”
老公:“唔好LOR!隻貓老啦,佢享受唔到畀人追0嫁啦。 ”

而家我地開車出入見到隻老貓都好耐性0甘等佢慢慢 GUT 起身,慢慢踱步走開條車路,我地先至開車駛過。

cccolin  haha...^^  發表於 11-7-14 02:14

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

引用:上回話說:老公最喜歡追鄰舍0既貓來嚇走0只

原帖由 ndw 於 11-07-11 發表
上回話說:老公最喜歡追鄰舍0既貓來嚇走0只貓。等只貓唔好響我地院子裡呵屎。
老公同我講而家隻貓老左,唉 ...
我以前係加拿大隔離屋又係有隻貓直頭去左我back yard 曬太陽!

cccolin  d貓好識嘆!  發表於 11-7-14 02:17

瑪瑙宮

ndw 發表於 11-4-23 01:47
我老公系全職爸爸。 我可以 work at home。如果唔系要喂人奶0既日子,老公請願我翻工司做。0甘我開會時,0 ...

佢知唔知您咁了解佢?

子爵府

回覆 jannie1223 的帖子

系呀!系呀!日日都來我屋企晒太陽。我地個區,貓系可以隨街逛,狗就要有狗帶同有人帶。隻貓自己屋企有狗,可能同隻狗唔0岩牙,所以日日走來我屋企蹲鐘數 打發時日。
鄰居自上年年尾,竟然養多隻羊!我D女日日擔凳企高看隔離院0既羊。我老公又看埋一份。

子爵府

回覆 Nancy20090615 的帖子

你唔提我,我都唔覺自己0甘了解老公0添。我0念老公知0挂。

象牙宮

如果我今日煮飯, 另外一半會洗豌.
暫時未有特別討厭某中家務, 我好快手, 家務樣樣都模熟了.
點可以做 easy & fast & clean.
手易敏感. 少洗碗. 不喜歡洗浴并吧. 唔使煮飯最好!

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

回覆 ndw 的帖子

養羊?哈哈哈!會吾會好嘈架?

養乜都好,最好吾要raccoon 或skunk ! 加拿大好多!怕怕!

子爵府

raccoon 或skunk 唔使養,野生動物,skunk 自己識走來放屁。有時晚上打開窗訓,訓訓下都被 skunk D 臭屁整醒。我就拍醒老公去關窗。

子爵府

會吾會好嘈架?

唔 D 狗0甘嘈。羊似乎斯文D。

子爵府

回覆 333s 的帖子

你地有仔女未?
我地以前還未有仔女個時,我地兩個一個讀書,一個做0野,大家都唔系全時間響屋企。個時都系我煮飯,抹地板 (只有廚房同浴室有地板),清潔廚房。
老公洗碗,洗衫,漧衣,倒垃圾,洗廁所,吸塵。
而加有仔女,多左好多0野做,我都系負責翻抹地板。唔使翻工時我煮飯。
我都想唔使煮飯同抹地板。
不過,唔煮飯,食外面0既或者就算可以請人翻來煮都無自己煮0甘健康。
抹地板嘛,我地唔將出街寫帶入屋,同埋又唔將踩地板0既拖鞋帶入地0煎0既地方,0甘我就唔使抹0甘頻密啦。

首頁

尾頁

跳至