嬰兒醫護

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

我也分享的我囡囡濕疹的情況:
出世的時候,食能恩1號, 有少少濕疹,以為是公公的衣服沾有煙塵而影響.其一啦, 到今年冬天,最凍那幾天,囡囡5個月大, 囡囡的臉頰特別紅,又成張沙紙咁,頭皮,手,身,腳都係紅腫及痕. 睇西醫,醫生叫我唔好用太熱的水沖涼,勤保濕皮膚及要食抗敏藥水和塗藥膏. 過了冬天, 天氣轉暖少少,濕疹好d,不過,仍然反覆紅臉,手指甲容易折斷.
7個月大, 轉了2號能恩, 濕疹一直都未好. 有次濕疹又發作,轉了另一位西醫, 那位西醫叫轉食豆奶. 但是,因為自己在新年的時候知道奶粉要加價, 入了一些貨,變左推遲了囡囡轉奶粉的時間. 9個月大, 開始食其他固體,前幾天公公俾了榴槤給她, 及後喝了奶粉, 嘩.....臉頰及手臂都紅腫起來, 嚇死我....於是去打算去看政府門診,可是,太多人額滿. 看到大樓指示牌有中醫診所,上去看看, 付了$120的診金, 見了中醫師,醫師話囡囡的身體內有了好多的濕毒,要清, 及可用綠豆煲水沖涼, 及要保濕. 開了沖劑的藥給囡囡,藥包有寫明2日藥,每日飲幾多. 看了藥單的中藥成份, 都係清熱的.
拿了中藥包回家未服用,因為她被我染上了感冒,不過,開始幫囡囡轉飲豆奶,飲了2天, 臉頰好了許多, 今天第一天服中藥, 皮膚的濕疹也開始減退.加上,煲了冬瓜湯俾囡囡清熱,用寶x 金水為囡囡沖涼清熱痱.希望明天服用了第二日藥後, 會有整體的皮膚改善. 不過, 中醫係要慢慢的醫治才有效. 相信會保持覆診,及幫女兒清身體的內熱濕毒.
我睇的中醫係政府中醫院服務的屬下中醫院, 醫管局聯同浸大,中大合作,派他們的中醫師診斷.中藥可以選傳統煲藥或顆粒沖劑. 各位的媽媽濕疹bb可以去試試.

男爵府

回覆 Anneenamum 的帖子

報告吓啊妹情況: 24/5(第4服藥)停飲了中藥,開始停嘅第一日又係都有發出嚟,面,手,腳都有少少,情況還是反反覆覆咁,第二日情況都係冇咩改善,手掌,腳掌,小腿都係keep住發紅同好乾脫皮,好灰其實都有改善咗嘅部位係有心口,肚dum,大脾......但其他部位就進展得很慢很慢......同老公商量係咪應該轉醫師係咪可能同啊妹唔夾....最後,我們都係決定轉了,26號睇咗 brbaby2007介紹喺九龍城嘅吳醫師,貴就係貴d,但為咗啊妹快d好,冇辨法了....醫師言之鑿鑿3日就會好好多咖啦....出乎我們嘅意料第二日已經情況得到了改善,紅紅乾乾明顯沒有了,今日第三日死皮脫掉後更加是白白滑滑呀脫胎換骨咁.....我會在brbaby2007個topic續講啊妹嘅情況的....

還有要講番張醫師,張醫師不是醫得唔好,只是夾唔到啊妹,中醫都好睇夾唔夾,事實上有好多朋友仔濕疹都係張醫師醫好的,我還有很多親朋好友現在都睇緊醫師(其他症),仲勁讚醫師好得呢~所以睇緊張醫師又有好轉緊嘅mami們唔好因為我唔夾而立即放棄唔睇而轉,諗清楚先啊~

edf:你仔仔好點未呀??夾唔夾到張醫師??看看會否轉醫師.....

男爵府

回覆:帶啊妹睇中醫(醫濕疹)

请问半杯的中药水、如何喂到BB饮呀?我女2,5岁、反复低烧一个月、看了中医、药粉冲水、无法让她喝下去、唉

男爵府

请问半杯的中药水、如何喂到BB饮呀?我女2,5岁、反复低烧一个月、看了中医、药粉冲水、无法让她喝下去、唉

jackco-mami  我囡囡8個幾月,我開頭是用針筒灌佢飲的,但之後佢就自己肯逐小逐小咁吞服唔使灌了,但你囡囡2歲幾好難迫到佢飲的,好明白!!加少少葡萄糖得唔得呀??  發表於 11-5-29 23:55

男爵府

複式洋房

可以pm我個中醫名、地址同電話嗎?

大宅

回覆 jackco-mami 的帖子

jackco mami, 好開心聽到你的女女好起來, 我仔仔已在24/5轉了醫師了, 他也是一個bk mami介紹的中醫, 很滿意, 但我和這位媽咪會再看看小朋友的情況再決定是否介紹給大家, 希望我們的小朋友可快些康復!

jackco-mami  太好了~我明天會再去轉咗嘅醫師那裡覆診,之後我都會報告番情況比各位mami參考介紹給大家的,一齊加油呀~  發表於 11-5-29 23:51

男爵府

好期待你們的消息,但我想問怎樣強迫到小朋友飲下成碗藥呢?可否比這個吳醫師的資料我嗎?

jackco-mami  其實小朋友又真係好難強迫,bb就可以用針筒灌佢可唔可以溝希d加少少葡萄糖呢  發表於 11-5-30 17:24
jackco-mami  其實小朋友又真係好難強迫,bb就可以用針筒灌佢,可唔可以溝希d加少少葡萄呢  發表於 11-5-30 17:23

大宅

http://www.ha.org.hk/chinesemedi ... lan=chi&cid=C11

提供給其中一位濕疹媽媽的資料. 記得找當值表中的兒科中醫師
.

大宅

回覆 kk9129helen 的帖子

我的女兒曾於4個月的時候感冒看中醫,飲傳統煲的藥, 當時是中藥房代煎藥,味道與廿四味差不多, 藥房的人俾了糖水(類似西餐廳叫凍檸茶一樣,加入糖水的東西令它甜少少). 另外,可以沖淡少少,就容易入口. 我俾奶瓶,照飲完.

複式洋房

可唔可以PM埋個地址電話同診金比我呀???THX

別墅

回覆:jackco-mami 的帖子

求求pm你的中醫資料給我。我仔仔情况同你囡囡好似,我由佢一個月開始到七個半月都為此煩努,一直睇西醫都吾得!
Email:[email protected]
Thanks!

別墅

求求pm你的中醫資料給我。我仔仔情况同你囡囡好似,我由佢一個月開始到七個半月都為此煩努,一直睇西醫都吾得!
Email:[email protected]
Thanks!

民房

Pls pm the name of the doctor, tel no and the address. Thanks a lot.

複式洋房

可否PM Me

複式洋房

Can u pm/ email EC information to me?
Thanks a lot!
[email protected]

大宅

可否提供醫帥詳細資料地址給我呀?
[email protected] or pm

別墅

可以pm個地址比我,我個仔都有濕疹都需要醫

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 月餅勳章 育兒性格勳章

可否pm我?
風雨同路

大宅

可否pm中醫資料給我,thanks!

首頁
34567...8

尾頁

跳至