在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家好~! 我岩岩有左b b ,
但我份工係係街上跑街寛頻過d sales ,
日日要令住好重過d 易拉架開工。
有時仲要走鬼過d,
我日日都好擔心份工會影響個小朋友。

如果大家係我會怎樣做泥~??

大宅

同公司伸請轉職。

複式洋房

你這份是長工(permanent job) 定係散工/part time, 約果是長工的話能否向公司申請調職, 雖然每個人的體質都不同, 但有了bb始終應以身體為重o

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

轉唔到文職, 就唔好做啦....咁辛苦!!

別墅

轉職要醫生證名,或者要等6個月或者見肚,

我睇政府醫生,佢地都唔肯寫醫生證名比我~=.=

別墅

我係長工尼嫁,做左8個月嫁la~

大宅

要乜野醫生證明呀???普通的私家醫生都有得驗孕既,都可以證明有BB,應該百幾蚊有交易

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

咁你咪睇私家e生 (婦科), 叫佢寫証明話你有身孕同埋不適宜戶外及粗重工作. 基本人權黎喎, 連外僱都有呢d福利, 何況我地香港人呢?

別墅

我地公司有員工福利,去看左公司認可的私家醫生,
但佢只肯寫唔可以做粗重工作,但唔肯寫唔可以做戶外工作,
過醫生仲話行街搭車都有危險,唔通我唔比你行街搭車咩。
仲要唔係好肯寫假紙比我~仲要話你日日暈不如你唔好做la
佢甘回應我,過一刻我都幾無奈
其實我而家日日都暈暈地,好怕係條街到暈,
但聽講轉文職要等見肚先可以轉
而我份工都唔算係粗重工作,只係要走下鬼同返工前要令D 好重嘅野,,
我又唔可以真係唔做,所以我都唔知應該怎樣做~=.=

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

間唔中走下鬼仲唔危險呀??你公司冇野嘛!你而家幾多週呀?頭12週好緊要架,好易唔穩會小產架,公司只承認佢指定醫生,係同埋有free medical,非公司醫生一樣可以睇,但係claim唔到medical,但公司應該會承認張醫生証明。

我好耐之前我有份工,我雙眼要做手術開刀,我唔係睇公司指定醫生,我前後請兩個月病假,因為我醫生証明書唔係under佢公司指定醫生所以我請兩個月假係no pay leave,當然我休息完都最後quit咗份工啦!

別墅

差唔多2個月la~
我醫生紙出曬,但公司未有回應lAW

別墅

總之唔理公司點覆你 你都要記住你有個b係到~ 重野唔拎 戶外工作 真係傾唔到 就慢慢做 慢慢黎 依家天氣咁熱 行慢d 帶把傘 乜都拎個b同佢講~唔舒咪坐下休息下 佢吹你唔脹 只要你表現到你有服從公司工作佢就唔可以炒你 反正你公司做到咁 佢都係想你唔做啫 總之佢叫你做乜 你都以個b為理由 推得就推 推唔到就hea住做 ~等生完~放完產假再打算

子爵府

要見肚先轉得? 你咪裝個假肚囉=p 不過你公司都衰衰地, 無回應你, 諗住拖下拖下當無事~

有無d同事響附近擺? 一係叫佢地做好心, 幫你拎下囉~ 同埋自己擺街都小心d, 有d人亂撞~

大宅

公司一定幫你轉的, 不用擔心, 大肚大晒!
何況, 每個人體質不一樣, 有D大肚媽媽很強壯跑步游水, 有D要臥床.
你自己想啦! 如果經濟許可可以quit咗份工, 生完再出來做啦.

首頁

尾頁

跳至