懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Re: 做個小統計:妳會揀順產/開刀??

順產

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

可以的話順產.....

禁止訪問

禁止訪問

睛靈勳章

珊瑚宮

好媽媽勳章

一定揀順產

男爵府

當然揀順產啦, 順產可以無痛分娩, 其實痛o既時間好少, 傷口復元又快, 風險比較少. 開刀生個傷口成 2 個幾月都好似有少少痛, 唔知係唔係心理作用呢!!
O 仔於 2005 年 6 月 12 日出生, 出生時體重 2.905kg, 身長 46cm 大小姐於 2001 年 11 月 8 日出生, 出生時體重 3.220kg, 身長 49cm 歡迎到 O仔的家 一遊 歡迎參觀我的論壇!

民房

順產

大宅

我而家仲係心大心細, 又驚自己唔夠力生 (順產), 驚醫生用工具協助生產, 對 bb 唔好, 剛上了產前講座, bb 用工具協助生產, 個頭會變形, 而且可能有魚血 (雖然後尾會無事, 不過都唔想) ..... 我有個親戚, 就係因為用工具協助生產, 結果 bb 頭仔有魚肉, 要留醫幾日 ~~~ ........

相反, 開刀生 bb, 風險只在媽咪身上, 對 bb 安全較大 ...... bb 咁細個, 我唔係好想佢承受風險, 而我咁大個人, 痛 d, 有些少 side effect 就頂得住 ..... 基本上, 我媽咪生我兩姐弟都係開刀, 我就唔係好覺得佢有 permanent 既 side effect, 20 / 30 年前既醫學都無問題, 相信而家開刀, 風險更低啦 ~~~

哎, 仍係未諗掂 ~~
碧姍小說 http://pighillstory.blogspot.hk/

大宅

我兩個囡囡因胎盤前置而被迫開刀生的,如果可以選擇,我一定會揀順產!

洋房

好希望係順產!

男爵府

無選擇地先會開刀~

洋房

開刀~

複式洋房

可以的話順產

洋房

gegemok:
開刀除了先甜後苦, 復原慢, 難進補, 對媽咪身體差之外!
聽講, 開刀生既BB肺功力和生命力都比順產BB差, 難湊好多添喎!
我第一胎係開刀, 我真係怕怕! 所以而家又係心大心細!

gegemok 寫道:
我而家仲係心大心細, 又驚自己唔夠力生 (順產), 驚醫生用工具協助生產, 對 bb 唔好, 剛上了產前講座, bb 用工具協助生產, 個頭會變形, 而且可能有魚血 (雖然後尾會無事, 不過都唔想) ..... 我有個親戚, 就係因為用工具協助生產, 結果 bb 頭仔有魚肉, 要留醫幾日 ~~~ ........

相反, 開刀生 bb, 風險只在媽咪身上, 對 bb 安全較大 ...... bb 咁細個, 我唔係好想佢承受風險, 而我咁大個人, 痛 d, 有些少 side effect 就頂得住 ..... 基本上, 我媽咪生我兩姐弟都係開刀, 我就唔係好覺得佢有 permanent 既 side effect, 20 / 30 年前既醫學都無問題, 相信而家開刀, 風險更低啦 ~~~

哎, 仍係未諗掂 ~~

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

會試下順產

複式洋房

hi, gegemok,

你講的很有道理, 我3月份生女女時, 我差d唔夠力生, 懷孕時一直好好, 我自己平時又有做運動, 當時我丈夫倍伴了我整天, 直至生, 他分析可能是我唔識用力的關係, 終於係咁多位助產士的鼓勵下, 生了個多小時(超晒時)才成功, 但整個過程完全清醒, 回憶及經歷是開力生沒有的fighting1:

gegemok 寫道:

哎, 仍係未諗掂 ~~
:

水晶宮

總的來講各有千秋,好壞參半.
可以的話我都是想開刀,因為唔使痛咁耐.我依家開始有些少驚.

大宅

我都知順產生BB會好D, 這是最NATURAL 既方法 ... 不過, 我既憂慮係 BB 既安全囉 (我實在不想佢受風險) ...... 為什麼當BB 有危險時, 醫生會開刀取BB出來, 就係因為可以減低 BB 既危險囉, 所以我唔覺得開刀對BB有太壞既影響 ~~

我知道有好多媽咪, 都係因為順產時, 出力不當, BB 心跳減緩才開刀, 我就係怕呢樣 ~~

...................... 心煩, 我 BB 仲有 7 星期就出世啦, 我而
家都未諗掂, 開刀定順產.......
碧姍小說 http://pighillstory.blogspot.hk/

子爵府

順產

大宅

第一胎已試過順產,但生唔出,結果開刀;
今次第二胎唔想再受順產的痛苦,所以已決定開刀

首頁

尾頁

跳至