自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇小朋友因為言語發展緩慢而比佢讀多年幼稚園呢?我個仔就因為咁比佢讀多年K1,加上佢又係年底出世係細仔讀多年做咗大仔,想問有冇人試過因為咁而申請延長多一年學券,是否批咗?有冇人有言語治療資料比我,因我仔去開果個冇咩進展

水晶宮

好媽媽勳章

你小朋友有冇係政府做過評估?如果有,政府會幫你排言語治療.
好多人都話"恩庭"幾好,你可以SEARCH下.

小魔童  我仔就係響政府做緊,以前一個月一次,依家兩三個先做一次,返咗大半年都冇咩進展,咁我睇下呢間點先,多謝你呀!  發表於 11-4-30 00:32
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

我朋友個囡囡都係言語發展緩慢,讀多一年k3,我聽佢講係無學券

小魔童  唉,我今日打咗去問咗,學資處D人講要睇下醫生講係唔係真係有須要到讀多一年,但我見有個同學仔大我仔兩個月仲要冇其他問題都申請到  發表於 11-4-30 00:41

男爵府

水晶宮

好媽媽勳章

其實小朋友慢左幾多?如果三個月一次,個情況應該唔會好嚴重....
我仔果時慢一年,佢要入早期訓練,因佢另有自閉傾向,都係2個月一次.
到依家7.5歲,佢理解能力都係比其他同學弱dd.不過學校成績又ok喎.

我地知o既時候已經4歲,後來轉左返全日制幼兒學校,5歲先開始正式訓練.6歲開始一日講一本故事,教佢認字同理解,基本上依家都叫追到....
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

我朋友講就無,佢囡囡讀第二年k3開左學三四個月就無再讀,一來無減免無學券,最主要既原因係佢個囡發覺以前既同學仔升左小學,唯獨係佢仲讀緊k3,之後佢就唔肯再返幼稚園,佢媽咪見係咁,搞好晒升小學就幫佢退學,安排晒星期一至五上興趣班,等到9月返小學,我朋友都有d後悔當初比個囡讀多年k3,佢話早知由得個囡讀左小學先,寧願讀多年一年班

首頁

尾頁

跳至