自由報料

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 畀面勳章 BK Milk勳章

我囡的回港証就快到期, 現不知幫佢申請回港証還是護照好.

她有 hk id , 回卿咭 和 回港証三樣. 佢今年只得八歲.

請問你們會申請什麼証呢? 有時返大陸 ,不過今次就想去曼谷玩.

thx

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

護照,因會去外國旅行

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 畀面勳章 BK Milk勳章

但護照請問可返大陸嗎?

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

護照可以返大陸同出國,所以都係申請護照着數

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我囡一歲時都已經幫佢拎左passport
我無申請回港證

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有時返大陸 ,不過今次就想去曼谷玩>>>>. 其實你都答咗你自己LA!!!

男爵府

當然護照啦去邊都得,回港証只可返大陸.

禁止訪問

畀面勳章

伯爵府

其實我自己都係到想,點解當時唔申請護照而申請回港證呢?係唔係護照冇得返大陸呢?所以自己都唔知點解,所以問問。

侯爵府

畀面勳章

PASSPORT

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回港證--多次通用香港特別行政區回港證(有效期五年,多次通用):$140

特區護照十六歲以下兒童(有效期五年)
• 32 頁 – 185 港元(或 24 美元)

若申請特區護照-取證時會有埋無相身分證
護照+無相身分證已經等於回港證, 但回港證只適用於去大陸/澳門(上大陸要+回鄉証), 護照+身分證唔單止可以去大陸/澳門(上大陸要+回鄉証),仲可以去世界各地
兩者價錢只差45元,若不是趕時間,申請特區護照比較著數 ~
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

伯爵府

講得很指細呀!謝

子爵府

畀面勳章

特區護照

伯爵府

請問有冇人知,可否上綱登記呀?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

小肥豬 發表於 11-5-3 07:40
請問有冇人知,可否上綱登記呀?

網上預約申請證件
http://www.gov.hk/tc/residents/immigration/traveldoc/hksarpassport/booktraveldoc.htm
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

伯爵府

但原來十一歲下,係冇得上綱預約的

珍珠宮

小肥豬 發表於 11-5-4 11:53
但原來十一歲下,係冇得上綱預約的

renew 可唔可以係網上攪?

男爵府

回覆 minmin 的帖子

11歲以下可以網上預約, 但唔可以網上申請。

另外, 因為回港証可以即日有取, 呢樣都係申請回港証ge原因卦...係咪呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

Sami 發表於 11-5-4 13:20
回覆 minmin 的帖子

11歲以下可以網上預約, 但唔可以網上申請。

yes, 回港證即日可取
但唔係國際性文件, 所以唔可以出國用

首頁

尾頁

跳至