親子旅遊

跳至
[本地] 掘蜆分享  

首頁

尾頁

禁止訪問

環保接龍勳章 陪月勳章

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:掘蜆分享

點睇退潮牙?睇黎睇去都吾明?

水晶宮

回覆 mandymok219 的帖子

我哋今日3點幾去到白石, 掘到5點幾水漲走, 好開心!

mandymok219  請問有沒有詳細資料?? 係咩蜆來架?? 點去架??可唔可以分享下?  發表於 11-8-14 23:11

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:回覆+mandymok219+的帖子 我哋今日3點幾去

原帖由 CINDYC 於 11-08-14 發表

我今日去左水口牙!掘左好少渣!係啦!想問下d蜆應該點整牙?用咩水浸?

mandymok219  用水喉水加鹽, 要加多d可以浸一晚炒  發表於 11-8-14 23:13

水晶宮

CINDYC 發表於 11-8-14 22:32

我唔識分係咩蜆. 我哋楂車去, 走果時見有警察抄牌.

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

回覆 sarahmehkhk 的帖子

我俾咗阿妹, 佢話用清水加鐡匙浸一陣, 用豉椒炒, 無沙.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:回覆+sarahmehkhk+的帖子 我俾咗阿妹,+佢

原帖由 CINDYC 於 11-08-14 發表

我俾咗阿妹, 佢話用清水加鐡匙浸一陣, 用豉椒炒, 無沙. ...
吾該曬!因為我無用海水浸牙,我驚d蜆聽日死曬!

別墅

認識瑞士牛牛第一回

...男朋友好想掘,不過我就怕d蟹仔冇啦啦走出黎

大宅

環保接龍勳章

回覆 hithpseller 的帖子

唔會啦,你地行來行去,蚧仔仲唔呢埋咩!

要摸蜆就要快喇,就快水尾喇!
我啱啱個星期日去左長沙都無咩收獲lu....

禁止訪問

畀面勳章

複式洋房

大宅

如果錯過咗,到何時才是最適合掘蜆的?

男爵府

聽士多老闆講, 由7.1假期開始, 每個sat, sun都有多達2~300人掘蜆, 你諗下到而家8月尾, 仲邊有咁多蜆俾你掘

禁止訪問

子爵府

Thanks for sharing!

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

天文台有預報,你當條線係水位,咁高d就潮漲,低d就潮退囉~
旁邊個scale應該係離水平線嘅高度

大宅

回覆:掘蜆分享

去水口最好十月尾十一月頭去,果時的蜆係大過半隻手掌

利媽媽:SUSANNA (亞SU)    利爸爸:CHRIS
利BB: NATALIE (邋遢妹、妮妮)

大宅

susanna_sze 發表於 11-8-25 22:09
去水口最好十月尾十一月頭去,果時的蜆係大過半隻手掌
我上個星期去左,淨係得 d 細既~果時仲以為係自己唔識挖,原來係時節唔岩
不過十月尾十一月先去會唔會好凍架?

男爵府

想問下白石掘蜆既位置係點樣去呀?

子爵府

我在星期日去左梅窩模蜆, D細蜆多到好似沙咁多, 大蜆就要比心機模先有.
最重要係無乜人去, 又可以遊水(有救生員), 又可以燒野食, 沖洗仲好方便, 有小朋友就最適合

(唔識加相, 睇住我個人象頭先啦)

mandymok219  請問梅窩邊個位置?? 圖中是不是大蜆? 同埋掘了幾耐呀?  發表於 11-8-30 22:55

首頁

尾頁

跳至