自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

上年經歷考直資+私校路程, 身心都好累, 過程好長, 裝備小孩都唔止一年, 而家考倒心儀直資, 唔洗6月4日心臟病發, 都算安慰.

珍珠宮

FrankieFUNG 嘩~真係好金喎~我老公叫我幫阿B搵幼稚園就唔好諗直唔直資....只要有直屬/一條龍就得啦~所以我都冇睇有咩分別~

好金...你係指冰方面呀
         ~~~酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆 ~~~

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

Bing.Jing 發表於 11-5-5 14:15
FrankieFUNG 嘩~真係好金喎~我老公叫我幫阿B搵幼稚園就唔好諗直唔直資....只要有直屬/一條龍就得啦~所 ...

轉校......搵學校囉~
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

珍珠宮

FrankieFUNG 發表於 11-5-5 14:17
轉校......搵學校囉~

係呀,要尊登揾人哋學校既嘢嚟温,又要告假陪佢考筆試.....面試

但收咗的話就唔駛升小六時頭痕囉

FrankieFUNG  咁又係......  發表於 11-5-5 15:13

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

唉, 我同阿仔考左4間直資, 全軍覆沒, 因我阿仔係一個慢熱的小朋友, interview唔主動.
6月就派位啦, 我在擔心ing.
唔知會派到d咩小學. 之前報直資就係驚唔好彩派d唔知咩的小學. 點知直資冇一間收, 而家真係要等運到....
想問下如果真係咁唔好彩, 點去叩門??
叩門係咪冇咩機會架??

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我囝出年小一.......留條毛

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

我大仔 9月就K3喇...我一心都想佢入官津.....至少第時細佬唔使再煩考唔考到同哥哥同一間學校...

侯爵府

恩盈 唔好意思, 點解精英又係垃圾?

該校不認有精英班,但該班功課又比其他同級多.
我囡囡被副校問系乜班時,大大話自己系精英,班主任系隔離笑咪咪咁講你哋系垃圾.
所以我咪叫她班做垃圾精英囉

珍珠宮

萬年船 發表於 11-5-5 14:32
該校不認有精英班,但該班功課又比其他同級多.
我囡囡被問系乜班時,大大話自己系 ...

精英班係唔應該多功課架

侯爵府

Bing.Jing 發表於 11-5-5 14:33
精英班係唔應該多功課架

多到嘔

別墅

我大女上年小1,當時入吾到想入果間,就大抽奬.派左九龍彎一間小學.但距讀得好開心.D老師又好.我呀女全班考第2.所以我都好開心...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實我覺得點解要考直資/私校, 好多都因為驚大抽獎派左一間唔鍾意既學校, 買定保險~
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

珍珠宮

萬年船 發表於 11-5-5 14:35
多到嘔

我識個 d 精英班,比人哋早三/四分一時間教哂書,n
ow C 就用多出嚟既時間嚟 教話劇、攪辯論、去參觀

同學仔係多咗資搜集既嘢做咋

Sumyeema1  見識多 d , 幾好呀。  發表於 11-5-5 16:34

侯爵府

Bing.Jing 發表於 11-5-5 14:42
ow C 就用多出嚟既時間嚟 教話劇、攪辯論、去參觀:qui ...

果真是垃圾精英

Bing.Jing  唔好咁啦,學校一定有佢既原因o既  發表於 11-5-5 14:46

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Bing.Jing 發表於 11-5-5 14:42
ow C 就用多出嚟既時間嚟 教話劇、攪辯論、去參觀:qui ...

其實咁係好定唔好呢 ??

珍珠宮

kc_01k 發表於 11-5-5 14:47
其實咁係好定唔好呢 ??

如果 "精英班" 只係沒完沒了的加重功課,得出嚟往往只係機械精英,重冰有時間睇書 ....

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我無同亞仔報直資 或 私校, 原因為無 $, 同埋亞仔有言語發展延緩, 跟本一出聲講野, 即被人 ding 走

而家都係等緊6月4日既抽獎結果, 仲係希望緊可以入到第一志願, 因為呢間野, 佢既教學方式, 同埋呢間野都幾多老師有特殊教育文憑

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我反而係一心搵直資/私小....因為唔想呀仔讀傳統學校, 想佢入一間活動教學o既小學+一條龍上中學。

其實係咪大部係津小, 都係多功課、多默書、多測驗o既呢??

大宅

當初冇幫囡囡報任何私校及直資學校,原因係自己懶,唔想做portfolio;同埋囡囡個人比較被動,慢熱,我覺得一定會全軍覆沒,所以無謂晒時間同金錢 (報名費)。

而家囡囡讀緊津校2 年級,佢各方面都中規中矩,同同學相處OK,返學都算開心,功課一般5 - 6 樣,老師幾嚴,不過睇得出都關心學生。

不過我覺得無論讀津校、直資或私校也好,真係好睇小朋友性格同特性。好似我囡囡,佢係個冇主見又鍾意跟規則做野既人,如果俾佢讀新派直資學校,我諗佢一定死得。

珍珠宮

兩個, 第二個唔水煩!

首頁

尾頁

跳至