論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆 Connielai 的帖子

又係職工盟!! 佢一定係見搞咗最低工資後, 好多人被炒, 所以想逼我地班在職媽媽返屋企湊BB, 減低失業率.

別墅

呢班職工盟, 應該係想叫大個價, 等多d佣工出黎支持佢地....到時就算加到一半, 又係佢地羅彩....

男爵府

職工盟正攪屎棍

大宅

要加薪, 無問題, 但外傭法例要改囉. 例如: 一定要有試用期, 政府對外傭同僱傭公司都要有black list制度, 履歷表發現有假可以去報警, 唔包機票, 唔包食......

tigertiger2010  GOOD AR  發表於 11-5-11 13:43
方方媽媽  贊成X1000000000000  發表於 11-5-9 19:20

Carson's birthday in January 2000.

大宅

大家搵羅軍典先生幫下手. 佢幫了好多香港人做事的. 大家要團結起來哦

siusum  佢幫過你???  發表於 11-5-9 17:50

男爵府

陪月勳章

我先係加左1% 人工, 如果加唔超過$100都接受. 但佢地真係獅子開大口. 最差係職工盟冇建設性.

珍珠宮

我都係加咗人工$80, 轉手俾咗D衰人? 唔係化?

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

嚴香港通漲高, 人工少咪吾好來做囉,新加坡生活指數都好高,但人工都吾夠香港高, 咪又係大把人做。係香港d政棍衰格,政府又無鬼用, 攪到d外傭工會惡到c。

男爵府

點解只係檢討人工,而其他條件唔會呢?
佢地咩都可以假,名同出生日期都可以, 點解我地GE政府唔幫我地呢D交稅GE香港人呢?
人工,應該同佢地GE工作表現成正比囉!!

大宅

待遇只可和星架坡睇齊。

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

如果加咗佢會交足功課都話啫, 而家我覺得佢HK$3580都唔值呀:;pppp:

如果佢既人工係 HK$3580除2, 即係 $1775一個月, 我可以閤埋對眼唔鬧佢, 佢唔記得做野都冇所謂, 但係佢係收緊 $3580喎! 我早幾年請到好工人, 佢人工當時只係 $3280咋, 好主動做, 好記得, 一句講哂, 有心打工囉, 我果屎個個月都比bonus佢, 出$3500架! 而家, 我覺得果班垃圾值 $1000咋!

既然佢覺得香港人工低又冇福利, 咁唔好黎囉, 轉去大陸加拿大做啦, 睇呢度D POST, 大陸有人肯比$8,000請佢地返黎教英文丫嘛, 做飽佢啦! 果d有錢僱主, 快d掃走哂呢面d黑面神/瘟神啦. 至多一拍兩散.

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

bighug 發表於 11-5-8 23:06
回覆 yin_gho_18 的帖子

新加坡仲要無假期架!

新加坡冇假期, 要放扣人工架.

台灣既佢地都冇咩福利, 最歎係喺香港做, 而家好多都開始去大陸做. 快d啦, 睇下人地會唔會ok佢地e媽巾湯 ...

大宅

回覆 jackie_lau2000 的帖子

我沒有要他們幫過忙, 只係知道佢地對外傭的事情比較其他香港垃圾議員清楚和上心.

如果工人加人工, 我咪支持加 $10俾佢law.

大宅

tantanmama 發表於 11-5-9 14:37
回覆 Connielai 的帖子

又係職工盟!! 佢一定係見搞咗最低工資後, 好多人被炒, 所以想逼我地班在職媽媽返屋 ...

說得一針見血, 好野

男爵府

做香港人真係大壓力,又話通漲,仲個個都要加,柴,米, 油,監,食住行,通通加,連工人都加,我份工要加幾多先夠??條數唔係應該話,因各樣野都加,hk人生活甘苦,可以唔加都應該唔好加,例如:車費+d人費.

工人食費加,佢送小朋友學野車費又加,3580根本對工人在自己國家好好,特別係印傭.如果4000蚊,我唔會再請.

小B媽咪  如果佢哋真係加咁多,我會叫我家姐姐另謀高就,我唔會左佢發達。  發表於 11-5-11 15:09
tigertiger2010  me 2 , 如果真係$4000 我都唔會請~  發表於 11-5-11 13:53

伯爵府

羅生憑乜代表我首肯加工人人工?

工人乜都係僱主全包,一年63日假期(連勞工假),佢地至有機會駛錢,僱主就要俾佢地$1200!(一日$20)

咁不如加左我人工先啦,我日日都要洗錢返工,我都無得加,點加俾佢地呀?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

工人做得好就話啫! 做得唔好做咩要加比佢哋!

大宅

回覆 潘高壽 的帖子

大宅

chanchanboy 發表於 11-5-9 15:35
要加薪, 無問題, 但外傭法例要改囉. 例如: 一定要有試用期, 政府對外傭同僱傭公司都要有black list制度, 履 ...

支持!同意!!!!!但点都无可能加420,香港的工人是最高人工,福利有多,好过好多香港人啦, 想点呀!!!

我地打工都有试用期,强烈要求新工人三个月内唔满意可以即炒(唔使赔人工+机票),都唔明香港政府一D都唔为市民着想,真系搞到每个市民都要去游行。。。。。

男爵府

mylulu007 發表於 11-5-11 11:11
羅生憑乜代表我首肯加工人人工?

工人乜都係僱主全包,一年63日假期(連勞工假),佢地至有機會駛錢,僱 ...

咪係!通漲只關假期事啫!加佢地$420/month, 1 year = $5040, $5040 放63日假,即係要我地比多每日$80佢地放假???嘜歪理?

最多咪將佢每日人工$118嘅5%通漲=$5.9, x 63日假,=$371.7, 再除12個月,即每月加$30.975 !

咁計巳經好好,試問香港打工仔,有邊個可以叫老細照埋你放假嘅開支呀???醒下啦!!!

雯文媽  完全正確~  發表於 11-5-11 14:09

首頁

尾頁

跳至