論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

陪月勳章

好失望 : 今日去搵工人 , 原來冇房俾工人係冇人肯做

仲話 over 一對夫婦 + 1個 BB 都冇人肯做 ....

究竟係咩原因 ! 個 market 真係細得咁緊要

UPDATE 17/5 : 根本依家個 MARKET 好少印印, 有2次睇中, 最好唔夠有快俾人請左...

所謂既快, 你只可考慮 15 MINS 左右. 新印印一出通常即日已俾人請左了 !

有心請要收工即刻仆過去 AGENCY 度 留訂.... 好似 24 小時 ON CALL 咁, 我唔係日日得閒架....
仲要架 AGENCY 唔係我家附近的 !

仲有 AGENCY 衰到冇人有, 俾一個你睇, 話啱就啱, 唔啱俾幾多個你睇都係唔夾

喂, 呢個人對足 2年架..... 望到有野 唔 LIKE 唔通都夾硬請咩 ....

大宅

老實講, 香港地, 有好多人係唔結婚, 又或者結婚都唔生bb, 只係養貓狗, d工人都睇得出香港地有好多家庭係唔駛點做, 佢地一定係找份好的來做啦啦隊長

大宅

我都係好慘:兩公婆加兩個小朋友,走遍十間八間agent,都話無人肯做,連interview都無﹗

大宅

d工人咁嘅質素仲可以"簡"工, 依家仲要求加到4千蚊人工, 真係想創佢個心!

大宅

環保接龍勳章

佢哋真係dreaming, 個個要搵dream job 筍工, 黐孖根又唔想吓自己幾低B,

教到會講會做, 似返個人就跳糟, 揀工

伯爵府

我最近搵到個本地完約既,係TAKECARE我BB,希望佢唔會走佬啦,都係無個人房架

別墅

佢地要間房來狂煲電話粥同埋做私人嘢,可以匿埋偷懶lor, 又要比錢又要勞氣,真係自己人做返好過,好工人難求,差工人大把。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔係啩,我都冇房比工人,亦唔比關房門訓的...
你問多幾間agent啦,唔會個個都咁衰的

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

兩個細路係好難搵0架,海外會好0的,但嚟到又唔代表會做到完約喎...阿特首仲叫我哋生三個,唔該首先搞好0的外傭政策先,唔係想生都難啦:;pppp:

花花b  係呀....請工人真係麻煩呀!!!黎到又唔一定會做到完約喎....到時又waste左d agent fee  發表於 11-5-9 09:19

侯爵府

想請教下, 若不想讓工人自己一間房, 可以讓佢訓邊 ? 可否叫佢 "朝行晚拆" ?

hebe2010  沙發囉 !!!!!  發表於 11-5-15 09:30
mont_sherry  我之前個agent話朝行晚拆係犯法的, 但只要有固定床位就ok, 唔一定要有自己房.  發表於 11-5-10 12:26
jenniecatcat  我工人都係瞓廳張梳化床. 我同B瞓大床, 老公瞓LOOK架床, 冇理由佢瞓埋一間房啫...  發表於 11-5-9 14:04
wcpcelia  跟小朋友一齊share,不可關房門訓  發表於 11-5-9 13:45
花花b  我工人黎時會訓LOOK架床喎,佢訓上床我MAMI訓下床WITH BB
我請時會同佢講明  發表於 11-5-9 10:55

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

usually, shared the room with the elderly or the kids

大宅

太多人鍾意請local,佢地有好多選擇~我個工人做了兩年,一早已經話唔續約,大把工等佢做喎~佢話1.早起,no 2.多過1個小朋友, no 3.有老人家,no 4.夜訓,no 5.要自己一間房
結果佢搵到一份筍工,岩晒佢要求,湊兩狗only~仲要俾$4000一個月佢

mont_sherry  有時真係唔知點講, 真係有人對工人好到過份, 我個舊賓話佢有個fd, 淨係湊個2歲b, 家務由主人返嚟做, 個主人仲要成日買新衫, 新手袋過佢, 又請食buffet  發表於 11-5-10 12:33
ghost2001  真係天無眼。  發表於 11-5-10 10:40
jenniecatcat  冇天理!! 點解要俾佢揾到...  發表於 11-5-9 14:06

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

即係話我地香港僱主對佢地太好,另到佢地有太多選擇

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

試 overseas 工人 , 無咁寸 !
我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

伯爵府

我都係無個人房架...搵到個本地完約既...my son is 3 year sold.

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

搵過第二間agent la

我果間未聽過d咁既事

大宅

cosechan 發表於 11-5-9 13:29
太多人鍾意請local,佢地有好多選擇~我個工人做了兩年,一早已經話唔續約,大把工等佢做喎~佢話1.早起,no ...

係咪有啲顧主對外傭太好呢...搞到, 縱壞咗佢哋...

KiuShaBB  絕對係.  發表於 11-5-9 16:47

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

happmrswong 發表於 11-5-9 16:24
係咪有啲顧主對外傭太好呢...搞到, 縱壞咗佢哋...

肯定係啦, 筍工多到任佢揀.:;pppp:

伯爵府

畀面勳章

DoReMi媽媽 發表於 11-5-9 16:26
肯定係啦, 筍工多到任佢揀.

仲有係, 有啲僱主, 三兩個月唔埋, 就俾3幾百蚊獎金, 整到啲工人以為老馮咁!

mont_sherry  絶對係, 我有個fd就係咁做, 然後就話我唔係咁, 留唔到工人...豈有此理, 就係呢班人, 破壞晒原則, 縱壞晒佢哋, 連累其他僱主!  發表於 11-5-10 12:39
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

amchk 發表於 11-5-9 16:33
仲有係, 有啲僱主, 三兩個月唔埋, 就俾3幾百蚊獎金, 整到啲工人以為老馮咁!
...

嗰個一定唔係我, 我邊有咁富泰吖!

首頁

尾頁

跳至