論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家佢都好挑剔架, 特別你賓賓, 如果你無固定床畀佢, 只照顧老人家, 佢地9成會say no, 除非印印, 不過我唔會考慮, 第一自己係過來人, 炒過印印, 知佢地籠野, 第二聽佢地故事太多, 9成係唔好野, 唯一可取就係佢地無咁簡擇!
幫人從不問回報, 自覺開心快樂便足夠!

男爵府

陪月勳章

唉.... 我到依家仲未請到工人 !!!!!!

複式洋房

我依家個工人都係瞓廳張梳化床 "朝拆晚行"。。。

大宅

真係好難請到一個好工人,好在我個都仲OK,佢同我兩個小朋友,阿媽一間房的,我們兩間打通一間房,夠大.

侯爵府

不如我再講白 d 啦 ! 純粹係我心聲, 不喜你插我我都會呻下 ~

香港地價高昂, 新婚加一個小b的三人家庭阿媽為住生計要出去返工請個工人返屋企單獨湊b日日提心吊胆, 但唔工作又唔係好得, 個 mom 都要打工供樓, 而為左要比工人有獨立的工人房, 呢個都係住宿成本 ! 若層樓唔係自己的, 租金都一樣咁計, 我朋友一家3 口連工人住緊月租 12800 的 2 房單位, 同某 d 網友一樣, 為左容易搵到工人, 都唯有比個獨立房佢, 然後一家 3 口迫係主人房 ! 全屋 750 尺, 個工人間房 100 尺, 加埋水煤電, 2000 元就是工人的住宿成本.

我上年年底去agency 搵工人, 見到有工人的 resume 寫明沒有獨立房唔做, 只接受同小朋友share半房. 我舊工人係其中一個, 我當時覺得都好合理, 反正佢要同我b訓, 當然一間房. 但只要個工人湊唔掂個b, 個b就自然同返個 mom 訓, 然後工人就變左自己獨立房. 連我個b都無獨立房的時候, 點解工人一定要有獨立房 ? 佢地係家鄉係咪個個住幾千尺屋 ? 黎到住我幾百萬樓都要佔我一間房先安樂 ?

越諗越嬲, 呻下, 呻完 ~

Agnes_HFC  講得好好, 支持你!!  發表於 11-5-18 09:31
wingyinmami  ope, 你講得好中point!!  發表於 11-5-17 19:33
hebe2010  其實我都有2房, 但我都 plan  BB 係瞓廳咋.... 果間房想留做書房 (而且夾萬也係果度...) 唔太方便俾工人...  發表於 11-5-17 18:58

侯爵府

回覆 almostnoprofit 的帖子

可否share 下印印主要係乜野問題 ? 我舊工人主要問題有 : 勁食, 自私, 無規矩, 無大無細, 訓午覺, 佢見到的都會拿來用, 衛生差, 姿整, 唔識湊b, resume 內容 8 成係流..... 但我以為係人的問題. 請問你觀察還有什麼問題 ?

大宅

講起唻就幾疋帶點長, 咁我重點講我炒佢原因,
(1)懶醒做人地咨詢人, 畀大耳孔上門追數, 好在樓下座頭醒, 無畀佢上到唻, 當時佢死口話無借錢, 所以我同出頭搵大耳孔傾, 叫大耳孔提供工人借錢資料畀我, 包括簽名借錢資料, 最後大耳孔無左影, 之後我就警告工人唔好再搞咁多野, 否則即炒, 其實當時阿b得2,3個月, 炒左佢再新請中果個直空期我地解決唔到, 所以只有畀個機會佢, 之後都好好, 好乖.
(2)滿一年後, 估佢係出面識到男朋友, 因為係短時間內成個人變晒, 開始買衫靚, 開始化妝, 開始勁講電話(因為我ip cam係收音果隻), 開始打香水, 跟住仲買左部手提電腦添, (佢見工時講結左婚架), 我眼仔見到佢中午上網, 我返去同佢講唔可以上網, 星期日佢點上唔關我事, 可惜好左一個星期又上網, 我再三同佢講唔可以, 佢只答[呵!]
(3)跟著落唻日子愈來愈衰, 見阿b愈來愈瘦, 又不時見佢偷偷地上網, 我已開始投訴agent同開始搵人,
(4)呢段時間我同太太分別credit card月結單成日收唔到, 但無證據指係佢偷, 只好每次同credit card公司要求免罰款, 煩死, 仲有係呢段時間已發覺銀包d錢成日好似唔見咁d, 所以決定新人唻即炒.
(5)呢後時間佢變本加厲, 整日上網, 我已忍無可忍, 剛好我阿妹得閒可以照顧阿b, 所以我2話不說約好朋友做第三帶同攝錄機到場即炒, 佢見我帶朋友上去以為請朋友唻坐, 點知我朋友同佢話你工作到此為止, 唔該馬上執野走, 我見佢反應超平靜, 只係答[呵!], 出乎我意料之外, 起碼都問下我做咩炒佢呀, 竟然無.
(6)佢執好野我就一齊車佢去agent度計數!!
(7)返到屋企清潔佢張床時, [竟然]發現我太太唔見左果張credit card月結單, 大家知佢偷唻做咩啦, 緊係又出去借錢啦.
(仲有好多細節野.... 手軟打唔到咁多字, 有機會再打啦)
幫人從不問回報, 自覺開心快樂便足夠!

大宅

回覆 hebe2010 的帖子

無房入境處隨時唔批!你最好話同小孩同房。

侯爵府

(2)滿一年後, 估佢係出面識到男朋友, 因為係短時間內成個人變晒, 開始買衫靚, 開始化妝, 開始勁講電話(因為我ip cam係收音果隻), 開始打香水, 跟住仲買左部手提電腦添, (佢見工時講結左婚架), 我眼仔見到佢中午上網, 我返去同佢講唔可以上網, 星期日佢點上唔關我事, 可惜好左一個星期又上網, 我再三同佢講唔可以, 佢只答[呵!]

--> 我舊工人黎到香港第一日已經化晒妝全天供鼻香水, 放第一次假就買衫, 勁姿整, 不過我以為佢後生女所以咁....

hebe2010  所以咪話唔好請 單身 / 太靚 既印印囉  發表於 11-5-17 19:01

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

甘我係米好好彩呢!請左斷約既印妹!

不過未夠一個月,暫時我覺得佢都好ok.佢暫時都好勤力,自動自覺.又唔鐘意食野!成日都要我問佢食唔食.佢好驚肥.成日都係食少少.

晚飯食唔晒d野佢會留番第日食.我囝投訢佢係餐廳唔食早餐,要佢食晒

不過真係要睇一排先知!

男爵府

我家都算有間細細地的工人房比工人住

上一位工人
竟然, 同我講
”太太, why 我間房冇窗架?”

唔止要求有房,仲有要求要有窗.
冇問過我,在間工人房內,
自己求其釘左, 共六枝長釘在牆上
用黎掛,key,菲律賓月曆,胸圍,相...

總之,佢地係只會冇止境的要求.

好彩,現在的工人都ok,比佢會滿足,但都睇得出
佢好想有房用.

因為我屋苑,大部份單位都係有工人房
我姐姐話,佢好多朋友,太太都不合工人用工人房
留黎做雜物房,而工人要同小孩share 房

果d姐姐已經話,揾到都唔做啦.

鬼咩,我老闆果d
兩公婆都返工, 冇細路.好多時要應酬不回家吃飯
一個工人,狗都冇隻,日日話要落街買餸

屋企又冇人吃飯,
食新鮮d都可以claim老闆
連廚房都有獨立tv

有一個朋友話
換工後,只係幫老闆打理隻遊艇

咁又係請一個工人打理遊艇, 住在遊艇上
平過咁本地人. 唉!

joanie731  自己求其釘左, 共六枝長釘在牆上,用黎掛,key,菲律賓月曆,胸圍,相<---呢樣我接受唔到,一定嬲爆~  發表於 11-5-19 01:00
hebe2010  ”太太, why 我間房冇窗架?”   咁都得呀 ?  發表於 11-5-17 23:43

男爵府

要搵人湊bb仔, 焗住請工人, 其實事前我地超唔想請工人, 原先奶奶老爺都話肯日頭幫我地湊住, 我地放工去接番走, 點知到我臨生之前話一定要我地請工人先肯湊, 搞到我地慌晒!! 由一開始已經決定請印印, 但又要話要有自己房, 仲要話大家相方ok先請得...真係好麻煩

宜家請左個係local湊開bb仔既印印, 真係好擔心個印印會亂黎啊!! 我奶奶雖然住附近, 但唔肯日日上去我屋企幫手睇下個印印湊bb湊成點, 所以要印印每日推bb去奶奶屋企, 變相會做埋奶奶屋企d 家務 (因為我奶奶都係有d 洗人唔洗本果隻...成日話幫我地train個工人...)

宜家聽見你地咁樣講真係令我好擔心啊!!! 唔請工人就會無人湊bb, 請左工人又信唔過個工人....

水晶宮

我都覺得益左佢, 所以我特登拆走佢間房部冷氣

男爵府

陪月勳章

越聽越多 工人 D 衰野 ...

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

樓主,你講得好O岩,想諗下都5得,工人真係手快有手慢無.

我上FRI卒之有機會見下D就完約工人,都叫有兩個比我揀,咁我就話返去同C6相量揀邊個,當晚就已打黎問揀5揀到,咁O岩我C6個晚夜返,咁就無傾,到第2日一早,又係打黎追,攪到我要即刻決定,咁就佢就幫我HOLD住先,尋日落去比埋$,跟手仲話另一個都即刻比人請左,希望到時個工人係好,又5會做做下話5做啦.

希望你都快D搵到工人啦

男爵府

陪月勳章

cookiegg 發表於 11-5-17 22:20
樓主,你講得好O岩,想諗下都5得,工人真係手快有手慢無.

我上FRI卒之有機會見下D就完約工人,都叫有兩個比我 ...

cookiegg

但其實你請呢個啱唔啱你自已心水先 ? 係咪凈係 HK 做過咋 ???

我覺得依家 D AGENCY 係逼人落訂....

我老公又收得夜, 佢地就 7:00PM 收工, 又唔留手提俾人,

真係好煩 !

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆 hebe2010 的帖子

個工人都叫OK,溝通到,享HK做左一個約,我講明5好比我見到佢講電話,佢話OK,不過佢要放SUN,咁我都惟有比佢LOR,希望佢黎到正正常常啦

侯爵府

唔單止有房 / 無房 / 獨立房 / 獨立房連套廁的問題, 請樓主比少少空間我呻一下 :

未炒工人前, 我帶埋佢一齊去睇樓, 其中一間的工人房係細 d, 係真正的工人房, 同埋只有一個窗, 佢原本的房係一排窗, 3/4 海景, 就是細房格局. 佢睇完新屋的工人房後, 問我, it seems too small mom ? 我當時同個agent 講緊價, 個 agent 聽到, 話喂, 呀姐姐, 我間房都同呢間差不多咋 ! 根住工人黑面, 係好黑, 跟左我返屋企.

返到屋企佢再打探, 似乎好驚我會買那間屋要佢住那個工人房. 我覺得好好笑, 而家層樓佢係咪以為買比佢做嫁妝 ? 佢有權揀咩 ? 佢有份供架 ? 我唔知點講那種感覺.

個個家庭, 阿 sir 阿 mom 都做到反晒眼, 為左供樓, 為左生活, 上面有一代人要供養 (都係福份黎既) 下面又有一代人要栽培, 我自己就正正係三文治代的中間一層, 咁我請工人, 都係想幫輕下我啫 ? 係咪要自己供到斷氣都搵間有工人套廁的比佢 ? 我老公話, 做就做, 唔做咪返屋企.

侯爵府

出街食飯, 意 x 屋, 大家都知算幾好, 食物亦都好食, 一班朋友, 一人一個 set lunch, 我亦都叫了一個比佢, 我同我老公食龍蝦天使面 & ribs, 叫埋個肉醬濶面比佢, 問佢 o唔 ok, 佢諗左一陣, 歪咀, 話 ... ar... ok la. 連埋加一 8x 幾蚊一個 set lunch 有乜問題 ? 佢想食乜 ? 我駛唔駛午飯叫隻開邊龍蝦比佢做頭盤 ? 諗起佢個表情, 我真係唔明佢係佢家鄉係咪食得好住得好, 如果係佢黎香港做乜 ?

我有朋友好鐘意慷一時三刻之慨, 成日話請得工人就唔好慳呢 d 錢啦 ! 我都會同佢講, 你咁好客, 不如試下我叫我工人去你屋企每日朝 8 晚 6 咁坐係度食你好好招呼佢呀 ?

呻完.

侯爵府

出街食飯, 意 x 屋, 大家都知算幾好, 食物亦都好食, 一班朋友, 一人一個 set lunch, 我亦都叫了一個比佢, 我同我老公食龍蝦天使面 & ribs, 叫埋個肉醬濶面比佢, 問佢 o唔 ok, 佢諗左一陣, 歪咀, 話 ... ar... ok la. 連埋加一 8x 幾蚊一個 set lunch 有乜問題 ? 佢想食乜 ? 我駛唔駛午飯叫隻開邊龍蝦比佢做頭盤 ? 諗起佢個表情, 我真係唔明佢係佢家鄉係咪食得好住得好, 如果係佢黎香港做乜 ?

我有朋友好鐘意慷一時三刻之慨, 成日話請得工人就唔好慳呢 d 錢啦 ! 我都會同佢講, 你咁好客, 不如試下我叫我工人去你屋企每日朝 8 晚 6 咁坐係度食你好好招呼佢呀 ?

呻完.

首頁

尾頁

跳至