單親天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

初初聽幾個朋友講有小朋友戴左之後, 真係過左幾年完全日夜都唔駛戴眼鏡, D近視冇晒~~
諗住個女大多一兩年俾佢試下啦!

點知岩岩睇完晚間新聞話 第一年要萬八蚊!!!!
第二年開始四千蚊淨鏡另加幾百炆視光師費....仲要最多只可以減四百度近視! (我個女得二百度近視)...
我即刻放棄左呢個念頭!!!
萬八蚊喎!!!!!!!!
等個女第日大個自己去做激光嬌視都唔駛萬八蚊啦!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
而家做都係一萬蚊有找啦!!!! 將來一定仲平!!!!!!

呢D新興新科技嬌視玩意都唔係我呢D窮人玩.........

gk678  但係做左激光唔可以揸飛機喎...  發表於 11-5-10 16:29

子爵府

畀面勳章

gk678 到佢大個有錢做激光果時 應該都知自己冇本事揸飛機

(嘩...我諗都冇諗過個女第日有本事到會識揸飛機呀)

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我個大女既同學仔去配咗一副, 淨係FOR訓覺時帶. 好似萬幾兩萬蚊呀

你講得好啱呀, D新科技係FOR有$人, 唔係我呢D窮人用架

子爵府

畀面勳章

我早兩三年已經知呢樣野, 但係果時講我聽個朋友都係睇到佢男朋友個家姐個女戴先知, 不過話WORK, 個小朋友三年後已經以後唔駛再戴眼鏡, 一D近視都冇晒~ 咁同我講, 我個女K2已經戴眼鏡, 第日有機會好深, 大小小試下戴夜晚嬌視鏡. 果時我聽到都覺得如果價錢OK都好喎..我都唔想個女好似我咁. 我果時好天真咁估, 一副特別CON最多咪兩千銀...

沉晚晚間新聞講起呢樣野, 我咪好留心咁聽囉, 因為我個女而家七歲幾, 正常可以一兩年內俾佢戴架...一聽到第一年萬八蚊...我即刻爆左粗: X丫!!! 萬八炆咁X貴?! 第二年仲要四千幾?! 做激光而家都唔駛咁X貴呀!!!!!!!!!

所以我而家咪決定等個女大個, 自己有錢貪靚果時, 叫佢去做激光算!!!!

大宅

回覆:嘩!!! 原來夜間嬌視隱形眼鏡咁貴!!!!!!

但激光係唔係風險同後遺症多d?

6w 0.43cm 心跳閃閃 9w3d 2.78cm 腳仔郁郁 158bpm
13w1d 7.07cm OSCAR PASS 頸皮 1.5mm
14w2d 8.96cm 可愛兔仔^^ 14w6d 9.44cm 鼻仔高高, 手腳郁郁

子爵府

回覆 circle_88 的帖子

我做左激光半年,暫時都OK 無乜後遺証!之前有幾個朋友做左好耐都無問題,所以咪試一試囉!
萬八蚊,可分期,最多二十四期,都OK,包五次覆診

翡翠宮

2018復活節勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:回覆+circle_88+的帖子 我做左激光半年,

原帖由 pekklechan 於 11-10-27 發表
回覆 circle_88 的帖子

我做左激光半年,暫時都OK 無乜後遺証!之前有幾個朋友做左好耐都無問題,所以咪試 ...
我都想做呀,我有7百度近視+250散光,戴左con十年,計埋往後日子買con既錢都夠我去做激光,但係就好淆底,驚做完之後有後遺症

人與人之間的感情很脆弱~ 珍惜那個能夠讓你做回真正自己既人~ 活在當下!

子爵府

回覆 fiona920 的帖子

我都考慮左好耐先去做,有個舊同事幾年前做左,到現在都無咩問題,而且我又發生左啲唔開心的事,更加想去做,所以問朋友邊間好,同上網做下RESEARCH,之後就去做囉!做完後第二日睇野己好清楚,無晒近視了!

大宅

畀面勳章

如果係我,$18,000(我都係窮人) 但我死慳死抵都會比個仔做!!!

我覺得7歲就有200幾度近視,真係幾嚴重做喎...
我自己當年13,4歲第一次配眼睛都係得150度,到依家我幾廿歲加深到400度.想做激光時,醫生話我好快會有老花,做左都無咩用喎......

激光嬌視係用激光將眼角膜切薄而減輕近視i度數,眼角膜只可以越切越薄,返唔到轉頭o既!

至於夜間嬌視隱形眼鏡-由於小朋友的眼球尚未發育完成 (至12歲,即係話5年後你有錢都無得做!),仍可利用配戴硬性隱形眼鏡片改變眼角膜形狀.減輕近視及阻止近視加深.

1 年用硬性隱形眼鏡片: 18000/365日=$50日
計起上黎$50日,如果你真係可以食少d著少就夠錢做o既.你要認真考慮下啦. 你叫你個女第日還返錢比你lor......

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 faye525 的帖子

你打去旺角中心個間問呀,見醫生先$300,再決定帶都係$7500/年,仲唔會好似坊間個d話要帶到18歲,我表兄弟7歲,早2個月經我打去book左睇左帶埋,巳綞理由6百幾得返百幾度咋..
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

子爵府

畀面勳章

回覆 shirleyauhc 的帖子

多謝你意見呀~~
我早一個星期先同個女再驗眼, 佢已經近視升到去右眼350, 左眼375度 +左眼有50度散光
視光師話佢深得太快, 建議我觀察一年後, 都仍然深得多就要諗諗其他方法去控制

我問係咪例如嬌視CON, 佢就話, 可以試下, 不過暫時其實未有足夠臨床數字去証明效用,
成效暫時預五十五十, 有D人話得, 有D人話唔得.
同埋小朋友一定要識除識戴, 唔係真係預早D起身去除CON~ 除得唔好, 反而加深散光
而且視光師都知我個女有敏感 (鼻, 眼, 皮膚), 所以真係要問清楚先知岩唔岩佢戴咁囉...

我暫時諗住觀察多一年, 情況唔OK, 我絕對會去問下嬌視CON的 (因我真係怕佢會去到成千度近視)

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

佢水緊你,我表弟咪係個一年多左一倍有多囉..仲要話返學睇唔到黑板..
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

大宅

畀面勳章

回覆:faye525 的帖子

加深得咁快!!
我覺得你要快d做決定,嬌視鏡最多減400 幾度近視,再遅d佢再加深到500幾度以上,做呢都無乜用,雖然成效未必100%減哂(因為初初戴硬con,真係幾唔舒服,小朋友會容易捽眼走位)但可以阻止近視繼續加深。

首頁

尾頁

跳至