論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:炒工人,俾機票定計cash好?

Air ticket

大宅

我就每次出機票都係last working day第二日起計嘅14日後,i.e. 如果last day 係 3 Jun, 機票日期就定喺17 Jun. 如果佢想提前就自己俾$.
我最近走咗嘅工人(千個唔願意收機票,亦走當日即刻揾到工,並且有agent陪佢教路),當收到我14日後嘅機票,都只好無奈接受,無我辦法.
但記得保留有工人acknowledge receipt (originally signed) 嘅機票copy.

大宅

我每次都係跟法例,俾足14日佢.如工人last day 係3 Jun, 機票日期係17 Jun.要改期就佢自己俾$.
我最近走個工人(千個唔願收機票,走咗當日即刻簽新contract,並有agent陪佢教路),當收到14日後嘅機票,都只好無奈接受,無我辦法.
但記得保留工人acknowledge receipt (original signed) 嘅機票copy.

大宅

我每次都跟例,俾足14日佢,如果想改期工人就自己俾$.

我最近走嘅工人 (走當日即簽新contract,並有agent陪佢教路,千個唔願收機票),當佢收到14日後嘅機票,都只好無奈地接受.

但記得保留工人acknowledge receipt(original signed) 嘅機票copy.

禁止訪問

大宅

唔好意思,因操作有故障,send咗多次回覆.

禁止訪問

大宅

Siupak01,

According to my experience, it is cheaper to book directly from the airline. You can check the price online. No need to go through a travel agent.

If you choose to pay the maid cash instead of air ticket, I usually base on the fare of the 14th day after the last day of employment( they can stay 14 days more after finishing the contract). You can find the fare online and I will print it out and get your maid to sign on the print out to proof that she have acknowledged the amount for the airfare.

大宅

買張最平嘅,non-refundable and non-transferrable 俾佢就得啦.

大宅

在此十分多謝咁多位朋友既幫忙!

SaraMa & sophielau: 非常多謝你們這麼詳細的回覆!6月頭將可送走佢lur!明白晒!咁即係我可以出張可改期既機票,如佢要提早14日內走叫佢自己俾$$!

cokcokmama: 前天我打去travel agency check ticket時問過有關refund既問題,好奇怪康X話就算我地俾credit card,個工人去refund都可以架!因為張機票係show佢本人個名.不過,永X又話refund係會俾番invoice個人,即係俾番我,工人無so喎!都吾知邊個真??我諗都係non-refundable最好,吾好益佢呀!

happy_mum,

等我明天打去airline check下$$先! Thank you so much!!

伯爵府

一定係機票,只要比一張14日內可改date 的機票 及 一定拍video

男爵府

我上次炒個死肥賓係買最平的$750機票,冇得改曰子果隻! 佢開頭話要留到盡14日,買左之後第二曰agent代佢打來話想聽曰走, 我話冇得改!抵佢死! 留兩個禮拜又要住,三餐又要食,收我果一個月代通知金收得咁安樂吖嗱! 係要佢跌返d呀!

大宅

請問我依家俾左一個月代通知佢,咁算吾算炒架?個agent同佢夾埋到現時都遊說我俾cash,我昨天終於打通勞工處,佢話法例雖然定明你俾張機票返原居地ok,但如果佢當日改日子或不上機,要改期(即另外付費),我都要負責或出過張票俾佢,佢要玩野告上庭,我都有排煩???....

我原本打算出張last day起計14th日,佢要改期自己到時俾$$改過飽!大家點睇呢?

仲有,之前幾驚辛苦佢先肯寫個airport俾我:
Manila Ninoy airport
Manila International airport
但係check機票時旅行社又話不同地方,佢係咪玩野呀!

大宅

我上網check cebu pacific air,佢寫住Carry-on bags only; No checked bags,係咪俾張最cheap既票就得架喇!

男爵府

我果陣係呀,最cheap果隻。
係我老公個fd做出機票既,佢話炒佢地唔洗對佢地咁好,話個個炒人都係買最cheap, 冇得改期同重量限制最輕果隻架喎。

男爵府

我果陣係呀,最cheap果隻。
係我老公個fd做出機票既,佢話炒佢地唔洗對佢地咁好,話個個炒人都係買最cheap, 冇得改期同重量限制最輕果隻架喎。

大宅

多謝晒大家意見!請問有無人網上cebu pacific訂票呢?又要申報地址,很多個人資料,安全嗎?係咪一定要+$100俾行李存倉佢架!

大宅

你地既Reason(s) of dismissal 會寫咩 ?

複式洋房

叫佢去勞工署搵人做見證, 當面出糧......可以的話.

大宅

If request cash.
My fire helper also request cash because of she want to find another new job and stay at HK. So, I pay cash / cheque for the agency and let's agency to contact your helper.
Or
Pay cash to her but sign letter at agency will be better. Or send cash to agency for her to sign back with receipt.

首頁

尾頁

跳至