跳至

首頁

尾頁

大宅

放完產假返工第三日就收到大信封, 原因原來係睇我唔順眼, 仲有被ABC人篤背脊??!! 這叫岐視嗎? ...各佢仲要下午5
點先俾信我, 俾一個鐘我執野走....仲叫人睇住我執野, 係呢間公司做左三年幾了, 一蚊人工無加過, 竟然甘對我 ,我生完BB即被炒

大宅

畀面勳章

有無證據因為你生BB而炒你呀?

大宅

有冇倍足比你,記得同佢計清楚!仲有東家唔打打西家,唔好傷心!支持你!

大宅

培左一個月 多少少俾我 .....

佢請左個 林時工頂我位....我放左產假 第2個星期即轉佢為長工啦

甘已經係証據

大宅

eeho 發表於 11-5-13 23:25
培左一個月 多少少俾我 .....

佢請左個 林時工頂我位....我放左產假 第2個星期即轉佢為長工啦

証據好似唔充足WOR!林時工轉為長工唔代表佢因為生仔而抄你!咁佢有冇講抄你嘅原因呀?

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

係啦~佢用乜原因抄你?

男爵府

熱血勳章

我之前都係好似你咁,不過我間公司就一早炒晒其他人,只因我大肚奈我唔何炒唔到!

終於復工後過左幾日就收到通知,就此情況問過勞工處,佢地回覆話:根據法例,只要唔係復工當日即時炒你,之後日子炒你而公司又補足俾你的話,都唔屬於歧視!

東家唔打打西家,搵過份啦,祝好運!

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

別墅

我生之前都懷疑俾公司歧視,我睇過好多歧視條例同勞工法例,如果你係咁既情況,明顯你公司搵其他人代替你既職務,就可以告佢懷孕歧視,你要打去平機會同佢講你既情況,佢會話俾你知你既情況可唔可以告到佢,係生完bb之後12個月內都係可以告!!

大宅

原因只說 係生之前已經唔滿意我工作表現

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

別墅

可以去評機會

複式洋房

畀面勳章 BK Milk勳章

如果成功告到顧主...咁會點架??

大宅

好媽媽勳章

咁佢因乜炒你呀?? 一早就唔滿意你, 有無比warning你呀??

比一個月你唔算補足架痳??!! 乜唔係要薪金x年資架咩???

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

你既僱主太無良喇,祝 好運﹗

複式洋房

你打唔打算再搵嘢做啊??
我公司請人吖~~

大宅

回覆 啫哩 的帖子

好啊, 而家搵工好難..
你公司請咩位 ? thanlks

複式洋房

問勞工處未必幫到你, 去呢度
http://www.eoc.org.hk/EOC/Graphi ... x?content=Pregnancy Discrimination

複式洋房

回覆 eeho 的帖子

請Account Clerk

複式洋房

回覆 eeho 的帖子

咁已經係歧視! 我都遇到同樣對待, 個Temp仲要係我個friend不過仲未炒我

首頁

尾頁

跳至