自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨日約咗家人出去食飯.我帶住個女坐巴士車頭,咁坐長途車我通常都會瞓吓,過咗隧道冇
耐我就覺得有人掃咗我'格嗱底'一吓,咁我即刻擰轉頭,見到個麻甩佬望住我,咁我有d猶疑,是否自己多心?因為佢坐入便個位,一個瞓咗既細路就坐出便個位挨住佢,而我就坐個細路前便,佢好似唔夠長伸隻手過來喎.但自己又好唔忿氣,明明係有人掃咗我一吓,萬一揩埋我個女點算.咁我就唔瞓,攞咗個電話出來倒影住昅住後面.過咗一陣我就見到個賤佬慢慢伸隻手過來搭住我既椅背,預備攝過來,我咪即刻鬧佢叫佢好攞開隻手,點知個pk用英文講話唔明我講咩,(之前我隱約聽到佢係講普通話的)然後擰轉身同個女人(應該係佢老婆講話唔明我做咩).我一時間反應唔到,都唔知點講,自己英文又唔係好掂,咪用中文講話'博完矇就扮晒嘢'.我聽到佢哋仲係度講'唔知個女人做咩....聽唔明....'我覺得自己好瘀好似個儍婆.係落車之前我就對住佢話'don't pretend you don't understand,I feel you touch my body throught the seat!'我唔知個老婆明唔明,但個老公就心知肚明.我覺得自己好屎,好冇用,好嬲!

珍珠宮

陪月勳章

下次最好直接報警.... 唔好助長D賤人

大宅

回覆 muybien 的帖子

可能我怕事,我又冇諗過報警,通常都係閙佢一餐就算!

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 親子達人勳章

應該要報警呀~~

子爵府

你倒影住後面,等個賤佬伸隻手過來影左張相先報警~

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

陪月勳章

aprilli 發表於 11-5-16 15:03
回覆 muybien 的帖子

可能我怕事,我又冇諗過報警,通常都係閙佢一餐就算!

唔洗驚.... 因為我相信呢D人都唔係第一次, 鬧佢都無用...希望你下次唔會再遇到呢D人啦

yee609  AGREE  發表於 11-5-16 16:06

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

老婆仔女o係度都咁變態

cloudwingwing  對, 佢坐係後面都伸隻手去前座, 其實好明顯喎, 應該有人睇到, 佢都好明目張膽  發表於 11-5-16 16:31
yee609  咪就係?! 呢d人真係好賤格  發表於 11-5-16 16:07

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

使乜話自己無用喎. 佢起香港生活而唔懂廣東話!!! 扮嘢多!!! 索完油仲扮晒嘢 使鬼用英文同佢解釋咩! 用自己最熟的語言駡差佢啦! 話之佢講英文定土話. 應該報警tim. 未比啲C色狼得請.

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

子爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

男爵府

畀面勳章

樓主你只要用你最擅長既語言嚟話佢就可以,唔報警都可以同車長講

yee609  agree  發表於 11-5-16 16:07

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

我呻咗舒服好多啦,我後來都覺得唔好理三七廿一,理鬼佢明唔明,媽叉佢一輪先,唔使自己咁激氣!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

男爵府

就算同佢老婆講都冇用, 有好多呢d賤男都有個好"賢良淑德"既老婆架, 如果5係點敢當住個老婆面前都咁樣?!

大吉利是如果有下次記住錄低佢再報警la

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

報警叫佢同阿蛇講雞腸囉!
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

又係講英文扮唔識廣東話,轉頭又講普通話???
之前好似有媽咪話係超市遇著個無禮貌小朋友又係咁....
呢排咁多講英文既普通話人做完Dcheap野扮傻博人唔鬧...:;pppp:
節錄自: 戲班小子歌詞
禍福得失睇開啲 人生好比一齣戲
幸福不一定由天賜 成功半人事
儘管今天不開心 誰保他朝不得意
暫短的好運誰可恃 贏得幾多次
滄桑多變 世事傳奇 只要努力肯衝刺
一翻跟斗幾個際遇 時來運到即沖天飛

首頁

尾頁

跳至