懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

阿B出世果朝,我都唔想CALL白車ga,只係真係call唔到的士咋.....
但好在CALL白車咋,唔係真係怕要係的士度生啦~
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

大宅

姑娘講得無錯!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

生BB真係唔駛CALL白車嫁,
我係出現陣痛先,我仲可以沖涼,
跟住落街食個早餐,再搭的士入院添

大宅

除非你住村 冇車入的 又穿左水 咁CALL白車 都OK

真係特殊情況先好CALL白車啦

我零晨穿水都係去搭的士

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

一句講哂...切勿濫用救護車服務...
如果你係"危急", call白車當然無問題
生仔盡其量咪"緊急", 自己搭的士仲快過搞一大餐啦!
個姑娘其實真係無講錯, 可能你覺得佢"罵"你, 你條氣唔順啦...
但老實俾著其他人咁同我講, 我都會回應同一番說話

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

CALL 的士好過啦!

珍珠宮

i take taxi !

伯爵府

環保接龍勳章

我諗你都唔望自己生o個時緊急到要call白車啦, 真係危急先call白車, 如果唔係食埋早餐沖埋涼坐taxi舒舒服服咁入院仲好啦.

男爵府

suki224 發表於 11-5-19 19:17
今日係政府醫院產檢, 姑娘話有流血, 穿水或陣痛就要入院, 我話知道並會叫白車, 但竟然比姑娘大聲話左5分鐘, ...

我第一胎係穿水先且伴有陣痛,都係即刻叫家人落樓的士去醫院,因為當時唔係一穿水就好大量,的士去醫院都好快,白車都係等有需要先叫.

大宅

我生第2胎沖埋涼先入院
陣痛都痛左幾個鍾-.-
我搭的士;吾洗call白車

大宅

坐的士都可以啦!見紅同穿水唔一定立刻生ga!放鬆d,個個都call白車咪不得了.

大宅

我寧願自己搭的士呀..因為驚白車唔係車我去我產檢個間醫院..

大宅

樓主應該係第一胎啦! 欠缺經驗, 一開始陣痛唔會痛到死架! 姑娘講得啱, 生仔好平常架咋! 知道左作動大概會有d咩情況就得, 記住到時要冷靜d.

伯爵府

牛年勳章

樓主真係唔使驚, 第一胎一般個產程頗長. 見紅&陣痛 只係先兆, 如不太嚴重, 真係夠你洗白白&食飽先入院.
第一胎 - 老公車
第2胎 - Taxi, 因Parking 太貴
記住食飽o我, 因可能入院後冇得食要等到生完先有得食
加油, 睇多的書, 熟讀分娩過程
Good Luck.

男爵府

好媽媽勳章

annieeinna 發表於 11-5-19 21:21
我諗住老公開車或搭的士咋。。。。我無諗過要CALL 白車喎。

"打的"好D,揸車你唔知要泊幾耐,初初我地都有諗揸車,但係諗落都係坐的士好D~
奀b仔9月16日出世啦~

大宅

我生2個都係見紅先~仲慢慢沖完涼, 食埋野, 施施然先去醫院, 其實穿羊水都未必好緊急要生, 有d人要call白車係因為你去搭的士會整倒人架車濕左, 污糟~會尷尬d囉~所以有d人真係會整條大毛巾墊住坐~若只係見紅冇話大痛行唔郁, 真係可以慢慢黎~~

首頁

尾頁

跳至