自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

上星期, 我最好嘅朋友話有左, 我開心過自己中6合彩

前幾日, 朋友同佢老公去照超聲波, 我又跟埋去, 等緊嘅時候, 朋友老公真係超開心, 佢地等左呢個bb好多年

點知睇完出黎, 醫生話照唔到, 好大機會係宮外孕, 要check 2次血, 今日睇report

我心好難過, 希望唔係真係咁唔好彩

想問一下曾經有呢個經驗mami:

宮外孕有冇機會最後bb係出到世架 ?
如真係冇辦法, 手術對大肚婆係咪好危險 ?
有冇呢方面好嘅醫生提議 ?
做完手術要食返d咩recover ?

唔該哂各位

(最新情況 #73!!!!)

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

子爵府

萬一唔好彩宮外孕話,要終止懷孕呀

牛精仔  ic....  發表於 11-5-20 09:48

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

牛精仔 發表於 11-5-20 09:32
上星期, 我最好嘅朋友話有左, 我開心過自己中6合彩

前幾日, 朋友同佢老公去照超聲波, 我又跟埋去, 等緊嘅 ...

你朋友而家幾多WEEK呀?
照超聲波係照肚/照陰照?(如果4~5WEEK照肚未必睇得清楚)
暫時未見過有宮外孕BB可以生存到.
手術方面如果WEEK數少可以打藥水入去通走, 如果胎囊教大就要做腹腔鏡手術切除(好大可能會連個邊輸卵管一齊切走).
呢個算係微創手術唔需要特別補身, 反而心理創傷較嚴重. (我係過來人)

希望你朋友今日收到份REPORT超靚啦!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係宮外的話, 就要STOP, 個胎一路大, 整爆媽媽條輸X管, 會流血不止呀!

當係生完坐月咁補身!

牛精仔  唉...原來係咁...thank you  發表於 11-5-20 09:46

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

oh, feel so sad for your friend
快d睇多個醫生
可以試試中環林勇行

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

carcar2010 發表於 11-5-20 09:41
你朋友而家幾多WEEK呀?
照超聲波係照肚/照陰照?(如果4~5WEEK照肚未必睇得清楚)
暫時未見過有宮外孕BB可以 ...

唔該哂carcar

朋友宜家應該係4-5weeks, 響法國照陰道, 話照唔到個lon

原來bb係生存唔到

唔好意思令你諗返起d唔開心嘅野....

想請問一下, 之後你有小朋友嗎 ?

琥珀宮

伊芙蓮 發表於 11-5-20 09:44
oh, feel so sad for your friend
快d睇多個醫生
可以試試中環林勇行

唔該哂

我記低個名先

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

牛精仔 發表於 11-5-20 09:47
唔該哂

我記低個名先

佢係照ultrasound ge 權威
果時我朋友個朋友陀B時, 有好多麻煩野, 林醫生都take care得好好
但佢好full, 如果打去book要講明係好urgent, 好嚴重, 睇下姑娘可否安排快d有得睇

牛精仔  ic...thank you  發表於 11-5-20 09:51

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇多個DR 安心D!!!

琥珀宮

cy101 發表於 11-5-20 09:50
睇多個DR 安心D!!!

我都係咁建議佢...

希望佢今日report証明佢冇事

cy101  如果2個DR都係咁講, 當事人會易D接受事實, 唔會手術後,後悔無睇多個DR!!  發表於 11-5-20 09:57

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

複式洋房

宮外孕的BB是沒辦法生存的。
手術很簡單,一般的婦科醫師都可以處理。
需要休息,老人家的說法是需要補身,正常坐月是一個月的話,那就調理半個月。
如果肯定是宮外孕的話,一定要儘快解決,因宮外孕而導致輸卵管破裂會內出血,最嚴重的結果可以是因失血過多而死亡,我非常清楚,因為我自己經歷過,手術後要調理好身體,我在半年後又再次懷孕,現在BB已經11個月大了,不用太擔心,一早知道是宮外孕問題已經解決了一半,祝好!

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

牛精仔 發表於 11-5-20 09:45
唔該哂carcar

朋友宜家應該係4-5weeks, 響法國照陰道, 話照唔到個lon

醫生有無照到輸卵管有陰影呀?
印象中有bk mami post過話去私家醫院照, 情況同你朋友一樣,最後係虛驚一場! (可能個醫生唔夠料睇唔真)

琥珀宮

我想生三個 發表於 11-5-20 09:59
未必一定係宮外孕的,可能只係個胎太細就萎縮,所以照唔到。要keep住驗血,如果個指數升得好勁,U/S又繼續 ...

IC...今日出report, 希望冇事

琥珀宮

feifeing 發表於 11-5-20 10:08
宮外孕的BB是沒辦法生存的。
手術很簡單,一般的婦科醫師都可以處理。
需要休息,老人家的說法是需要補身, ...

feifeing

聽完你咁講, 我都安心d, 起碼touchwood有問題, 幾個月後都可以再黎過...

btw, 可否pm我你的醫生是誰? 我想比多個參考我朋友

thank you

琥珀宮

carcar2010 發表於 11-5-20 10:11
醫生有無照到輸卵管有陰影呀?
印象中有bk mami post過話去私家醫院照, 情況同你朋友一樣,最後係虛驚一場! ...

咁我朋友都冇提過...

等佢今日出report後, 我再suggest佢問多d醫生先

咁有陰影係好事定壞事 ?

伯爵府

環保接龍勳章

我睇過好似discovery有宮外孕bb生存到, 不過係奇蹟中的奇蹟, 好似係三胞胎, 兩個係子宮裡面, 一個係外面, 前期冇醫生發現外面o個個, 到發現時已經好大, 開刀生出o黎都keep到.

所以都唔係冇機會, 不過真係罕有到會上discovery. 同埋有生命危險, 醫生知道多數唔會比佢留低的.

希望你個friend係排卵遲左未照到.

bunbuncoco  我都有睇過不過唔係3包胎.  發表於 11-5-25 14:55

琥珀宮

草 發表於 11-5-20 11:32
我睇過好似discovery有宮外孕bb生存到, 不過係奇蹟中的奇蹟, 好似係三胞胎, 兩個係子宮裡面, 一個係外面, ...

原來係咁...

不過如果會危及大人生命...我都唔讚成冒咁大嘅險

侯爵府

有可能胎兒太細會照唔倒!所以醫生會講定先;
唔排除有lee個可能(宮外孕).

牛精仔  ic  發表於 11-5-20 12:00

首頁

尾頁

跳至