自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我3月宮外孕…
當時唔係肚痛先,係有dd流啡,入院照唔到有,計返我經期應該有6週3,醫生都立即要驗血,驗個HCG,隔日驗,驗左總數3日,雖然有上升,但仲係照唔到…唔係響子宮內面,醫生建議一係打類似人地生癌打既針,打死佢,keep住驗血大約半年(唔記得有無記錯,因為當時我都好慌)但之後再有宮外孕既機會一定多好多!風險太大,醫生一般唔會建議…一係切左佢,一了百了!我當時選擇切…唔想下想再有宮外…

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mochapig 發表於 11-5-20 11:50
我3月宮外孕…
當時唔係肚痛先,係有dd流啡,入院照唔到有,計返我經期應該有6週3,醫生都立即要驗血,驗個 ...

唔好意思令你諗起呢件事....

我相信我朋友唔會選擇切除...因為佢地真係好想有bb....但你有睇多個醫生嗎 ? 都係同一建議 ?

cy101  唔到妳朋友想唔想既問題, 係有無需要!  希望唔需要去到呢步!!!  發表於 11-5-20 13:51

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

牛精仔 發表於 11-5-20 12:02
唔好意思令你諗起呢件事....

我相信我朋友唔會選擇切除...因為佢地真係好想有bb....但你有睇多個醫生嗎 ...

我都好想有bb,而我依家係無小朋友,
但唔切既,就算打完針,當時醫生都話條管都受損過,無用咁…
同埋,你朋友仲有另一條嘛…
我就唔好彩啦,另一條上星期都check到積水,都幾嚴重下…
醫生都話要切…唔切,受精卵入到輸卵管都會停響到,又宮外
初頭都唔想切,但唔切根本無機會…諗過一晚後決定切埋…
寧可調理好就直接做試管…成數就相對好大…
醫生我睇過幾個,所以亦清楚件事既發展
只可以講呢次無緣份…

bunbuncoco  試管都有機會呀,唔好放氣,加油呀.btw你留左幾多蛋?  發表於 11-5-25 14:58

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mochapig 發表於 11-5-20 13:47
我都好想有bb,而我依家係無小朋友,
但唔切既,就算打完針,當時醫生都話條管都受損過,無用咁…
同埋, ...

bless you

子爵府

有無你朋友消息?~希望無事

伯爵府

睇完report 搵多個醫生睇啦.

牛精仔  明白  發表於 11-5-20 15:35

琥珀宮

四眼雞丁 發表於 11-5-20 15:33
有無你朋友消息?~希望無事

未呀...5點左右先見醫生...

多謝你

琥珀宮

朋友打左電話比我...原來係15點 (即3點..唔係5點)...

48小時內抽左2次血之後, 醫院話check 唔到....証實唔到任何野....可能再要抽多幾次血先...即係點...mouth:mouth:" />
正常指數應高一倍, 但我朋友由幾千...第2次升幾百...又即係點....mouth:mouth:" />mouth:mouth:" />
我叫朋友即刻搵過另一個醫生...但問左幾個醫生, 最快booking都要5月尾

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

琥珀宮

我想生三個 發表於 11-5-20 16:01
指數升得比正常慢減少咗宮外孕既機會,其實係好事,有可能個胎太細,而且萎縮緊,照唔到.... ...

真係嘅阿3 ??!?!?!
醫院寫左紙比我朋友去公立急症...但急症果度話再book checking最快要6月....

宜家睇下其他c+醫生可唔可以早d 比我朋友睇...

禁止訪問

琥珀宮

我想生三個 發表於 11-5-20 16:14
我之前小x都試過俾醫生懷疑我宮外孕,住咗十幾日醫院,悶到我一定要出院,醫生話我係高危,唔肯俾我出院 ...

咩係化學性懷孕 ?

佢呢幾日有少少流啡呀

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

要睇多個醫生作實... 希望你朋友冇事啦

牛精仔  thank you  發表於 11-5-20 16:48

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章

我同事1x年前試過, 佢一路都唔知, 後來佢突然暈左, 佢話佢個次半隻腳入左鬼門關, 成塊面白晒, 佢老公仲以為佢個次會死, 係咁哎佢個名添.

所以你真係叫你朋友檢查清楚d, 搵多個醫生去睇下, 有咩事快d 做手術.

牛精仔  oh....  發表於 11-5-20 16:49

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

但係我之前宮外孕第1次hcg係300+, 之後隔1日check只係400+, 之後我個私家醫生即刻叫我入急症, 因為宮外孕可以死人的, 後來入醫院再check, 真係宮外孕, 之後打咗1枝化療針, 不過唔work, 之後要做手術切咗1邊輸卵管, 不過其實宮外孕係會流血的, 你個friend有冇流血?

琥珀宮

susumi123 發表於 11-5-20 16:29
但係我之前宮外孕第1次hcg係300+, 之後隔1日check只係400+, 之後我個私家醫生即刻叫我入急症, 因為宮外孕可 ...

keep住有少少流啡

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

女人最痛
希望早d攪清楚咩事,更希望係冇事

子爵府

個時我都係咁,醫生死都話係宫外孕,要我定時覆診Check....最後咪生左大叉燒啦,呢d要多d時間去Check

牛精仔  你嘅case真係好大鼓勵, 希望我朋友同你一樣咁好彩  發表於 11-5-20 17:11

琥珀宮

hellomiffy 發表於 11-5-20 17:00
女人最痛
希望早d攪清楚咩事,更希望係冇事

多謝你呀兔兔

我個朋友宜家好似雪球咁....乜宜家響香港搵個好醫生咁難架咩 ?

佢響法國照唔到, 搵2次血又confirm唔到, 就叫佢去公立, 公立話流啡只係作小產, 要照要等6月...

咁搵左2個出名嘅, 一個要5月尾, 一個要6月中...

打去講情況問可唔可以早d,

答案係...你嘅周數醫院照唔到唔出奇, 都係5月尾先去佢度啦...如痛就入醫院 ...

對一個似是而非嘅大肚婆黎講, 呢段時間真係一個折磨

首頁

尾頁

跳至