夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Re: 開始覺得同老公相處唔到...(sorry@!借個位俾我呻吓!)

bandband,
啊____! 原來如此! 頭先睇你d message,仲以為佢成日係咁,真係嚇c我....^^"

如果佢唔係成日係咁,咁可能真係因為你轉佐全職媽媽,佢感到壓力喎! 可能你會諗,呢樣野唔係你一個人決定,而係當初大家傾好,一齊agree佐至做既,不過,可能plan還plan,到做時又係兩樣,突然間覺得生活有壓力都唔定....! 有時壓力未必來自辛苦既工作,也許來自生活! 一個人搵,三個人食,可能突然間佢覺得透不過氣來都有咁既可能....
當然你都有壓力,而且,比他更大呢! 所以,兩口子要互相扶持,佢唔開心要拎出黎傾,而唔係咁樣黑面發脾氣黎發洩囉~

anyway,如果佢e+事過境遷,而你又唔想再提既,就由佢啦~不過,我覺得你或者平時可以用個board釘起/寫低屋企開支,等佢refer下! 知道你都捱得好辛苦架! 如果touch wood,再有下次,你就真係發下佢圍,佢一發脾氣,你就拖埋阿囝落街行下,等佢冷靜返喇,先返屋企!佢一條友,就算發脾氣都唔發得耐啦~ 佢自己都無癮啦~
Childhood is journey, not a race.

民房

Re: 開始覺得同老公相處唔到...(sorry@!借個位俾我呻吓!)

又係一個願打一個願捱既故事.

佢借位發老脾, 點解借到位呢?因為你借俾佢囉. 明知佢借題發揮,最好既做法係每次發脾氣, 完全當佢透明, 連個仔都唔睬佢(你仲叫個仔埋去同佢坐, 連個仔都害埋), 佢打爛野即刻拖個仔落街當睇唔到唔好幫佢執. 發脾氣既人唯一目的係表演, 要話俾對象聽佢有幾不滿, 你愈問佢又乜又七, 佢愈興奮, 做場大龍鳯你歎. 你唔理佢, 佢做俾邊個睇? 你仲要同個仔好開心咁二人世界. 佢試多幾次知道唔WORK會唔用呢個方法. 細路仔發脾氣都係咁教.

洋房

我覺得如果兩公婆關係唔好,分開對小朋友黎講係好事多過壞事架,唔好再話唔想小朋友o係單親中長大而做理由,走與唔走睇你係咪仲對佢有一絲留戀o者!如果佢下下咁嚇個小朋友咪對佢仲大影響。

你話你個仔既老師話佢有暴力傾向我覺得唔出奇,佢可能成日見到佢老公掟野同發脾氣。

如果我係你,已經對個男人無感覺,你現階段只關心個仔既話,不如離開拎公援,可以唔使擔心生活上,政府又可以配到公屋比你(一定比下下等佢o係手指 la 到漏錢比你來得舒服),你又可以安心咁教個仔,因為你小朋友真係好需要你好大既關注同愛心,而呢個男人既自私行為而佢又四十歲,佢係唔會再改變架啦,反而你個仔仲有好大發展�改善空間,如果真係唔再愛個男人,唔好o徒時間啦,你個仔需要你既時間多d。

徘徊o係呢d咁唔開心既環境真係好慘,希望你快d搵到自己既路啦!

另外:你無諗多,唔係你包容唔夠,亦唔係你唔夠阿Q,只係個男人太差o者!得罪講句,呢d男人,拎去堆田差唔多!
     沒有原因 為什麼一定要有原因        有人到了七十歲還問原因

禁止訪問

男爵府

係咪提早更年期呀?? 有時男人係咁架啦, 發下d無謂勞so, 雖然我老公都唔會咁, 但有時佢煩起上黎, 我會警告佢: 你小心d呀, 你第日老左咪咁X煩呀, 第日仲要靠我照顧你架, 如果你激興我, 我一腳伸你去老人院!
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

子爵府

等我下次學你咁話佢先~~~!!!再發小朋友脾氣就一嘢伸佢入老人院... 但人地都未必肯收佢...佢太ROCK~!佢日日响老人院夾BAND都唔係辦法!!!

點都好啦,我都係覺得佢大姨丈到啫!就算真係男人四十,提早更年期都無辦法,惟有當多咗個老豆咁囉!我老豆早排更年期仲惡頂過佢,我都可以捱過,唔差在呢次啦...

唉...有時我就係衰心軟,佢一無嘢時,我就好難再有嘢,要我記仇,真係永遠都做唔到,佢一對我好番,我就乜都嬲唔落,乜都唔記得哂...唯有同自己講一句:"我無謂同呢啲小朋友咁計較...!" 真係~~~~!!!
Mummy 寫道:
係咪提早更年期呀?? 有時男人係咁架啦, 發下d無謂勞so, 雖然我老公都唔會咁, 但有時佢煩起上黎, 我會警告佢: 你小心d呀, 你第日老左咪咁X煩呀, 第日仲要靠我照顧你架, 如果你激興我, 我一腳伸你去老人院!

大宅

Band Band,

18288.This number is "HEUNG-CHING-HIN" hotline,they can help you and your son.

Don't worry,be happy.We support you,never give up.
我家有兩隻大烏龜

別墅

所以人地咪話你一個願打一個願捱囉. 一個唔覺意以為你晒命添.

子爵府

^^: 咁又唔駛咁嚴重!基本上都只係小問題嚟,只係佢咁小朋友,又突然一次過發哂出嚟,咁我至覺得頂佢唔蒲之嘛~!佢都未夠膽兇我甚至打我住!佢試吓!我執袍袱同個仔走,着數既始終係我,佢永無着數~!我走至少可以搬番外家住,大大間屋,又有人幫我睇住個仔,我又可以搵兼職做(依家搵唔到皆因個仔番學食晏都係我搞掂),又唔駛供樓,簡直係正過依家~~~!!!我都有同隻佬半講笑咁講過,我唔走,佢又係逗咁多人工,又係住依家層樓,我走佢又係咁,只係佢無咗個老婆同埋個寶貝仔... 噚晚佢做盡一個好老公好爸爸既責任,又請我食飯又對我溫柔體貼仲要陪個仔玩咗成晚lego...我唔知佢係咪因為知自己衰而收歛吓,總之我個rules好簡單,你對我好時,我咪對番你好囉!對我衰時,我咪對你衰囉~!

可能我對佢既要求真係好低~!連我大佬都話我好似真係對隻佬無要求,只要隻佬無做啲傷害我同囝囝既事,佢嗰啲小朋友脾氣同行為,我都可以接受,至少我都仲可以制到佢嘛!如果要比較,响屋企邊個惡啲, 很抱歉@答案始終都係我~!我老公真係得把聲咋!同小朋友無分別,做乜我要怕佢?

anyway,佢依家又回復正常,我都唔會再計較佢...噚晚個仔成晚都冧佢,攬住佢嚟瞓,我諗佢乜脾氣都無哂,冧到佢暈啦~!
chrisunkub 寫道:
Band Band,

18288.This number is "HEUNG-CHING-HIN" hotline,they can help you and your son.

Don't worry,be happy.We support you,never give up.

大宅

Re: 開始覺得同老公相處唔到...(sorry@!借個位俾我呻

老實說:我唔可以忍受男人打爛東西來發洩,什至打人!
呢d係女仔同小朋友的行為,我最中意講道理,你講嬴我咪聽你話,argue唔到我就要收聲!

我而家同老公都無物兩句,各自各番工,見少d就鬧少d!我都係無要求,但要求佢要在愛心比d仔,咪一休息就

子爵府

Re: 開始覺得同老公相處唔到...(sorry@!借個位俾我呻

BB2WONG,

你都講得啱,同埋我都覺得隻佬咁小朋友脾氣,查實都可以係一種教材~!好似呢次我隻佬成日發脾氣,我個仔都知道咁樣做係唔妥啦,仲要同我講話"爸爸傻咗~!" 我問個仔係咪覺得爸爸今日成日發脾氣,佢都識得答話係!跟住我問個仔係咪唔鐘意爸爸發脾氣,佢都點頭,跟住我同個仔講,所以話,如果見到爸爸或者其他人做錯事,你咪唔好學佢地囉!係人都會有做錯嘢既時候,如果覺得呢樣嘢或者人地咁樣做係唔啱,自己就要同自己講,自己一定唔好學佢!明知咁樣發脾氣係會影响到人既,會令大家同自己都會唔開心既,咁就唔好做喇~! 個仔即刻微微笑咁點頭!有時教仔唔一定剩係俾佢睇到遇到啲正面既嘢既,始終呢個世界,咩人咩事情都會有,間中俾佢順其自然遇到啲負面既事,我地適當去教去講解,我覺得咁樣反而對小朋友更有益處,我地更加容易去教.

再者,我始終認為婚姻或者兩個人相處唔會咁兒戲,無理由因為佢小朋友脾氣,係小男人唔夠man,又或者佢有好多缺點,而去離婚/分手,人始終都有佢既優劣點,呢吓隻佬啲缺點發哂出嚟,我覺得佢惡頂啫,但調番轉頭諗,我又何嘗都有缺點要我隻佬受?!我隻佬話佢衰佢又未衰得哂,話佢好又唔係真係好好,我地只係相處近八年,我覺得只係一個開始,仲有好多路我地未行,如果呢一刻只係一塊石頭絆倒我地阻住我地,我就咁話要放棄時,我覺得小朋友脾氣既變咗係我,日後我諗番我一定睇唔起自己!咁小事我都處理成咁!

人永遠都係咁,當你嬲既時候,永遠都只係諗負面,情緒又係負面,思想又係負面,但當件事過咗,你無怒意時,諗番轉頭,查實真係好小事,一啲都唔難處理.只係自己有無呢個恆心去處理去改變啫.依家我對老公同對住個仔一樣,佢曳既時候唔睬佢,佢乖既時候我就鍚哂佢. [quote]
BB2WONG 寫道:
老實說:我唔可以忍受男人打爛東西來發洩,什至打人!
呢d係女仔同小朋友的行為,我最中意講道理,你講嬴我咪聽你話,argue唔到我就要收聲!

我而家同老公都無物兩句,各自各番工,見少d就鬧少d!我都係無要求,但要求佢要在愛心比d仔,咪一休息就

別墅

bandband 寫道:
BB2WONG,

你都講得啱,同埋我都覺得隻佬咁小朋友脾氣,查實都可以係一種教材~!好似呢次我隻佬成日發脾氣,我個仔都知道咁樣做係唔妥啦,仲要同我講話"爸爸傻咗~!" 我問個仔係咪覺得爸爸今日成日發脾氣,佢都識得答話係!跟住我問個仔係咪唔鐘意爸爸發脾氣,佢都點頭,跟住我同個仔講,所以話,如果見到爸爸或者其他人做錯事,你咪唔好學佢地囉!係人都會有做錯嘢既時候,如果覺得呢樣嘢或者人地咁樣做係唔啱,自己就要同自己講,自己一定唔好學佢!明知咁樣發脾氣係會影响到人既,會令大家同自己都會唔開心既,咁就唔好做喇~! 個仔即刻微微笑咁點頭!有時教仔唔一定剩係俾佢睇到遇到啲正面既嘢既,始終呢個世界,咩人咩事情都會有,間中俾佢順其自然遇到啲負面既事,我地適當去教去講解,我覺得咁樣反而對小朋友更有益處,我地更加容易去教.

再者,我始終認為婚姻或者兩個人相處唔會咁兒戲,無理由因為佢小朋友脾氣,係小男人唔夠man,又或者佢有好多缺點,而去離婚/分手,人始終都有佢既優劣點,呢吓隻佬啲缺點發哂出嚟,我覺得佢惡頂啫,但調番轉頭諗,我又何嘗都有缺點要我隻佬受?!我隻佬話佢衰佢又未衰得哂,話佢好又唔係真係好好,我地只係相處近八年,我覺得只係一個開始,仲有好多路我地未行,如果呢一刻只係一塊石頭絆倒我地阻住我地,我就咁話要放棄時,我覺得小朋友脾氣既變咗係我,日後我諗番我一定睇唔起自己!咁小事我都處理成咁!

人永遠都係咁,當你嬲既時候,永遠都只係諗負面,情緒又係負面,思想又係負面,但當件事過咗,你無怒意時,諗番轉頭,查實真係好小事,一啲都唔難處理.只係自己有無呢個恆心去處理去改變啫.依家我對老公同對住個仔一樣,佢曳既時候唔睬佢,佢乖既時候我就鍚哂佢. [quote]

乜都你講晒

翡翠宮

尤佢啦佢都講明話借個住黎呻囉.

複式洋房

當局者迷.

大宅

all mami,
我老公同我結咗婚之後, 唔知係咪壓力大咗呢?! 佢有打過我,
但係宜家都冇打我啦! 不過佢啲脾氣都仲係改唔到, 痴痴哋
o家都!!! 成日掟嘢, 之後又走咗去... 4年啦!
我宜家搵咗社工幫手, 睇吓做婚姻輔導有冇幫助囉~ 如果佢
都係咁, 我就走啦...
2個寶貝~雅詠&灝泯

子爵府

咁又係呀...話到明'借個位俾我呻'之嘛~! 梗係乜都我講哂啦!又唔係搞離婚~!大家唔駛咁上心. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ringoivy 寫道:
尤佢啦佢都講明話借個住黎呻囉.

子爵府

angelmak,

講真脾氣真係好難改架!你試吓諗番自己,有時自己都未必改得到自己既脾氣...其實至緊要睇佢有無心去改啫,如果佢好抗拒見社工,又借啲二話你搵社工幫係多餘,仲要越嚟越衰,咁到時你諗走都未遲...!!!至少佢依家都無再打你啦,我覺得佢都有改,只係,你叫一個成年人去壞脾氣改成好好先生咁,真係好無可能囉!依家搵社工我諗最重要既target就係重新建立大家既相處方式,唯一可以變既就係呢樣, 你都唔駛太擔心啦!俾心機啦~!
angelmak 寫道:
all mami,
我老公同我結咗婚之後, 唔知係咪壓力大咗呢?! 佢有打過我,
但係宜家都冇打我啦! 不過佢啲脾氣都仲係改唔到, 痴痴哋
o家都!!! 成日掟嘢, 之後又走咗去... 4年啦!
我宜家搵咗社工幫手, 睇吓做婚姻輔導有冇幫助囉~ 如果佢
都係咁, 我就走啦...

複式洋房

睇咗好耐先睇晒你個故事, 睇完好佩服你.....我個人本身都幾衝動, 如果你LEE個故事放係我到, 我走咗n咁耐啦~~
不過真係好佩服你, 真心祝福你同你囝囝!! 加油呀

子爵府

哈哈~!我忍耐力強卦...咁既佬都激我唔C...!!! 見佢噚日到呢一刻都變番小綿羊咋~!如果唔係... 真係一腳伸佢入老人院~~~!!!
☆Minnie☆ 寫道:
睇咗好耐先睇晒你個故事, 睇完好佩服你.....我個人本身都幾衝動, 如果你LEE個故事放係我到, 我走咗n咁耐啦~~
不過真係好佩服你, 真心祝福你同你囝囝!! 加油呀

複式洋房

support bandband!!

When man become 40 he will feel a large pressure in career/family/money. You said he is a warehouse staff he can't see any working postpect in front of him. If I (or my husband) were him, I can't support family by my own at 7k earning. so he is good treat to the family ... but he need to learn how to control himself.

首頁

尾頁

跳至