論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我家小姐7月底會返歸作歸家娘,我2月開始已發散消息搵印尼小姐,很可惜,自己相熟3間都沒有消息,只有一間'曾經'有'好嘢',但最後都放了兩次飛機......算!再努力,最近有一位朋友介紹,她幫媽媽請了位好姐姐,於是我滿懷希望去找,(印尼人士開的),怎知裡面全是斷約工人!我唔知點好,再問朋友,原來她媽媽的也是斷約,但做得很好,亦十分主動,她也很放心.....

於是,我更加疑惑(雖然我以前也幫過我媽請過斷約工人,但那是我相熟的朋友a準,理由絕對可信,那兩個亦是最負責的.....),但這間大,大,大部份斷都是半年以下的,我可唔可以信呢.....?

於是我打電話問我那個相熟朋友(前a準,他已退股了),他說現在有些人教初到貴境的新小姐'搏炒',然後幫她們找新僱主她們更有辦法令這些斷約工人不用完全還晒那7個月的欠款......只雖要多交數千元便可以在新地方'重新做人',不用扣除印尼公司的欠款云云,因此新工人會在半年內搏炒.....故我朋友說我也可以'搏一搏',我聼了但無言....現在正在計劃下一步怎做.......

象牙宮

香港人口老化, 需要看顧老人.

去年至今年 開始 多人生bb.

还有其它...
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 姑姑 的帖子

我的遭遇和你一樣 , 前工人俾一個月通知 , 要返去結婚 ,
撞正舊年印尼新年時期 , 印傭公司完一間又一間 ,
都話無人介紹 , 有合意就唔使 second interview 已被人請 ,
最後見到個斷約工人 , 佢要服侍兩間屋 , 又要照顧 bb ,
所以太辛苦要轉工 , 我咪等佢遞了辭職信 , 前後等兩個月 ,
她就成為我家的一份子 !!
{:1_1:}

姑姑  咁而家個姐姐o唔ok呀?  發表於 11-5-23 22:38
我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

公爵府

我而家個賓賓都係做唔夠半年的繼約工人, 但佢SO FAR都做得幾好. 但係印印係咪多D合約問題呢? 成日聽摶炒都係印多

大宅

augustbee 發表於 11-5-23 15:29
回覆 姑姑 的帖子

我的遭遇和你一樣 , 前工人俾一個月通知 , 要返去結婚 ,

連我去番自己間相熟agent都有一個想斷約....我朋友話佢老板唔俾佢放假,我真係十五十六(佢都做咗成年),完約嗰d又唔so我,放飛機,一係個樣就.....

如果見啱呢個佢先同老板辭職......唉,我真係唔多想冒險,但我亞媽屋企好嗰個又真係斷約工人.....(係一個月通知嗰隻.....)

huihuimay27  我都係呀,依家等緊個斷約的.做左一年.agent話佢前僱主唔比佢放假又唔補水,仲要一個湊2個,,不過我in佢時..都覺得佢ok既,有禮貌果隻..希望我等佢係值得啦   發表於 11-5-24 14:34

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

工人要時間適應環境 ,
教一個工人亦要花時間及心機 ,
但不知工人點諗 , 有時話走就走 .

都係講命水 !

而家工上手 , 比初步到時少了激心事件發生了 !
我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

首頁

尾頁

跳至