自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

即將會幫囡囡在 m 記開生日會,大約請15個小朋友(6歲),咁你哋話我應該訂幾多磅蛋糕好呢?剛去美心睇過,立体蛋糕要$600(約5磅),但好似太大過吧﹗

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

15個小朋友
即係有30個家長
咁5磅唔算大

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

蛋糕最重要都係拎黎影相
除左呢15個小朋友, 應該仲有2-3x個既成人
每人食d都應該我既, 因為你去M記開party, 除左蛋糕同M記食物外已無其他選擇

maytsem  AGREE  發表於 11-5-24 16:14

禁止訪問

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

二少奶 發表於 11-5-24 16:07
佢唔建議你訂咁大個蛋糕咖, 因為要你食佢d野囉. 蛋糕係後期至切咋. 果時你都食包啦. ...

唔係喎...我係三歲生日都訂左個咁大o既蛋糕...but 幾時切呢d 野, 由你安排o者...

一早同佢講要切左蛋糕先...要時間黎影相...佢地唔會有問題!!

禁止訪問

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

二少奶 發表於 11-5-24 16:18
我地果次係食飽至切咖.

講真我蛋糕咁貴買返黎都係想影相o者....擺到差唔多完先攞出黎切, 我影得幾多相喎!!
我唔制ga!!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我仔第一次訂5磅, 係淨半個. 因為嗰時D小朋友得3歲, 都唔係好食.

上年5歲, 都訂5磅, 都淨細半個. 因為食飽最後先切, 根本都無咩人食, 加上D家長好多都係掂吓就算. 我訂5磅, 係因為個CAKE一定要5磅先有我要個3d公仔款咋.

二少奶  請多d人去幫手食囉. 我果日得閒喎  發表於 11-5-24 16:24

禁止訪問

侯爵府

咁玩咗遊戲先or切咗蛋糕先架?

大宅

我只係做過客人,
我都覺得唔洗太大個cake
幾次都係食到飽飽先 cut cake,
多左好浪費 。

男爵府

畀面勳章

題外話,如參加m記生日會,一家三口出席,你會買幾多錢既禮物送比主人家?

patwong  不過都要睇吓你嗰啲喺咩朋友的。  發表於 11-5-24 16:31
patwong  我會約$200囉﹗  發表於 11-5-24 16:29

複式洋房

15 個小朋友,如果係同學,咁可能到時唔止15個(有兄弟姊妹),更大機會係有人臨時缺席,首先千祈唔好同M記講足15個,如果唔係份回禮多左你都要要埋,反而唔夠佢地隨時有貨。

蛋糕磅數唔代表 size。我經驗同樣磅數最見size 係長方形,心型星型就細好多 (餅模所限,會高D,但唔好分)。以15個小朋友計5磅太大,3-4磅都ok(睇你要咩款),好多大人都怕肥唔食的,而且M記姐姐唔會切大舊。我試過訂5磅長方形大小共50人終於有1/4無切要取走(唔要又浪費)。

...irrevocably, unconditionally, irractionally in love with Edward...

侯爵府

kc_01k 發表於 11-5-24 16:23
我仔第一次訂5磅, 係淨半個. 因為嗰時D小朋友得3歲, 都唔係好食.

上年5歲, 都訂5磅, 都淨細半個. 因為食 ...

喺啦,我都喺鍾意佢啲立体蛋糕,但喺真喺好大個啊﹗kc_01k請問你請咗幾多人呀?

男爵府

好媽媽勳章

其實係可以早 d 切蛋糕, 但通常大家都唔會準時到, 於是玩吓遊戲, 等吓食吓, 臨尾齊人切蛋糕就開心 d !

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

我上個月同大仔開生日會,1X個小朋友 + 2X個大人,3磅既雪糕蛋糕都食唔晒!
因為佢係食完M記再玩完遊戲先切蛋糕架!
如果你果間有MC CAFE 仲更加唔使食個生日蛋糕!

仲有一樣要提....上次我用麥樂會卡,送10杯汽水,我以為佢會拎出黎啦,點知到埋單果時佢先問我係咪拎埋果10杯汽水出黎!但係D人都走左一半喇!
所以提你如果有用呢個優惠,一去到就要叫佢拎左出黎先喇!

侯爵府

想問吓大家,到時喺咪一有客人到就會有人問佢想食咩,然後送過來俾佢,好似餐廳咁架?

abcbb  Yes.  發表於 11-5-24 17:25

男爵府

我覺得訂3磅左右啱啱好, 大家都係志在影相, 就算食, 都唔會大大件想食到飽卦? 多數D人都話要細細件蛋糕得喇!

侯爵府

Ekko 發表於 11-5-24 16:37
我上個月同大仔開生日會,1X個小朋友 + 2X個大人,3磅既雪糕蛋糕都食唔晒!
因為佢係食完M記再玩完遊戲先切 ...

Ekko請問你在那裡訂雪糕蛋糕的?幾錢?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

patwong 發表於 11-5-24 16:33
喺啦,我都喺鍾意佢啲立体蛋糕,但喺真喺好大個啊﹗kc_01k請問你請咗幾多人呀?
...

同你一樣, 都係大概15個小朋友, 加埋家長 都成50 ~ 60 人架.

首頁

尾頁

跳至