跳至

首頁
23456...19

尾頁

侯爵府

我囡都係06年出世, 果年出生率比05年出生率高左25%呀! 所以都有d擔心下年阿囡派位係點.

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

miffypekkle 發表於 11-6-3 16:43
我個仔好專心架..睇電視,打機果陣時~ T_T

哈 , 可能鐘聲啱佢喎 , 你個仔咁有專注力 , 去到叫校長把阿仔 d 專注力轉去學習甘囉

伯爵府

miffypekkle 發表於 11-6-3 16:38
我不會揀南元小啦, 因為已經聽過唔只一個家長講d老師唔好.. 仲有,有個家長話識有個代課老師係呢到代過課,都 ...
南元小開放日我都有去 , 比我感覺係校舎大 , 其他一般咋.

伯爵府

y_y 發表於 11-6-3 16:36
唔好意思, 打擾下, 我bb都係06年的, 黎緊9月k3, 原來而家9月就要選定小學架啦?
...
yes , 應9月尾 , 10 頭要交表 , 所以而要努力 d 揾料 , 睇下小朋友啱讀邊間.

伯爵府

rcywong 發表於 11-6-4 13:12
三個白白豬:家姐讀緊元朗官立,今年九月P.5仲有兩年畢業。到細佬升小一家姐小六,唔想細佬去甘咁遠返學。 ...

即剩遠近問題 ?
課程會唔會太深呀,家姐會唔會讀得好吃力呀 ?
例如默書 , 測驗果 d 密嗎 ?

珍珠宮

miffypekkle 發表於 11-6-4 09:08
我聽到的係: 如果你讀書好就好(精英班),唔好就無人理你.. 我真係唔知個仔會讀成點, 如果比人放棄左,真係好 ...

老師有冇愛心? 如果淨係計我女呢兩年的老師, 大部分都幾有愛心!
其實, 如果讀得唔好的學生, 除非去村校又或者那些收很多 sen 的大校, 否則去所有大校都差唔多......

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 三個白白豬 的帖子

對的是遠近間題。至於課程深淺問題,我個人覺得ok!此終都係官校關係唔可以教得快和太深。我見家姐讀得唔係好有壓力,仲好開心添!論到老師方面有d老師都好有愛心。又係個句:睇你好唔好彩數會遇到一d好有愛心和耐心的老師教。
默書方面係隔週默中英,每個學期係一測一考,好少有小測,通常學校會用遊戲比賽方式去做,令學生係無壓力下進行。

伯爵府

我唔明點解咁多人會鐘意徐澤林,係咪因為佢比較新 , 較易入呢 ?
之前我知 d 人就鐘意佢活動教學 , 但聽返今年小一 d 家長講返 , 都話幾有壓力 , 功課量都頗重 .
大家對呢間學校有咩評價呀 ?

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

其實我只想搵間有少少壓力就好既學校, 最重要想阿女有多d explosure, 見識多d既學校, 對學習有主動興趣, 有創意比功課緊要......
不是每段愛情都會有美好的結果;
但一段關係如果缺少了愛與包容;
就注定會失敗。

「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇?」納蘭性德《木蘭花令 · 擬古決絕詞》

伯爵府

rcywong 發表於 11-6-4 23:59
回覆 三個白白豬 的帖子

對的是遠近間題。至於課程深淺問題,我個人覺得ok!此終都係官校關係唔可以教得快 ...

咁又係 , 有 d 就話A學校 D 老師冇愛心 , 有 D 就話 A 學校 D 老師有愛心, 真係好睇彩數.
好似每間學校都有人話好 , 有人話唔好.
真係要睇多 D , 問多 D , 先知邊間小學啱自己小朋友性格.

伯爵府

sherryyeung 發表於 11-6-5 00:10
其實我只想搵間有少少壓力就好既學校, 最重要想阿女有多d explosure, 見識多d既學校, 對學習有主動興趣, 有 ...

都好難喎 , 我見英來都好多課外活動 , 我心諗 , 就算小朋友跟唔上都唔緊要 , 多 D 課外活動比佢玩都好呀 !
但聽聞真係好好好多功課, D 考試都好深 , 好有壓力哎
校舎大又新

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

三個白白豬 發表於 11-6-5 00:15
都好難喎 , 我見英來都好多課外活動 , 我心諗 , 就算小朋友跟唔上都唔緊要 , 多 D 課外活動比佢玩都好呀 ! ...

有鄰居果仔讀光明英來, 之前讀來茵, 真係好多功課, 幼稚園時已經晚晚溫書, 先應付到, 但學校真係好正

73/74兩面都有好選擇!
不是每段愛情都會有美好的結果;
但一段關係如果缺少了愛與包容;
就注定會失敗。

「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇?」納蘭性德《木蘭花令 · 擬古決絕詞》

珍珠宮

三個白白豬 發表於 11-6-5 00:15
都好難喎 , 我見英來都好多課外活動 , 我心諗 , 就算小朋友跟唔上都唔緊要 , 多 D 課外活動比佢玩都好呀 ! ...

大部分小學都開設很多課外活動班, 基本上, 這些課外活動班的種類都差不多.
就算某間小學開設數十項活動班, 但小朋友也不能參加所有班, 家長通常只選擇其中的一兩項而已.
因此活動班的數目多寡, 其實意義不大.

大宅

有朋友個仔讀緊英來, 話唔係好多功課, 但係深 =.="
(咁即係要用多D時間溫習LOR)

男爵府

好媽媽勳章

三個白白豬 發表於 11-6-4 15:16
哈 , 可能鐘聲啱佢喎 , 你個仔咁有專注力 , 去到叫校長把阿仔 d 專注力轉去學習甘囉

...

唔該晒...你地呢度好warm呀, 0個個有傾有講, 我選72區架, 不過, 無咩人會reply我地個區既post...><

伯爵府

y_y 發表於 11-6-7 10:30
唔該晒...你地呢度好warm呀, 0個個有傾有講, 我選72區架, 不過, 無咩人會reply我地個區既post...> ...

見出面都開左個 post 講72 喎 !

伯爵府

chanwong 發表於 11-6-7 09:46
有朋友個仔讀緊英來, 話唔係好多功課, 但係深 =.="
(咁即係要用多D時間溫習LOR) ...

聽到都有 d 驚 , 不過 , 我地仲有時間去了解多 d 學校.
希望大家能夠揾到心儀小學啦

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:三個白白豬 的帖子

係咪間間小學都有架?使唔使讀到咁深呀!

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

請問大家知不知哪間小學由一年級開始是普教中、英教英呢(除了李宗德)?

大宅

請問李宗德係咪要比學費架?

其實我想講下有次我同個女去mc donalds, 識到個媽咪, 佢個大女讀靈愛. 佢話個女小一時讀李宗德,但係d小朋友品德唔好, 人地企係到後,d小朋友走去拎開人張椅子, 咁那個小朋友一坐就跌左落地, 呢d事都發生左幾次. 所以佢係升小二時轉左去靈愛, 話靈愛好過李宗德好多, 只係數學唔係英文教. 但over all係靈愛好好多.

我只記得佢話那間係天水圍直資的小學, 同埋好似叫咩德. 所以我估係李宗德. 如果唔係,請大家指正!

首頁
23456...19

尾頁

跳至