論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

有時返屋企,唔想工人好似格格不入咁,但又唔知講乜

男爵府

牛年勳章

Just talking how to take care bb, how to cleaning the flat etc. Don't talk with them like friends.

男爵府

好少特別同佢傾啲乜,反而我99黎到就好鐘意同工人傾計,所以工人勁鐘意99

珍珠宮

工事

廢話小講

男爵府

都係問下佢bb的情況,有時又八掛問下佢自己個bb0係菲律賓點囉~

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

We talk abt my baby's day, her church weekend, news...especially those abt helper abusing kids (a little like soft reenforcement), her kids in Philippines, oh and American idol..

大宅

回覆 hiragana 的帖子

100% agreed.
講多都徙氣。。。

珍珠宮

哈~ 格格不入? 樓主你平時好得閒架?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

請過3 個賓賓. the 1st, 英文好好, 我嗰時又得閒, 同佢好多嘢講,
news, cooking...
2nd, 英文都好, 係有d 口音, 同好中e講嘢, 佢主要講佢family d 嘢,
我成日覺得好似係佢個councellor, 加上我唔得閒, 所以都唔多傾計.
e + 3rd maid, 英文差到無人有, 又蠢, 同佢講嘢佢都唔明, 所以無同佢講嘢乜滯.

我覺得唔需要同工人傾計, 但如果你中e 又想, 就講吓d household chores, 如cooking , d 餸煮得好食, d 嘢買得好, d 衫可以再摺好d 咁law.

禁止訪問

水晶宮

we talk anything
coz she is 1 of my family member

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Talk everything, including the weather forecast so that she could wear more clothes when cool.

More communication and show your care, she could achieve the best result to you!

gemiling  agree!  發表於 11-5-26 10:41
我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

大宅

我都冇同佢傾計
我奶奶就鐘意同佢傾,結果而家反左面

公爵府

我唔會同外傭講咁多嘢,就算講, 都唔好講咁多自己屋企D嘢, 而係講多D關於佢既嘢,好掌握多D資料,對我地有利.如佢知哂你D嘢,如幾時去邊度,見咩人,有咩活動,甚至連D錢, 金飾擺係邊, 咁佢就容易玩嘢,到頭來盏自討苦吃.

同你好地地时就無所謂, 如佢一作反就麻煩,呢D人養唔熟,見利忘義.始終,講到底佢只是一個遠方來的外人,根本連佢背景為人,識咩朋友都唔太清楚.

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

"話不投機半句多" 啱傾就話講多兩句啫, 唔啱傾既為乜要辛苦大家呢.... 不過又咁講, 好多時啱唔啱傾同工作表現脫不離關係.

男爵府

好媽媽勳章

講下BB果日點, 講下兩隻狗仔, 新聞, 尤其是關於小朋友果D.
佢會主動同我講佢D朋友&佢自己屋企野.

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

我件印同我一齊五年~
基本上都似朋友......但始終都唔係屋企人(僱主與傭工關係),有些事太深入都會有所保留,但大致上甚麼都會講~~~

就好似講"外傭過期居留"呢個問題..........原來做過期居留外傭,我地香港政府都要養鬼埋佢地,好心有關部門審批就緊d啦,養埋包垃圾!!!

外傭過期居留俾police捉到,跟住坐監3至4個月,之後出番黎,政府每個地區都有食物供應有得拎(一星期兩次左右,食唔哂仲可寄番印尼),不可在港搵工(但好多走去做黑工搵錢,捉到又唔怕,又係坐監3至4個月,之後又出番黎.....就咁樣..有d外傭留港咁又十年都多(大把)~~~~~
****有人教佢地點講野,就可留港生活(話返去會有危險之類,好似d難民咁....)唉.....你睇下我地香港人幾慘,養埋班垃圾,都唔知乜野部門審批架,越攪越多呢d外傭留港!!!!

水晶宮

講小朋友既野囉.
可以講好耐架.

男爵府

問佢BB今日點呀!
家務事

首頁

尾頁

跳至