跳至

首頁

尾頁

大宅

請問海味,冬菰,盒裝花旗參 入得英國境嗎 ?

想買比個監護人,入得境嗎 ?

會比海關留難嗎 ?

多謝 !
Msma

子爵府

Re: 請問海味,冬菰,盒裝花旗參 入得英國境嗎 ?

梗係唔入得境啦, 而且要靜雞雞去寄添架, send by speedpost或普通空郵, 唔好over 2kg per package or box (妳可分散寄), otherwise就要declare & 報關架喇! 如果查出就會被沒收添!

複式洋房

除此之外,係唔係原則上,任何食物都唔得架?

等待驗證會員

重有雞粉,臘腸,乾瑤柱嗰啲都唔得o架

子爵府

twingirls 寫道:

雞粉 都唔得 ?-( , 嘩, 咁嚴架.....

等待驗證會員

yatjeh 寫道:
[quote]

雞粉 都唔得 ?-( , 嘩, 咁嚴架..... [/quote]

係呀,我個fd個老豆帶咗2罐雞粉入境,都被沒收

子爵府

[quote]
yatjeh 寫道:
[quote]

雞粉 都唔得 ?-( , 嘩, 咁嚴架..... [/quote]

係呀,我個fd個老豆帶咗2罐雞粉入境,都被沒收 [/quote]

唔通班鬼佬想要所以沒收留比自己用

大宅

雞粉 佢唔係當係 實驗室 chemical 係嗎 ?

咁盒裝花旗參茶得無 ?

死啦,咁送乜比亞中國朋友好呢 ?

有無乜好提議呢 ?
Msma

大宅

dry plant都可以入境但有分量限制, 但dairy product同有肉做既嘢係唔得, so 雞粉未唔得law.

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

冬菰同花旗蔘就無問題,干瑤柱就唔得,至於雞粉應該無問題,因為因為罐外面大大隻雞係度,而家對肉類製物好敏感,仲有奶制類既o野都唔得。

用郵寄啦!今年我都無抽豬肉乾、臘腸、咸魚...全部寄飛機,報關寫中國湯料就okay架喇!好少check,一兩日就收到,好快,最好用郵局個D郵寄箱。

今年我有帶益力多...嚴格o黎講都算係奶制品,應該都唔比入境,好彩無人check我行李。

男爵府

就算郵寄都唔係咁安全架...check倒會bad list收貨到地址架(聽聞)
今年,係臘腸,干瑤柱,肉乾呢d捉得緊要冇帶之外...花膠,海參之類,我都有帶呀!

[size=small]yo
益力多你都帶 :lol:

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

paco媽,

上次我帶左好多違禁品,豬肉干、肉鬆、肉條、臘腸,我連生果都帶埋 :lol:

今次因為行李多,所以先用郵寄,bad list左一個地址咁下次咪用第二個收貨地址囉

我每次黎都會帶麵包同益力多架

煙都抽十幾廿條

大宅

我回來啦 ! 好順利, 天氣好好 ! 

我女連行李都冇開過 , 直行直過, 但 . . . port health. .真係問佢有冇照肺片架! 

有個d就笑笑口快快放行,冇個d就比人黑晒面問再要排隊照同等嘮! 

:mrgreen:
Msma

男爵府

老實講,有邊個唔"偷雞"帶違禁品 況且,早機到海關多數未有人standby...
我細妹今次過

男爵府

[size=small]Msma
順順利利咪好囉 好開始嘛 :mrgreen:
咁你囡囡開學情況點呀

等待驗證會員

stkyo 寫道:
paco媽,

上次我帶左好多違禁品,豬肉干、肉鬆、肉條、臘腸,我連生果都帶埋 :lol:

今次因為行李多,所以先用郵寄,bad list左一個地址咁下次咪用第二個收貨地址囉

我每次黎都會帶麵包同益力多架

煙都抽十幾廿條

Yo,

您好犀利呀 煙都抽十幾廿條

等待驗證會員

[quote]
littlepaco 寫道:
老實講,有邊個唔"偷雞"帶違禁品 況且,早機到海關多數未有人standby...
我細妹今次過

象牙宮

Msma,

hello!唔知你囡囡既情況同唔同我一樣呢?我入境既時候port health都有問我有無做body check,我話無,咁佢就抄底左我住址同埋電話,跟住大約一個月之後,我收到附近既醫院寄黎既信叫我去做body check,咁我就同囡囡去左喇!佢淨係check下我地有無打到防疫針,我就照埋肺,過程都好簡單,醫院話係入境處個邊send D資料過黎叫佢地跟進,佢地又會將我既資料send返去。

paco媽,

paco爸賣20磅一條,我呢頭有間雜貨鋪收22磅,原本我都帶左D煙過黎賣既...不過都係比我老公攞哂。 :cry:

大宅

亞女比一個字我 ” 悶” 

我話咁好架,悶先讀得好書架嗎 ∼!  :mrgreen:
Msma

等待驗證會員

stkyo 寫道:
Msma,

hello!唔知你囡囡既情況同唔同我一樣呢?我入境既時候port health都有問我有無做body check,我話無,咁佢就抄底左我住址同埋電話,跟住大約一個月之後,我收到附近既醫院寄黎既信叫我去做body check,咁我就同囡囡去左喇!佢淨係check下我地有無打到防疫針,我就照埋肺,過程都好簡單,醫院話係入境處個邊send D資料過黎叫佢地跟進,佢地又會將我既資料send返去。

Yo,

咁我入境冇 Body check 喎,又冇抄底我住址同埋電話喎,但我入境時去嗰個 health department 度又冇人喺到

首頁

尾頁

跳至