自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

【本報訊】近日港九一帶出現一名衣着性惑的「紫荊女俠」,這名年約 30歲,以黑色皮衣、皮靴、紫色眼罩和口罩示人的 OL,如同「超人」般頻頻出動,在天橋底、大小籠屋向露宿者及住客每人派 100元,另加罐頭和即食麪等食物。
這名不願透露姓名、身份,以及不肯脫下面罩的「女俠」,聲言自己的舉動是因為不滿政府亂派錢,「政府連有錢人都派 6,000蚊,絕對係亂咁 Fing錢。」她並開設紫荊俠 facebook,表示會四處救助貧苦。

紫荊俠曝光後,昨一天之內多了 50人加入其 Facebook,她亦貼出新相,指:「我選了一間雜物房用來儲存派給窮人的食物,將於短期內聯同義工出動派給窮人。」有網民欣賞紫荊俠的善行,聲稱要加入做義工:「搬罐頭、白米……時薪$28,不過係我畀返$28你」。
紫荊女俠自稱靈感來自粵語片劫富濟貧的黑玫瑰,由於洋紫荊是香港市花,故以此為名。她昨晚向本報記者表示,自己不想太高調,因恐暴露身份,更怕引來不必要之是非。

JKmami  通常D女俠都有事業線, 神奇女俠重勁啦!  發表於 11-5-27 20:50
titankaine  我唔明點解佢要露事業線!!!??  發表於 11-5-27 18:09
secretrose  好人!!  發表於 11-5-27 10:37

珍珠宮

mouth:

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

好人好事!
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

珍珠宮

禁止訪問

大宅

佢派既錢係真正幫到有需要既人!

karkar39  ME 2  發表於 11-5-27 09:49

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好叻呀佢﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kkttssng 發表於 11-5-27 08:54
【本報訊】近日港九一帶出現一名衣着性惑的「紫荊女俠」,這名年約 30歲,以黑色皮衣、皮靴、紫色眼罩和口 ...

唔想太高調, 就唔好著到好似夏胃e去裝頭注香咁啦

嚇親人地露宿者呀

yee609  yes......agree~  發表於 11-5-27 18:16
sklui  係呀, 真係着得幾低胸..  發表於 11-5-27 11:48
ricohui  (==)''''''  發表於 11-5-27 10:49

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

做善事
但使唔使 衣着性惑的「紫荊女俠

子爵府

回覆:kkttssng 的帖子

回覆 kkttssng 的帖子
傳媒玩到無嘢玩?我覺得佢好騎呢,唔想高調又整個咁嘅造型?

藍天竹  矛盾  發表於 11-5-27 11:33
]

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

agnesbeebee 發表於 11-5-27 09:31
回覆 kkttssng 的帖子
傳媒玩到無嘢玩?我覺得佢好騎呢,唔想高調又整個咁嘅造型?

...

低調之中表現高調
奇呢之中表現高貴

掛....

蜆介鯪魚球  hahaha~  發表於 11-5-28 08:43
sandra28  係好句先啱.....hehe  發表於 11-5-28 02:46
sandra28  好包.....good  發表於 11-5-28 02:46
yee609  haha...想笑死人咩~~  發表於 11-5-27 18:17

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有正義感

大宅

畀面勳章

回覆:wcpcelia 的帖子

回覆 wcpcelia 的帖子

人生真的就如 曇花一現 很短暫... 很多話 還來不及說出口 很多夢 還來不及實現 所以要把握 祝大家都幸福

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

不過佢心地始終都係好好既
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

琥珀宮

我想生三個 發表於 11-5-27 09:40
點評牛精仔 阿3 )))) 唔好話我聽, 你就係果個夏胃e女俠 ???

但可唔可以唔以夏胃e形象示人呀

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

首頁
12345...7

尾頁

跳至