興趣嗜好

跳至

首頁
34567...36

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 11-5-28 02:08
我個女好麻煩,我以前都係同佢梳兩條孖辨或一條馬尾,
但放學去湊佢時,就一定係披頭散髮,連條橡筋頭夾 ...

我個囡都係㗎,
以前直頭由得佢披頭散髮添,
因為一幫佢紮or夾佢就即刻用手搣甩,
將d頭髮"巢"到仲亂過之前。
係近幾個月先俾我幫佢紮,
不過佢唔識貪靚,
我要喺30秒內完成,
有時仲要追住佢嚟梳,
冇可能梳到你果d。
呢d佢會係好快就亂晒,
轉個頭會唔見咗其中一條橡筋咁,
冇法喎,佢唔會坐定俾我整嘛。

teresat 我只会一早剪短她們的头髮,唔使煩 發表於 11 小時前

佢d頭髮有少少孿,剪短仲難打理,會梳唔順d頭髮周圍撬起,我自己都係咁。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我好鬼懶,有時囡囡連頭都唔梳就返學

你好好心機呀

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

見有BK JM想學法國辮(五手辮),我試畫咗圖去解說; 不好意思,原來想影相,但老公唔會睬我,佢覺得我成日「步」住個電腦,加上佢影相Sense好差,費時到時影極都影唔到,我自己幫囡囡紮又揸唔到機,希望D圖你地睇得明啦。

第一步:先執頭頂一束頭髮,將頭髮分三等份(1,2,3)

第二步:正常三手辮紮法去完成一組嬪辮

第三步:由右邊(1)加入一小束頭髮,再織入嬪辮中

第四步:左邊(3)再加入一束頭髮織去右邊

第五步:右邊(2)再加入一束頭髮織去左邊

第六步:如此類推,兩邊每織一層就加入一束頭髮至理想長度

mavisskwok  好有心思呀!多謝你   發表於 14-7-23 22:58
DAISYLINYING    發表於 12-10-27 11:36
張秋  等我同個女試下先  發表於 12-3-20 11:44
alphabetagamma  你好有心機呀  發表於 11-10-13 13:22
antique  thanks!!  發表於 11-6-18 09:36
jllulu  非常感謝!!!  發表於 11-6-4 12:35
goofyszesze  好勁,圖都畫埋出黎  發表於 11-6-4 12:09
boys  學到野~thanks~  發表於 11-6-3 00:38
candybbnow  thanks~~~你好好心機呀~~~~  發表於 11-6-2 15:24
candybbnow  thanks~~~你好好心機呀~~~~  發表於 11-6-2 15:24
beebee1234  THANKS!! 你好好心機呀!!  發表於 11-5-31 01:09

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

好靚呀~~~我就冇咁多心機幫個女扎咁靚既辮~~~所以幫佢剪左d頭髮~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

第八款:今日懶D,只係兩條大孖辮,但就綁咗兩個幾特別嘅頭花,好似兩個啦啦隊花球咁。

張秋    發表於 12-3-20 11:45
YANFAMILY  好靚NIKE.  發表於 11-6-27 01:50
seavl  好誇呀  發表於 11-6-1 14:05

侯爵府

回覆:分享:每日為女兒梳辮 (加咗兩款喺第四頁)

真係好想生個女呀

rose-mag  我個女D激氣嘢都好多架。  發表於 11-5-30 16:25

王國長老

第九款,係以法國辮為基礎,紮咗5條,嬪到髮腳就收,由得D頭髮垂落去。

DAISYLINYING    發表於 12-10-27 11:36
張秋    發表於 12-3-20 11:45

王國長老

OK,輪到我地做媽咪嘅扮靚啦,當然都可以幫個女紮,不過我個女D頭髮紮呢個就太少紮唔起。

第十款:左右由頂開始法國辮到尾,由於我想條辮向右邊,所以就住將右邊織得貼D,左邊就拉向右邊嚟織,然後就扭埋一齊,再綁成一條,加絲帶或髮飾就可以去飲架啦。

lorrainenfai    發表於 13-2-9 19:19
張秋    發表於 12-3-20 11:46

王國長老

第十一款:又係俾媽咪嘅,其實靈感嚟自幫囡囡紥嘅第四五款只紥兩邊兩條法國辮,織到頭頂、耳邊就唔再加頭髮,之後一直用三手織到尾,再將兩條辮綁去後面,返工最適合,方便做嘢。

DAISYLINYING    發表於 12-10-27 11:37
張秋    發表於 12-3-20 11:46

大宅

畀面勳章

回覆 rose-mag 的帖子

你好細心,圖畫得清晰,睇完完全明白!

rose-mag  明就好囉,我驚畫得咁粗糙睇唔明。  發表於 11-5-31 00:29
''WhAt We sHouLd dO iS nOt forGet,buT to FoRgivE"

王國長老

第十二款(媽咪示範):前面頭髮分別分為五份,我因為係分側邊界,所以分五份,分中間界嘅JM可以分四份織四條,用普通三手辮方法織五條辮,然後全部拉去後面再綁成一條。

張秋  我都要快d留長d頭髮扎下先  發表於 12-3-20 11:47
antique  我頭髮太少, 扎唔到咁樣呀。 :(  發表於 11-6-18 09:37
seavl  我今日都係幫阿女分四份織四條,用普通三手辮,然後拉去後面再綁成一條  發表於 11-6-1 14:13

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

rose-mag  Thanks  發表於 11-5-30 23:28

男爵府

醒目開學勳章

好勁呀!!

我永遠只識馬尾一條, 仲要唔靚mouth:

rose-mag  過獎啦  發表於 11-5-30 23:27

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

rose-mag  Thanks  發表於 11-5-30 23:28

大宅

你好叻丫..我連 普通3手辮..都未攪得掂丫....

rose-mag  過獎啦, 我自己紮咗三十幾年啦。  發表於 11-5-30 23:29

男爵府

rose-mag  Thanks  發表於 11-5-30 23:29

男爵府

點解你可以紮咁實,我幫女紮時成日甩,返學時都好好,放學就成隻巢
Nijnje

王國長老

yukkie 發表於 11-5-30 01:37
點解你可以紮咁實,我幫女紮時成日甩,返學時都好好,放學就成隻巢 ...
秘訣係每嬪一手都拉實先再織,我女D頭髮都好軟架,好多時一陣都鬆,
不過因為係嬪辮,就不至於會散晒。
如果只係紮起兩條,綁咗橡筋圈之後可以分開條辮兩執,每隻手執一份,
然後向兩邊拉,咁就會實D緊D。

張秋    發表於 12-3-20 11:48

子爵府

好媽媽勳章

媽媽你真係好叻,好有心機呀

rose-mag  過獎啦  發表於 11-5-31 00:31

首頁
34567...36

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊