懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無人過左13周半都無去驗Oscar架?

如題, 咁如果無去驗的準媽媽有無好擔心架?
本人就因為後知後覺, 到了成15周時先去找醫生檢查, 雖然醫生話我不是高危年紀-30yrs, 可以不用驗, 但我現在都好擔心!
珍惜眼前人

別墅

Re: 有無人過左13周半都無去驗Oscar架?

我都是過咗期之後先知道有OSCAR這回事,所以我即刻飛返e院問,她們也說我不是高齡(但其實我己經33了 )所以唔會同我做,我都有少少擔心,所以我已經book咗私家醫生詢問一下,因我現在開始覺得淨睇政府是不足夠的.
[img]ht[url=http://lilypie.com]tp://b1.lilypie.com/EVx6p8/.png[/img][/url]

民房

I'm sorry I don't know how to type Chinese.
I've just turned 32 and 11 weeks pregnant. I know about the OSCAR test from my doctor. I haven't had a chance to ask her in details but I think I'll do the test anyway, just to reassure myself.
My doctor gave me some info about where to do it:
1) Prince of Wales Hospital in Shatin (26322470)
2) Union Hospital in Shatin (26083373)
3) Dr. Kung Yu Yat (27700337)
The info in the leaflet I had says the test is done in Week 11-14, but I've read some research papers saying sometimes even during these gestation weeks there's a possibility of not being able to do the test because the baby is too small or something.
Just ask your doctors for more info.
Does anyone know how much the OSCAR test cost?

大宅

FYI

Prince of Wales - $950
Union hospital or its TST clinic - $1100 to $1300

禁止訪問

睛靈勳章

大宅

我都miss o左

別墅

好似最遲 13 週 6day 做, miss 了做不到, 但好似可在12/16週抽羊水check, 但reliability 低d 同risk 高d

別墅

幸福BB 寫道:
我都是過咗期之後先知道有OSCAR這回事,所以我即刻飛返e院問,她們也說我不是高齡(但其實我己經33了 )所以唔會同我做,我都有少少擔心,所以我已經book咗私家醫生詢問一下,因我現在開始覺得淨睇政府是不足夠的.

是計bb 出生那時媽媽的年歲, 如果 34 age, % 就1:450

複式洋房

一般在16週後抽羊水,有增加流產機會的風險,但準確性非常高。

mangocat 寫道:
好似最遲 13 週 6day 做, miss 了做不到, 但好似可在12/16週抽羊水check, 但reliability 低d 同risk 高d

男爵府

我11-13周時已經知道有oscar呢回事, 不過亦知道其實度頸皮+驗血都可以test 到..accuracy 都唔係相差好遠, 所以最後都係決定唔去做, 不過我26yrs同埋家族都冇呢個history, 所以先放心

洋房

16週仲可以驗血, 但唔係中大oscar果種驗法.
係old dd 既方法, 都有7成準, 你可以聯絡自己醫生問問

再過埋16周真係好難攪...不過如果有問題, 有經驗既醫生會o弟到, 好似手腳會比正常短, 又或者有down's 常有既心臟問題...

大宅

我都冇做呀,因為我都係13周之後miss 0左…係因為當初個姑娘又冇同我0地講清楚,一味叫我0地去睇小冊子,但係我0地又唔知要預先去book,所以最後咪冇做到0羅…
之後再0係私家醫生到睇0下頸皮咋…都冇正式check過…

該用戶已被刪除

複式洋房

J&D 寫道:
我13周幾BOOK威院果個OSCAR, 佢地都唔SO我啦, 話過左做唔到, 我好擔心呀, 我一直KEEP住係私家CHECK, 醫生14周驗血同CHECK頸皮, 結果驗血1:600; 頸皮0.21CM, 但醫生話都係一個指標, 唔可以好作準, OSCAR果類都係, 不過羊水就最準, 我就羅羅攣緊抽唔抽羊水, 但萬一萬一....BB真係中左, 大家都一世架喎..........
oscar最遲要13w6d做,過期做會影響準確性,做了也沒意思,所以他們嚴守這個deadline。如果過了期,你個私家醫生還替你做oscar,他的醫德可能有問題,究竟係邊位醫生呢?

政府好衰, 我交咁多年稅, 生仔都去私家無用佢D設施, 點解淨係比35以上既媽咪CHECK喎, 咁政府又想人地生, 又唔做多少少野, 唔應該避免/減少有唐氏BB既機會丫
唔洗勞氣,政府無同任何人做oscar。中大在威院同任何年齡的孕婦自費做oscar。

洋房

DadDad 寫道:
如果過了期,你個私家醫生還替你做oscar,他的醫德可能有問題,究竟係邊位醫生呢

我諗佢做既唔係oscar, 係傳統驗downs 既方法,我上一胎都係咁做.

J&D
你醫生有乜意見呀?
14周先度就差得比較遠,0.21雖然未叫厚,但係14周有幾準就難講,1:600都仲正常,不如你問多位醫生好唔好抽羊水喇

複式洋房

我都有想過這個可能,但傳統方法唔洗度頸皮,14週驗血又太早。噉個醫生會唔會扮做oscar以應酬佢

別墅

我11週左右時係dr kung做左oscar,$1150. 但聽講過左期度頸皮就唔準wor.

該用戶已被刪除

大宅

我上次响廣華照詳細 ultrasound 時, 醫生話 bb 心仔有 2 點白點, transfer 咗我去 十樓再驗, 部機好清, 我自己都見到 b月心仔有白點, 果醫生話 bb 心仔結構正常, 但話有啲唐氏既 bb 都係咁 ..... 但又話我後生 ( 30 ) , 所以係低危 , 而且咁睇係唔準 .... 我之前12 week 响私家度頸皮係 1:0.19 cm ...... 但醫生話 normal, 所以冇抽血 ... ... :cry:

勤勤媽 :
而家見到你話唐氏既 bb 心係有問題, 可唔可以講清楚啲咩問題呀 .... 我好驚呀 .... :-( 之前醫生講完我都驚咗好耐好耐 .... 而家仲驚啲 tim :-( :-( :-(

伯爵府

好媽媽勳章

唔好咁擔心啦, 我覺得好多野係無得預計, 好似果個手部殘缺bb咁, 邊個又會知道佢有事.

準媽媽 寫道:
我上次响廣華照詳細 ultrasound 時, 醫生話 bb 心仔有 2 點白點, transfer 咗我去 十樓再驗, 部機好清, 我自己都見到 b月心仔有白點, 果醫生話 bb 心仔結構正常, 但話有啲唐氏既 bb 都係咁 ..... 但又話我後生 ( 30 ) , 所以係低危 , 而且咁睇係唔準 .... 我之前12 week 响私家度頸皮係 1:0.19 cm ...... 但醫生話 normal, 所以冇抽血 ... ... :cry:

勤勤媽 :
而家見到你話唐氏既 bb 心係有問題, 可唔可以講清楚啲咩問題呀 .... 我好驚呀 .... :-( 之前醫生講完我都驚咗好耐好耐 .... 而家仲驚啲 tim :-( :-( :-(

首頁

尾頁

跳至