自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我大肚時都食好多羊奶片WO

Baby_Cute  我都係~我剛係5月1日生左小b,係未生前成日食羊奶片=="  發表於 11-5-31 07:49
~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

男爵府

卡洛塔尼羊奶片呀女好鍾意食,不過買左一罐之後成日買唔到!我家姐個女長期食........

男爵府

我小朋友食左2can, 日本野唔敢食,台灣又出事
依家有咩可以安全甘食架

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

muybien 發表於 11-5-31 00:23
之前未有污染報告, 唔好擔心
+ 下無擔心,都幾年前
d 研究人員話可以排返出體外
唉~~~ 為有信好嫁啦!!!
唔吃都吃左
仲有話係澳洲來

珍珠宮

陪月勳章

台灣果邊好大件事....

為害層面已經無法想像,檢驗結果出來前,
最好暫停沖泡飲品,健康飲品,布丁果凍,包裝果汁茶...
特別係成分有阿拉伯膠、乳化劑、乳酸要更加小心

[color=rgb(153, 0, 0) !important]明天(5/31)起衛生單位將會同消保官進行5大類食品聯合稽查抽驗

(發布日期2011-05-30)

為彌平消費者對塑化劑污染食品的疑慮,自明日(5月31日)起於市面流通銷售的5大類食品應提出安全證明,同時衛生單位將會同消保官展開聯合稽查抽驗以確保上架產品合乎規定。
衛生署於5月28日公告「塑化劑污染食品之處理原則」,凡屬「運動飲料」、「果汁飲料」、「茶飲料」、「果醬、果漿或果凍」、「膠囊錠狀粉狀之型態」等5大類食品,凡含有確認塑化劑污染起雲劑及其相關產品者,必須立刻下架回收;如使用起雲劑者,應於民國100年5月31日零時前提出「衛生署公布確認起雲劑未受塑化劑污染之供應商及其下游廠商(須檢附來源證明文件)」或「經衛生署食品藥物管理局公布可檢測食品塑化劑之實驗室之檢驗證明」任一文件為安全證明。
如民眾或廠商欲將有塑化劑污染疑慮之產品送驗,行政院衛生署食品藥物管理局公布檢驗單位名單可於該局網站http://www.fda.gov.tw/)「起雲劑遭塑化劑污染專區」>「可檢測食品塑化劑之實驗室」查詢,目前共有18家檢驗單位可送驗,總檢驗能量約每日1,800件。
自明日(5月31日)起,衛生單位將會同消保官至食品通路展開聯合稽查抽驗,確認架上無污染塑化劑食品,請業者針對架上販售之5大類食品提出安全證明,並抽驗有疑義之產品。如食品販售處仍有應由製造商回收,而仍未下架回收之產品,其製造商將依食品衛生管理法第33條規定處分;如食品販售處對5類類食品未能提出安全證明,將要求立即下架不得販賣;第二次複查仍未下架,將依食品衛生管理法第33或35條處分。
截至目前為止,衛生機關清查後,可能塑化劑受污染產品522項,相關資訊可參閱行政院衛生署食品藥物管理局( http://www.fda.gov.tw/) 或食品藥物消費者知識服務網(http://consumer.fda.gov.tw/)網頁「起雲劑遭塑化劑污染專區」,行政院衛生署食品藥物管理局並設有20線專線(02-2787-8200)供民眾諮詢。

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

我囡唔肯食 之後無買lo

侯爵府

畀面勳章

我仔都有食
:-? :-?

伯爵府

請盡量唔好點評我,因為我通常用手機版,睇唔到ga!!!

伯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章 陪月勳章

羊奶片可唔可以去退錢呢,,,,雖然未話有事,但都唔敢食啦!唉!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

謝謝報料

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

亞女都有食過,不過唔多...

禁止訪問

男爵府

阿仔大大話話由細到而家4yrs起碼食左十罐羊奶片有多,而家仲有一罐未開,點算呀???

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我害咗我個仔喇.....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

子爵府

好媽媽勳章

我個女鐘意食羊奶片架................真係由細食到大....

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

痴線架, 我囡食0左好多呀, 屋企仲有三樽, 點算呀~

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我對仔女都有吃羊奶片啊,C喇,有無事架?

唔該卡XX塔快啲出黎解釋

123mummy  agree!  發表於 11-5-31 10:05
拉拉手,好朋友,家姐豬豬,細佬牛牛^_^

伯爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

*得饒人處且饒人!!
*Be able to forgive, and forgive !!
*許しを、できるようしようと許す!!
*용서를, 수 만나 용서를!!

首頁

尾頁

跳至