跳至

首頁

尾頁

別墅

尋日去私家度打針,醫生檢查bb時發覺佢有鵝口瘡(白色一達達係口腔兩邊,我初頭仲以為係奶漬) ,醫生俾左d葯水佢飲。你地有冇試過呀?

別墅

無呀.....其實係乜野黎架???bb會唔會唔舒服架????你又點發現架???

複式洋房

我 bb 都有呀 ! 佢唔肯飲奶, 飲奶時成日喊, 唔肯飲, 原來佢有鵝口瘡痛所唔飲, 醫生開左藥水滴入口中的, 希望快d好啦

你bb 食奶有冇喊呀?

別墅

佢係餐餐都唔肯飲奶呀!??

因為我個仔間唔中都唔肯飲奶係咁喊...

大宅

我都想知係唔係餐餐奶都唔肯飲同喊呀! 還有這情況發生了幾多天呀!

複式洋房

我囡的情況係: 唔係每餐奶都喊, 但一日內都有幾餐食奶時都喊的, 食左一半就喊, 停一陣再俾佢食, 佢啜 2 啖又喊, 唔肯食. (我的感覺係佢想啜, 但係某些原因唔肯食)。初時以為係奶咀啜唔出, 所以佢喊, 研究左好耐又唔係, 後來睇醫生話佢有鵝口蒼 (即口腔念珠菌), 病徵咀內/痢有白色一達達, 或口唇有白色膜, 我初時以為係奶, 醫生講起我就醒起, d 菌會另 bb 咀仔痛, 所以唔肯食奶. 呢個情況都持續左個多星期. bb 好慘啊, 希望佢快d 好番

如果你地bb 情況相似, 有懷疑就睇醫生穩陣d

民房

我個b未滿一個月,第一次去健康院見醫生時已經發現有啦,不過用完藥好快會好返,唔使擔心,隻藥要keep住用一至兩個星期嫁:不過bb果陣又無話唔特別唔肯食奶wor(可能佢一直都食得勁慢,每次都要食成個鐘,所以唔覺...),係醫生睇佢口仔先知咋

複式洋房

回覆 皓媽媽 的帖子

我睇私家醫生, 開左 3 日藥咋, 今日啱啱食哂藥, 醫生叫我地食完觀察下如果仍有再返去覆診

健康院開 1-2星期藥咁耐呀? 我如果想去健康院見醫生, 係咪打去book 就得架勒?

複式洋房

補充: 下次約左 7 月先返健康院見姑娘, 如果依家想去見健康院醫生, 係咪打去約便可?

別墅

我係路過的, 係呀, 打個電話約時間就ok

mimiball  Thanks.  發表於 11-6-3 14:07

民房

回覆 mimiball 的帖子

我都唔係咁清楚呀,我果次係BB第一次去健康院做例行檢查時醫生見到開埋藥俾BB,不過醫生話鵝口瘡係真菌,所以要KEEP住食1-2個星期藥先得

複式洋房

唔該先, 聽日帶 bb 去私家覆多次診睇下先, 唔得再帶佢去健康院

首頁

尾頁

跳至