論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個工人講到明佢係特登激我!!!

呢個印尼工人用左年半, 2月中到期, 呢四個月來成日話唔慣, 話以前慣d, 又話我成日話佢做錯野, 昨晚又第n次發難, 鬧我巴閉, 仲講到明話係特登, 只係對太太一個人無禮貌同埋唔好! 又話我地利用佢湊bb (我請工人的目的都係要佢幫手湊bb!), 又話好辛苦 (其實晚晚妹妹9:30-10:00pm訓著, 佢洗埋奶樽已經可以訓), 昨晩成晚又話要我即刻車佢番agent, 講到明係到撩我炒佢! 我嬲得好緊要, 佢比我老公訓話左個半鐘, 表面對住老公就ok, 但我出番去佢又係咁唔啾唔啋, 又話太太叫佢唔好駁咀所以就算問佢一句野都唔答, 極無禮貌, 死性不改!
其實我屋企有兩個工人, 佢耐d, 主責湊bb, 成日恃住湊得掂, bb肯跟佢就覺得我地無佢唔掂. 另一個做左7個月, 主責打理家頭細務同煮飯, 晚晚做到12:00!
前一排另一個工人爸爸死左要返老家, 我見佢咁多野做幫佢洗碗洗奶樽, 事後佢有次發脾氣又話:太太你可以唔做, 佢自己做哂都得!
我真係比佢精神虐待, 叫佢做野就黑起塊面, 跟住仲有10句野講, 又話自己一早想做, 又話無時間, 諸多理由. 昨日bb午睡, 佢又係關哂所有窗同門, 但係又無開冷氣, 我返屋企時bb熱到出哂汗, 提番佢都好似你屈佢咁, 仲要發脾氣! 我先生係度就好d, 會笑吓, 如果得我一個係屋企, 佢就整日黑面發脾氣!
佢而家擺明想賺我$3270要我炒佢, 大家點睇??? agent已經無用, 因為果間衰agent係幫工人架, 我試過打去agent同佢講工人d野, 第二日呢個工人就質問我:太太你係咪打過比黃生呀!!
其實最後要蝕$3270比佢都算, 失驚無神去邊度搵工人? 仲有, 如果咁急搵人, 我怕又搵到個咁樣咁賤格咪死!
佢昨晚最後果句仲話:咪住先, 先生太太係咪用我架?
我呢個工人算唔算極品??? 我應唔應該比佢得呈? 大家比d意見!!!

男爵府

Re: 我個工人講到明佢係特登激我!!!

如果係這樣的,你又有時間,你咪試下炒了她,唔賠俾她走。最多咪大家上堂見。不過你這樣做就會俾多了時間個衰工人係香港搵個第二個僱主,到最後都唔知邊個鹿死誰手。你不如開她個名及間agent公司的名,讓其他的媽咪可以提防一下。

複式洋房

agreed

別墅

我pm比你

男爵府

你話佢"成晚又話要我即刻車佢番agent"..咁係咪即係佢自己想唔做先.係就叫佢自己寫封resign letter比你.咁你咪唔駛賠錢.佢反而要賠比你tim..

大宅

Serena,
孖寶過左最難揍既階段,應該用1個工人都ok啦,一於抄左件極品啦!最討厭black face既工人! :evil:

伯爵府

我想知妳個工人對妳咁, 係咪於第二個工人來後至會咁樣?

如果佢唔想做, 妳咪叫佢resign lor.

水晶宮

我都覺得米就甘車佢返agent樹,
唔好比賠$佢,睇下佢點,
至多米上堂見,
如果佢真係想係香港打工,
都唔會想搞甘多野啦.
另外你介唔介意pm間agent公司比我呀,
我怕會中招.

禁止訪問

子爵府

佢想你炒佢然後攞錢走, 你咪日日要佢做清潔, 整完話唔乾淨又要佢整, 每日唔夠12 點唔好比佢訓, 朝早要佢6點起身清潔, 就算乾淨都話唔乾淨, 佢玩野你咪同佢玩囉.
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

翡翠宮

既然你家有兩個工人佢應該好嘆, 呢d生在福中不知福既人我係你一早炒得啦, 使咩攪到家陣咁彊呀 :evil: 仲有佢咁虐待你個小朋友關埋門窗想谷死人咩 我係你由依家開始比一個月通知期佢叫另外一個工人負責睇實佢唔準有小動作, 一有第一時間通知你, 同埋家陣開始唔使佢湊b掉番轉佢做家頭細務煮飯都唔使佢免得佢做手腳呀 扣埋大假都係忍佢兩個星期啫

別墅

WARMING LETTER FIRST

翡翠宮

使咩warning letter呀, 家陣我比一個月通知期你, 合約內無定明一定要warn左你先炒得, 家陣係我經濟不景請你唔起, 吹咩 :tongue:

男爵府

係呀, 今晚就比封一個月通知既解顧信佢啦, 仲叫佢簽收copy呀, 費事佢唔認收過, 一個月後又屈你。

大宅

serenacheung,
乜咁慘?是否少了一個佢頂唔順?
如果另一個工人仍在,我會即抄,三千幾換回好心情,值得.

洋房

一個月通知解顧信

大宅

送封解顧信給工人,還有送多一信到入境處,唔好比機會她害人。

大宅

我覺得既然佢咁, 你咪問佢係咪想唔做, 係既咪resign 囉, 如果唔係就乖乖地, 如果另一個信得過, 咁就即炒佢, 雖然條氣係唔順要俾$3270佢, 但好過自己激氣死咁多細胞, 最驚佢唔知會做什麼, 為左d小朋友著想, 算啦, 當買佢怕.....

伯爵府

如果你係成日係屋企, 你俾封warning letter佢, 俾

翡翠宮

但你地要知道三封warning letter裡所犯既內容係要一樣先可以, 否則都唔算數的

首頁

尾頁

跳至