論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

好有同感啊!沒有工人真係free 好多,阿仔自理能力高左

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆 babycoming 的帖子

我呢個工人5條手巾咁既布就開機洗................話極又唔聽,我水費6百幾蚊,一家3口+工人咋喎,我仲要唔洗佢煮飯,個女D衫除左校服係手洗無架喇,都咁誇 ! 無開冷氣既日刺,竟然係交2千幾蚊電費 !!!!!!! 煤氣又係誇到爆,我係用電磁爐架,仲要唔煮飯果隻,點解呀 ???????????????

==============================================================
係咪日間冇人看住個工人? 佢地會開晒全屋冷氣/暖爐, 日日開機洗自己嘅衫, 冬天用手洗冷必定係開暖水洗, 就算夏天, 佢地都會趁日頭冇人時沖熱水涼沖成粒鐘, 做埋頭髮treatment, 敷埋mask (當然用你嘅skincare).

子爵府

BK Milk勳章

回覆 wallace891 的帖子

男爵府

係呀,無人睇住架,得佢同個女係屋企架咋

suklaic  我返工都用IP CAM睇住,依家連IPHONE都可以睇屋企的IP CAM!  發表於 11-6-2 12:55

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

男爵府

侯爵府

比個服字 wallace !! 果然係 "近" !

我自問暫時都係等緊新公主當中, 若第二屆公主都係唔掂, 我先再諗方法. 認同請左工人駛多好多錢 ! 包括 : 電費 up 70%以上, 水費先勁 , 係多左一倍 ! 煤氣都多左接近 1 倍 ! 柴米油salt 乜都多 2/3, 雞粉, 腸仔, 雞蛋好似倒水咁.

最唔開心係有條友成日係我 b 間房閂門, 好唔願意比佢自己一間房, 我想攞 d 野都好似唔係幾好.

唉, 個b 快 d 大啦 !!!

侯爵府

借樓主個位講少少題外話 : 以前有工人係度, 我好肯定佢用過我掛係廁所的沖涼巾黎抺地和抺腳. 工人初黎我屋企, 夠胆沖完涼後唔抺腳就咁水鬼咁跑出黎, 地上有水腳印, 我話佢係咪等我同佢抺返干d 水腳印 ? 根住過左幾日, 每日我沖涼時都發現我的毛巾係濕的. 後來, 我突登放條干的入去, 佢沖完涼後, 我條毛巾都係濕的, 同埋有好大陣腳味, 而地下係干的. 所以我知道佢用我條毛巾抺地和抺腳. 我真係好嬲, 但唯有收埋自己 d 毛巾.

最得人驚係, 有一日我見到浴缸的去水位去得好慢, 咁我咪扭開那個 "圓look look 的銀色那舊野" 睇下係咪有好多頭髮塞住, 點知一打開, 發現一炸黑色野, 我帶住手套拿起, 竟然係一堆密密的體毛 !!! 佢係我個浴缸入面剃體毛 ?!! 唔知係腋下.... 定係 ?!!!.... 呀 ! 好想嘔, 想死 !!

另外, 死得佢每次洗完碗後會將所有 卡係 廚房的洗手 盆那個 "隔" 裏的垃圾餸渣全部倒晒茖去盆入面夾硬沖水, 搞到洗手盆都塞埋.

各位媽咪都留意下 !!!

cattz288  上個公主一黎就將個sink盤個隔倒轉佢, 點解?因為一拎起就沖晒d垃圾走!  發表於 11-6-3 18:10
chichiho  咁你fire左佢未?  發表於 11-6-2 09:11
sowsws  體毛...嘔!!不過佢0地真係無腦架,乜都倒落去星盤度!  發表於 11-6-2 01:51

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:無0左個工人真係慳好多!

我家好想有咁嘅日子呀!

水晶宮

我家好想有咁嘅日子呀!

水晶宮

我家好想有咁嘅日子呀!

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個囡連N班都未返,邊可以咁快無姐姐!養個姐姐真係唔平。仲要未計佢整爛我野。

男爵府

我如果有機會再生我點都唔請,我寧願擺bb去育嬰院仲好,一來唔洗請多件煩野返黎,2來對bb係最好 ! 我寧願自己辛苦d做返晒d野又好,請鐘點又好都唔願呢d煩人係家
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

象牙宮

sowsws 發表於 11-6-1 04:13
以前個工人0係度,個個星期都要買洗潔精,洗衣液,柔順劑,BB洗奶樽液,BB洗衣液,BB柔順劑,垃圾袋,洗手液,保鮮紙 ...

政府都說 養一个外傭 中位數是 5,800.
打斧頭, 偷$, 偷懶, 偷竊, 變臉, 欺騙, 欺瞞, 欺侮, 浪費, 她的工作态度, 受氣, ......... 还沒計算在內.

suklaic  講得好!  發表於 11-6-2 12:58
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

我個工人黎左兩年, 從來未抹過窗... /_\

suklaic  吓!咁你都忍得?  發表於 11-6-2 12:58

複式洋房

同事有一怪論, 唔請工人省下的錢用來對抗通漲

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

開心小花 發表於 11-6-1 23:58
我個囡連N班都未返,邊可以咁快無姐姐!養個姐姐真係唔平。仲要未計佢整爛我野。

...

Agree!!!! So I planned to let my son to go full-day N1 when he is age 2!!!
每日望住佢哋就充滿力量啦!

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

minniez 發表於 11-6-2 11:50

我個工人黎左兩年, 從來未抹過窗... /_\

why u not request??

majornelly  d工人要叫佢做架,你唔叫佢唔會自動波咁好死!  發表於 11-6-4 10:51
每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

想問吓請家務助理的媽咪係點樣安排佢地來煮飯, 是否交條home key比佢

大宅

引用:借樓主個位講少少題外話+:+以前有工人係度,

原帖由 ope 於 11-06-01 發表
借樓主個位講少少題外話 : 以前有工人係度, 我好肯定佢用過我掛係廁所的沖涼巾黎抺地和抺腳. 工人初黎我屋 ...
用你條毛巾抹腳同地?唔似係懶同stupid咁簡單,似公主復仇多d喎…你同佢好多牙齒印咖?

我要努力做個好媽咪!
我一定會成功生多個!

大宅

回覆:npMaMa 的帖子

我都想知!

首頁

尾頁

跳至