母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

阿B就來兩個月,全人奶(泵出來),下巴出的油脂粒一直未退(已每餐食完幫佢抹),而家頭仔、頸的摺位都起油脂粒,是否要看醫生呀??

大宅

我BB都有油脂粒 , 不過唔係好多 , 一天氣熱開始就有, 初初都好似你咁成日抺面仔都有, 問過姑娘佢都話冇野"查 "
後來自己買咗純松樹油既 SPA 粉, 開小小比佢抺面之後小咗好多 !

別墅

唔關人奶事O既,個個bb都好似會出架.之前個陪月話係胎毒喎.我bb洗左成個月金銀花先好,佢冬天出架與溫度無關架,不過食奶塊面乾抹淨d都會好d果喎.

大宅

http://rainbowcc.com.hk/index.ph ... 11bb8&lang=big5
我買咗1包 $ 10.

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:全人奶B下巴、頭仔出左好多「油脂粒」,點算?

我個b都係,但佢呢家得十幾日大我唔敢亂比野佢沖/食,遲啲先算了

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:+http://rainbowcc.com.hk/index.php?sp=&p

原帖由 小櫻媽 於 11-06-08 發表
http://rainbowcc.com.hk/index.php?sp=&p=6&cat2=44&cat1=36&cat0=14&id=65&cat1=36&cat0=14&new=&more=&s ...
請問在邊度買?

大宅

我阿 B 一出世個鼻頭就好多好似油脂粒咁既野, 係響皮入面唔係突起既, 你阿 B 既係咪咁? 如果係, 醫生話正常架, 好多 BB 都有, 唔關人奶事架, 大 D 就會冇.... 而家阿 B 9 個月, 塊面滑滑架!

男爵府

我b都系全人奶,我系埋身,你泵奶胸會5會下垂?我DUMP了

catmervin  埋身同全泵都一樣會DUMP,因為我上一胎係埋身,上一胎半人奶。  發表於 11-6-10 23:41

子爵府

謝謝大家的意見,而家暫時試緊「六一散」,希望有好轉。
另外,我阿B剛出世,在鼻頭的油脂粒已經退左,反而係下巴、頸位一路生出來,舊的未退,新的又出來。我仲怕係唔係食人奶太油呢?應該唔會掛!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我BB都有油脂粒+,+不過唔係好多+,+一天氣熱

原帖由 小櫻媽 於 11-06-08 發表
我BB都有油脂粒 , 不過唔係好多 , 一天氣熱開始就有, 初初都好似你咁成日抺面仔都有, 問過姑娘佢都話冇野" ...
你所講純松樹油spa粉向邊度買的?可否比啲資料?thanks

大宅

回覆 uchcfm 的帖子

係彩虹嬰兒用品, 上面有條 link.
我初初都以為係人奶問題, 後來巳經知唔關事 , 因為巳經食得好清 .
bb 初出世都有d顆粒係鼻頭道 , 姑娘話係bb油脂腺未成熟所致 , 不過bb到10+日巳經冇晒 ! 但面仔既油脂粒有機會係媽咪生佢時都多少會過咗d 荷爾蒙比bb所致. 但我bb就係天氣熱多d.
我都有朋友話金銀花抺面都得 .
不過我松樹油既 SPA 粉我都係比bb try 下, 咁佢話天然, 同bb都可以用得 , 先比佢用啦 ! 咁抺咗又好似係小d咪繼續用囉 !
我每次用超少粉開水至黃黃地色, ( 開初係橙色 ) , d 味有d 似滴露咁既味 , $ 10 包 .
要買多manning 都有得買 , 好似 $ 78 / 6 包.

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

kakabbq 發表於 11-6-8 18:59
唔關人奶事O既,個個bb都好似會出架.之前個陪月話係胎毒喎.我bb洗左成個月金銀花先好,佢冬天出架與溫度無關 ...

請問金銀花係咪藥材舖有得執?
係唔係煲左後沖涼時直接加向沖涼盤水度?

大宅

我埋身餵既時候bb 會生多d粒粒, 我覺得係餵完佢冇抹面呀.
你用暖暖既開水, 食前食後都用紗巾抹下面仔同d摺位.
唔好用棉花. 我家姐個b 用棉花, 成埋面生晒粒粒, 真係超多.
一用紗巾, 一星期d粒粒就好返晒.
同埋我個陪月話天氣熱, 要俾飲2啖水bb, 唔好多, 俾水佢滋潤下.
你試下得唔得啦...

別墅

回覆 uchcfm 的帖子

係阿,藥材鋪有架勒,20蚊兩.我果時淨係煲水用泥抹面,所以奶奶話好得慢...佢話煲水沖涼最好喎.抹面拿少少煲就得,沖涼可能要用成半包mouth:

uchcfm  哦, 明白! 我本來都唔想搞佢住, 點知見佢越出越多...唉!  發表於 11-6-16 09:10

大宅

回覆:全人奶B下巴、頭仔出左好多「油脂粒」,點算?

我呀媽話我熱氣搞到d人奶都熱氣,阿b食咗都熱氣埋,佢煲咗d座月都飲得嘅涼茶,之後就飲五花茶清熱氣,好似好d!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊