在職全職

跳至

首頁

尾頁

民房

全職媽媽你地仲有冇俾$娘家? 我唔知點同老公開口

我剛剛生完bb, 打算轉做全職媽媽, 之前自己有返工一向每月俾$娘家, 但係一旦轉為全職媽媽, 真係不知點算, 可能要俾少一部份媽咪, 不過又怕佢負擔大了辛苦, 點算?

同埋唔知點開口同老公講, 要佢出錢俾家用娘家

各位, 由上班轉為全職媽媽, 你地之前有冇遇到我既問題?
你地點做?

民房

Re: 各位全職媽媽, 你地仲有冇俾$娘家?

點解冇人答我既 :-(

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我一直都有俾ga!

民房

DoReMi媽媽,
因為之前我係用自己份人工俾媽咪, 宜家冇返工, 咪要老公出錢俾, 我唔知點開口問老公.....

男爵府

我都有俾~

你可以如實同老公傾傾ga~
同埋同你mami商量下你e+想全職湊bb,
少左我份人工,又要養多個bb,開支會大左好多,
問下佢可唔可以減少d家用!
佢係你家人,佢地一定會體諒你ga
[size=x-small]囡囡 出世~重

禁止訪問

男爵府

Re: 全職媽媽你地仲有冇俾$娘家? 我唔知點同老公開口

我都有比開ga, 我有同老公相量, 大家都是比咁多$$大家既mami, 不過比家用既野我覺得係多有多比, 小有小比, 最緊要係量力而為law.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實我係喺決定唔做嘢之前已經同老公商量好, 大家同意咗先唔做嘢o既! 因為係大家同意咗, 所以老公冇異議. 如果你覺得你哋有能力俾娘家, 咁咪同老公商量下囉! 畢竟父母養到我哋咁大, 為人子女, 如果有能力, 俾番少少父母, 亦唔過太. 但當然要量力而為la. :wink:

子爵府

same as DoReMi媽媽, 同老公講掂數先吾做, 如果吾係, 邊個養我阿媽?

首頁

尾頁

跳至