跳至

首頁
12345...9

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

雜費係好一般既水平, 譬如小2有游水單元, 咪SHARE返旅遊巴錢, 泳池錢咁LOR, 學期頭都要俾鑄百蚊簿費勞作費等, 消費都好平民的

係咪可以直升中學??? 中學都要比學費嗎???
100%直升, 而學校O係小5,6都會安排呈分, 家長想JOIN政府派位一樣得! 中學要俾學費, 而家S1係35000一年

如果揀左呢間小學, 係咪無得參加政府攪珠???
政府規定, 一但直資小學收左而家長決定註冊, 就要簽UNDERTAKING放棄政府派位 (無得走雞喇)

呢間小學難唔難入呢???
近年一般都係10個申請人爭一個位

民房

我個仔由開校讀P.2直至現在升S.5, 一直都覺得我沒有選擇錯誤! 兒子由抗拒英文到現在英文流利 (甚至有外籍人讚佢嘅口音好純正, 沒有港音), 學校都佔了很大的功勞! 當然佢有一個私人補習老師幫佢! P.1佢讀呂明才, 好慘, 每天很多功課, 每日小息都要罰企, 我和他都不快樂! 機緣際會, 見到建築中的港小, 抱著姑且試一試的心情, 不料考上了, 2話不說, 即刻註冊! 從此開始快樂的小學生活!

Charlotte_mom  好少見到有港同家長, 尢其係中學部, SAY個HI先!  發表於 11-8-18 16:05

男爵府

回覆 siusaiwancatcat 的帖子

真係讀得咁開心 ??? 係咪無乜功課做架?

你個小朋友讀緊 s5 , 跟住你會打算點安排下一步???

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

siusaiwancatcat 發表於 11-8-18 14:15
我個仔由開校讀P.2直至現在升S.5, 一直都覺得我沒有選擇錯誤! 兒子由抗拒英文到現在英文流利 (甚至有外籍人 ...

我覺得我女普通話勁D (雖然學校話TSA黎講最強係英文), 所以我好欣賞學校語文環境做得好好, 起碼以而家個走勢, 第2時夠搵食了

民房

回覆 chanhiushan 的帖子

呢幾年有好多同學都因為334而去了外國讀書! 但我就沒有太悲觀, 覺得因為一科通識, 令到很多同學卻步, 反而對留低嘅學生係一種好處!

冇咩打算! 唯一希望完成11年港大旅程(小學, 中學, 大學), 直入港大啦! 而且學校為小朋友做足了準備功夫, 對佢地嘅學業成績好高要求, 兒子係一啲科目只得C, 見家長講明要提升到A或B, 先可十拿九穩! 但係我又覺得佢唔係好辛苦, 唔知係咪係小學個底打得好, 反而一啲係其它小學考入去或插級生, 我就覺得佢地比較辛苦, 因為多數走去外國讀書嘅都係佢地, 同埋阿仔講個啲通常成績都係佢地小學直升個班後面!

聽其他家長講(親友在教統局任職), 近年中學的評核試, 港大中學都取得很好的成績, 內部評核已定為band one, 並在前20%之內, 只欠公開試成績!

男爵府

回覆 siusaiwancatcat 的帖子

多謝你的回覆!!

Thank you !

珍珠宮

siusaiwancatcat 發表於 11-8-24 14:30
回覆 chanhiushan 的帖子

呢幾年有好多同學都因為334而去了外國讀書! 但我就沒有太悲觀, 覺得因為一科通識 ...
tks, very useful info

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

請問如果20分(自行) ...入北官(英皇道) 機會大唔大?

男爵府

一諗起揀小學 ! 諗到頭都大 !

暫時我喜歡 : 丘佐榮 & 筲箕灣官立小學 & 北角 & 培僑 !!

又想揀一間可以打好基礎既學校 , 又想揀一間唔好太谷 , 又想揀一間有埋中學 !! 我係咪太貪心 !!

我知道呢個世界無 .... 無勞而獲 !!

但自問我自己真係無時間可以教小朋友 !!

真係驚揀到一間谷到爆! 到時我同阿仔死直 !!!

真係唔想做功做到 晚上 12:00 !!

大家對以上既學校有無意見比下 ????

水晶宮

好媽媽勳章

chanhiushan 發表於 11-9-26 16:09

暫時我喜歡 : 丘佐榮 & 筲箕灣官立小學 & 北角 & 培僑 !!
間間都谷...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

你個係仔,東區官津小学都冇直升,官立小学有聯繫中学但非入硬.東區幾間官小share 25%位.

你留在net 16 round 1唔得仲可round 2/叩門.除非你25分,否則跨區太冒險了.

筲官小好似並非net 16 top 4 bor.但同筲官(band 1)有聯繫.筲東官是band 2.

你知否愛秩序灣官小是聯繫皇仁中學、筲箕灣官立中學、筲箕灣東官立中學、金文泰中學.

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chanhiushan 發表於 11-9-26 16:09

講真, 谷係大勢所需, 程度唔夠或唔谷, 又或者派位差

d 家長唔揀, 會面臨殺校; 所以, 間間都要轉為谷, 幾年前培僑易讀, 而家就變左深, 平時既英默, 培僑都改為 dictation & quiz review (即係教完一個單位, 小測一次)

男爵府

回覆 szeszes 的帖子

Dear szeszes,

照你咁講, 咁咪讀邊間都差不多, 因為間間都谷!

咁係咪主力睇下品德及校風為主 ????

或者睇下校舍為主?? 設備等等 !!!!

如果係咪, 我最方便係揀培僑, 因為唔駛搭車 !

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chanhiushan 發表於 11-10-5 20:56

Dear szeszes,
哈哈!! 近... 都係我揀培僑一個原因, 8:00am出門口, 唔洗 8:10am 就返到學校; 另一個原因, 係學校既老師及校長真係好用心去愛及教小朋友, 老師會諗好多方法去幫學生, 而唔係不停責罵

你唔好咁老定呀!! 因為培僑都唔係易入, 我仔自行及統一派位都入唔到, 係靠叩門入乍 (真係叫做好彩乍, 同時亞仔又有一些見得下人既獎狀 及 課外活動既 certificate)

男爵府

嘩 ! 可唔可以講下有乜奬狀 ?? , 等我開始同阿仔準備一下, 當參考!!

如果我係自行派位填北官, 跟住係統一派位甲一填培僑, 甲二, 甲三都唔填 ,
乙一又培僑, 咁樣算唔算忠心呢??
到時真係唔得, 跟住去叩門, 機會有無呢??

szeszes  我仲要知道係..首批揀去interview的  發表於 11-10-10 17:34
szeszes  如果你揀培僑,信我..keep住係迦南讀,以我所知,10個位入面,起碼有一半係迦南  發表於 11-10-10 17:32
Jasmine-4711  自行冇揀佢,當然冇誠意咁計  發表於 11-10-7 17:25

水晶宮

其實, 我答你唔到... 因為我係表明好忠心, 由始至於都係揀佢, 仲要係派左第二志願我都唔讀, 去叩門叩返第一志願

另外, 我仔係迦南入面讀, 校長封推薦信寫得好好 (又話我仔成績優異 - 其實都算既, 由細至大, 字卡及默書都岩晒; 同埋我仔2年都取到品行獎, K3 取埋禮貌獎), 而自己有花左好多時間去寫叩門信

我仔當時既 profolio 入面, copy 晒 d 學校既獎狀, 課外活動 - 跳舞, 畫班及滾軸溜冰初級 完成課程既 certificate

不過, 多 certificate 又唔等於實有得 interview, 因為我公司既嬸嬸個孫, 都係同我仔同年, 佢地提供左成50幾張 certificate (即係什麼 公文數, 公文英文 果 d leveling certificate, 佢都無被請佢去 interview), 佢都係一直忠心於佢, 自行及統一派位都係揀佢為主; 所以, 真係唔知校長既揀學生要求

我只知, 我仔單獨同校長 interview 時, 亞仔表現不錯; 因為校長見完仔仔, 請我入房時, 第一句就話, 你仔仔好精靈醒目, 講野好快, 不過計數仲快, 好叻仔!! 我即收佢啦~~ [其實我仔本身係一名自閉傾向小朋友, 我一直都好擔心佢會唔睬校長 或 對住校長喊 - 因為佢始終對陌生人係會怕羞及冷漠] <-- 正正可能係... 亞仔一直都好想做 "培僑" 既學生, 佢一直都好熟識呢間學校 (佢合共入過去3次), 同埋佢一向好 likely 同男性傾計

大宅

有人在介紹會上問校長叩門的關鍵所在,校長說明誠意是打動他的最主要原因。

王國長老

我女個同學個細佬, 今年入左筲官, 佢媽咪話, 適應週都8樣功課, 淨係數學都兩版, 攪到佢第2日即刻返去搵老師傾計

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 Charlotte_mom 的帖子

你講緊筲官小定官中?小一首月都8樣!?!

王國長老

緊係講緊官小啦
係呀, 適應週都8樣, 攪到我朋友即刻第2日去見老師LOR, 問下佢地咩野叫適應週, 佢話, 淨係數學都2版, 乘8, 你話有幾多野啦

首頁
12345...9

尾頁

跳至