婆媳關係

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

畀面勳章

個人認爲接受唔到老公覺得6299重要過自己老婆同女,佢覺得你地自己過會開心D,擺明就係講唔要你地都唔可以唔要阿媽。

亦都接受唔到老公唔養個女,唔供佢讀書,加人工都唔會留比個老婆同女:佢根本無資格做人老公同老豆!佢甘樣不如成世同自己阿媽過,無耽誤女人時間青春生命!對自己屋企(老婆仔女)極之不負責任!!!

樓主應該考慮甘既家庭環境比到個女,都不如單親家庭但媽媽健康積極向上好好教女。99成日當面私底下講你壞話,佢性格都好有問題有講錢,阿女比佢湊會好?

堅強D,保護自己和個女!
Emma,我們好愛你~

大宅

99衰係1個問題
最大既問題係c6到
我情況都類似, 但無樓主咁嚴重
但我都想離婚
99點衰都好, 如果c6會幫下個老婆, 愛護下, 關心下就咩都順晒
可惜我c6, 我話離婚佢唔理我, 有次幾乎要自殺, 佢都無反應, 無入房望過我一眼, 真係死左都要發臭先有人知
佢屋企人要咩, 佢第1時間做, 我既需要一於當無到
佢話搬出去等於要佢趕佢媽走
我問如果繼續住等於趕我走呢
佢隔左好耐話佢都唔想, 暫時唔識處理
方佢以後會處理咩
呢d只顧自己同自己d屋企人, 唔理老婆感受既男人
要黎做咩

rainiemama  我老公同你果件一樣,都係幫個老母幫到出面,對住咁d人最好係當佢地透明  發表於 11-6-30 12:28
luck_tang  敢的男人,心淡!  發表於 11-6-27 17:59
CHWAMIRICO  d 咁裙腳既男人究竟結婚黎做乜呢, 簡直係害人害物.  發表於 11-6-22 13:08

大宅

99衰係1個問題
最大既問題係c6到
我情況都類似, 但無樓主咁嚴重
但我都想離婚
99點衰都好, 如果c6會幫下個老婆, 愛護下, 關心下就咩都順晒
可惜我c6, 我話離婚佢唔理我, 有次幾乎要自殺, 佢都無反應, 無入房望過我一眼, 真係死左都要發臭先有人知
佢屋企人要咩, 佢第1時間做, 我既需要一於當無到
佢話搬出去等於要佢趕佢媽走
我問如果繼續住等於趕我走呢
佢隔左好耐話佢都唔想, 暫時唔識處理
方佢以後會處理咩
呢d只顧自己同自己d屋企人, 唔理老婆感受既男人
要黎做咩

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

樓主,你再唔走你真係會冇左個女,從你煮糖水比佢地飲就知,因為隻衰99唔飲,連你女都企係99果邊就知,再係咁,最終只會係你一個人離開.

男爵府

畀面勳章

回覆 waterlemon 的帖子

我都好想走
但我 mami 一直叫我忍讓
叫我睇定 d 先,俾多 d 時間條 c6 去諗
佢話我一帶個囡走左就乜都無哂
話 c6 又無第三者無爛飲爛賭食白粉又唔係無工做果 d 大衰人喎
又話孝順係好事係乖仔黎架
話我講野語氣唔好太硬,成日迫佢埋死角,夾佢係中間喎
我話我根本無夾過佢係中間,條 c6 由始之終都企係佢亞媽果邊呀
所以就算走都唔可以返娘家住
除非條 c6 做 d 過份野俾我屋企知道啦 (例如出手打我咁)
咁我就可以明正言順咁帶埋個囡返娘家喇
如果唔係我就要自己搵地方搬出黎
我搵屋搵到上水,好 d 既套房都成 4千蚊個月喇
仲要搵人湊亞囡呢
一副三大我真係有 d 驚自己搞唔掂囉
做單親 mama 要好大勇氣架
我樣樣都驚 ... 唔敢反抗 ... 所以一直都未敢行出第一步 ...

t8480552  搵到上水就搵村屋啦,平d架,不過就要搭小巴先出到火車站,為左個女快d搬啦  發表於 11-6-28 16:54
luck_tang  為個女,好好計劃下啦!  發表於 11-6-27 18:02
luck_tang  越拖對你越不利,你老公以爲食住你添!  發表於 11-6-27 18:02

大宅

回覆 karisyam 的帖子

吾好啊, 我曾经以為可以同99相處得到, 我自問系一個順得人, 99亦都不太難顶, 一齊住左好耐, 但自從小朋友出世后, 關系越來越差, 宜家冷戰紧, 但願從没住埋過.....可能關系會好的

複式洋房

嘩..一睇我都嬲埋...咁過份..冇得傾...走!!老公跟就跟..唔跟都唔駛恨..

最怕個女上左腦, 跟左99憎mammy..真係心疼死..

大宅

回覆 samanthachan48 的帖子

有D野唔忍你可以走,但唔代表要對抗下去,因為對抗下去無一方願打,結局亦只有一個

大宅

回覆 CHWAMIRICO 的帖子

其實我同你既處境好似~不過唔係99而係姑9.......有時唸唸吓,真係想一走了之~點解我要受你地既氣~~~~

男爵府

畀面勳章

回覆 sharonvaness 的帖子

一走了之講就易
搬出黎既洗費,一副三大,諗下我就卻步
得我自己一份糧實搞唔掂,到時亞囡就俾我害慘了
6299 只係樣樣針對我啫,佢地對亞囡好疼愛架
如果我私自帶個囡走左,亞囡既生活就一定無現在咁安定了
我知亞囡聽 99 成日亂鬧我對佢係唔好
但總好過食唔飽著唔暖居無定所丫
總之就係人生交叉點啦
佢地唔係迫我到牆腳,我都唔想做 d 要後悔既事

luck_tang  聼多左,我驚你連個女都無埋...  發表於 11-6-27 18:05
henry102  你呢位媽媽真係好偉大, 但願你快點找到解決的辦法啦  發表於 11-6-27 13:27

大宅

有時都係既~但對住佢地真係好難忍~C6又番夜晚~夜晚就得我同個女同姑9~對住又冇野講~唔同佢講野又話我地唔睬佢~~~唉~咁你想點呢????我日日番到屋企都耍特登搵D野出黎講~~~~

男爵府

畀面勳章

回覆 sharonvaness 的帖子

自然 d 啦
我本身都係人地既姑 9,弟婦亦本身唔多鍾意我屋企
之前佢係我娘家住都搞左好多事幹出黎,家無寧日
迫到我細佬佢老婆同個囡 3 個人要搵套房搬出黎
宜加我仲慘過我細佬,佢地都叫我帶埋個囡去同佢地一齊住
話留番果床位俾我添,我同果弟婦都唔可以話乜都傾得既
而且我細佬都係乜都幫我多 d,成日叫佢老婆唔好咁多野講
不過自從我嫁左之後,我終於明白到兩個人係由不同既家庭長大的
就算兩人可以相處得到,但要同佢地既屋企人相處係另一回事既道理
我同我弟婦大家都有個囡,相差只係半年
大家都想個囡學鋼琴,而佢又識彈琴,仲差 d 就可以考到 8級添
我地既話題多左好多,如果唔係我 99 既關係
我弟婦就可以成日上黎練琴去考埋果 8 級試了
個琴都係我同細佬夾份買黎俾我弟婦考試架
但我個咁既 99 唔俾我弟婦上黎練琴呢,我又無其他地方可以放到個琴喎
激鬼死呀,成日我想做既野都俾 99 阻頭阻勢
我 99 成日都講層樓係佢既,佢只係出租間房俾我地住
寄人籬下真係苦不堪言啊

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:有無人會為左同 99 相處唔到而離婚

比我我會走同c6離婚!其實吾關99事個c6都好有問題!點解要個老婆比你老母罵丫?你叫你c6跟你返屋企比你媽咪罵!做男人既吾保護個老婆!

CHWAMIRICO  我條 c6 都唔知幾驚, 成個月都唔敢跟我返娘家啦, 無 q 用.  發表於 11-6-28 18:01

複式洋房

如果我99成日無理鬧我, 我一定同佢鬧過, 費事比佢蝦得就蝦.

大嫂因為冇同佢鬧過, 99得吋進尺, 搞到大伯大嫂多次鬧離婚, 終於佢地要由青衣搬上水, 被開99.

CHWAMIRICO  唔通我又要為 d不知所謂既 99 日日同條 c6 鬧離婚咯喎, 人地都唔知幾想添啦.  發表於 11-6-28 17:56
CHWAMIRICO  咁都要你大伯同大嫂係同一陣線, 先會一齊搬走架啫, 我c6都無理過我感受呀  發表於 11-6-28 17:54

大宅

畀面勳章

同奶奶一齊住真係好難頂!

CHWAMIRICO  99 係難頂, 加上裙腳既 c6, 係夫家簡直係無處立足添啦.  發表於 11-6-28 18:39

大宅

回覆 CHWAMIRICO 的帖子

我老公係屋企最細果個~又係孻仔~佢D家姐更係錫到+01啦~其實你同你細佬大家都有個女~起碼都會多個話題~但...問題係為佢D家姐都未結婚~可能冇拍過TIM~~我自問係一個大癲大肺既人~而佢D家姐就比較固執~杞人憂天果隻~跟住係2個性格~但點都冇可能樣樣事都要我讓步唔出聲去成全你地架!!!!我估可能係佢地覺得我地兩公婆仲係細啦~唔識照顧自己~但我都30歲,又有幾細呢????唔通仲未可以有話事權????

CHWAMIRICO  女人係夫家無話事權的,老公肯聽你講肯幫下你有準時交家用,已經係萬幸喇  發表於 11-6-29 10:02

複式洋房

我未結婚同居時,99成日煮完飯唔洗,留餸比我返工食,我11點放工返嚟仲要洗野,又同c6話住多個人水費電費多左叫我比家用,頂佢個肺,用多少少水沖涼,我唔係度佢個仔都開冷氣訓啦..我都唔咁比亞媽知要比家用人地亞媽..朋友成日話我好就99,新年專登年28前放假幫佢洗廚房,又比同事話..做家嫂未呀...所以結婚後真係頂佢唔順....走人...生完bb佢聽到我同c6嘈交,以為我悶想返工,其實講緊佢成q日問C6攞$,攪到佢好辛苦,我好肉痛c6話自己係搵$機器..

CHWAMIRICO  99仲嫌唔夠要我俾多一份家用佢洗添,我有咁多錢一早走左啦,駛受佢氣.  發表於 11-6-29 09:57
CHWAMIRICO  99又唔係無得住又唔係無得食,c6連我同個囡都養唔起但都要俾哂份糧99當家用  發表於 11-6-29 09:56
CHWAMIRICO  最敝我c6係心甘情願咁俾份糧99架呢,連個囡d學費都俾唔到,仲想我俾多份錢99.  發表於 11-6-29 09:52

男爵府

女人貼外家,千古流傳,天公地道!
女人俾錢奶奶,奶奶收亦應份,
不過要她搞清楚吾喺責任來喔,
俾要俾得其所,同順气先得架!
妳都負擔咁大,俾埋數簿她睇,都仲好意思問妳同發你癲嘅?!
要罵要怪,怪她自己個肚吾爭氣,吾生個仔年薪過千萬嘅!走來怪妳,好過份喔,同搶有咩分別,咁鐘意拿人d嘢,
妳問下她,錢妳就冇啦,不過收埋左d珍藏,她要都可以俾她嘅,"棺材一副"問她攞吾攞來瞓吓先嘛

wewe  最新款紙做果隻, 可以摺埋方便收藏  發表於 11-6-30 13:54
CHWAMIRICO  呵呵呵, 我 d friends 都係咁樣講喎 hahhahahaa.  發表於 11-6-30 11:49
心情開朗的一天

水晶宮

why 新抱要比家用 99 呀? 都傻傻地...:;pppp:

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 wewe 的帖子

因為住佢屋要交家用囉!

首頁
23456...7

尾頁

跳至