自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

我個仔上年插班(PN)讀保良局的幼兒園參加過一次高年級哥哥姐姐的畢業典禮, 當時學校係冇任何通告叫家長贊助禮物的, 見畢業會場亦冇咩花籃/果籃, 只佈置了畢業生們的各類作品. 到今年, 阿仔在另一幼稚園讀PN(他是08年1月大仔, 今年9月先讀K1), 學校剛發了通告叫家長不用在畢業禮時送花牌果籃, 為了環保, 可將錢經一間學校選定的中介公司贊助學校買圖書/運動用品....etc. 因為我地9月會再轉學校+不太喜歡間學校, 所以我地冇捐錢贊助買禮物~

其實是不是真的大部分幼稚園都有家長在畢業典禮時送花籃/果籃的?? 如果小朋友不是應屆畢業生都會送??

公爵府

好媽媽勳章

我冇送亦唔會咁做
我女畫咗好多畫送畀老師校長&同學仔(咁唔算係禮呱)
你的人格如何,你的人生亦必如何!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我果間冇喎...

男爵府

醒目開學勳章

回覆 1013angel 的帖子

我都唔贊成送禮/贊助禮物...咁樣做好似d大陸學校咁~ 但學校有d咁既通告, 即係有d送禮既家長.....又或者是我個仔讀緊間學校"巧立名目", 又想賺多一筆...mouth:

公爵府

好媽媽勳章

ChaCha424 發表於 11-6-8 02:32

我都唔贊成送禮/贊助禮物...咁樣做好似d大陸學校咁~ 但學校有d咁既通告, 即係 ...

OH......
乜大陸0依家興呢家嘢咩?我好背喎....

男爵府

醒目開學勳章

報紙成日都有講大陸學校的"送禮"文化o架~ 尤其是教師節仲恐怖~~

公爵府

好媽媽勳章

ChaCha424 發表於 11-6-8 03:19

報紙成日都有講大陸學校的"送禮"文化o架~

我喺大陸完成晒學業(包括我嘅親朋好友)都冇送過嘢喎...
我囝囝讀咗咁耐我亦冇送過....mouth:
啲老師一樣對我哋咁好....

ChaCha424  上年讀保良局都冇呢個問題~  係現在間學校出了張通告先搞到我有呢個疑問~  發表於 11-6-8 03:48
ChaCha424  咁妳遇唔到咪好彩囉~~   妳search下"內地, 教師節"就大把舊聞睇, 送的禮物咩都有  發表於 11-6-8 03:45

首頁

尾頁

跳至