跳至

首頁

尾頁

大宅

如果你地係在職媽另有工人同99老爺睇b,咁
你地會不會俾bb讀nursery呢?我仲諗緊讀吾讀n
ursery好?同埋係咪如果要讀就要今年排隊報讀下年
架啦?同埋如果我有心儀小學,佢都有幼稚園同nurse
ry,但係係東區,(我住wanchai),係地會報讀
近屋企,定走去心儀果間度?我老公就話要近屋企為主wo
r!

大宅

我會幫bb報nursery, 我想囡囡學習自理能力, 老人家湊咩都幫佢做曬, 唔係咁好.
係呀! 今年報, 明年讀.

如果你讀完佢的幼稚園可以直升小學或是優先考慮, 就報啦. 如果都係大抽獎, 咁就讀番近屋企.
囡囡係婆婆湊, 所以我會報婆婆屋企附近的幼稚園, 始終得2歲人仔, 如果太遠會, 真係唔想.

別墅

haha.. 我同大白豬意向一樣

複式洋房

我就唔會安排bb 讀 n 班。
讀同唔讀我會有兩個取向
1. 有冇人照顧bb
2. bb有冇需要讀n班

我係學校工作,好明顯見到返學要好睇小朋友既學習動機。以前小學半日際,係幼稚園打好個低係無可口非。
而家既n班,你打算比bb學咩?如果你想佢學字,其實只要父母比多d時間佢可以學到好多野什至多於學校。如果你比佢返n班,但父母唔陪佢,返而有反效果,學埋其他小朋友既衰野。

成世人流流長,只有0-3歲可以無憂無慮地過。鍾意訓就訓,鍾意食就食。一開始返學就有好大轉變.....
如果大家怕佢適應唔黎既話,我想問一句:「而家讀n班難道佢唔洗適應?」

一切從bb出發....

大宅

happy_cary:
我個諗法同你有d似,但係我又想佢同多d小朋友一齊玩,因為覺得阿仔比較慢熱同怕人(雖然巳經成日出街,一日出街2-3次)。因為家有工人姐姐同老爺99睇同陪,我工仲會同佢玩字卡呀,點點卡呀咁,又陪佢睇啟發dvd同唱歌仔,所以都想佢係家relax d,但係佢會吾會變得孤獨d無同age d朋友仔玩???
而且平日主張吾好有太大壓力俾小朋友的老公反而無反對讀n班wor
都要同老公商量下!因為如要讀就黎要報!

伯爵府

環保接龍勳章

我係在職媽, 冇工人, 奶奶湊緊, 因為遲下冇人湊, 真係迫住讀n班, 可能仲要讀全日, 時間=我返工的時間, 真係有d唔忍心. 一諗起阿b咁細就要o係陌生環境咁耐就有d心痛. 佢而家仲好怕生保, 雖然冇細個咁抗拒 (細個人地望下佢都喊), 不過仲係完全唔比外人抱. 開始時一定喊到豬頭咁.

唔知n班有冇得申請資助呢?

複式洋房

回覆:happy_cary 的帖子

講得好好呀,我好認同你嘅講法呀,其實佢地都仲係 BB 嚟架咋,如果要讀,肯讀嘅話,讀到幾多歲都有得讀呀,點解要咁早比佢地讀書返學呢?比佢地過一啲簡單又開心又無煩惱嘅生活仲好啦!

首頁

尾頁

跳至