跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人最終決定幫"細仔/女"小朋友重讀 K2? 我最後幫小笨報左重讀 K2 啦, 希望真係幫到佢啦~
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

K2都要重讀 ?

大宅

畀面勳章

回覆:李小B太太 的帖子

我地會升上k3.... 點解要重讀呢?老師要求?

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

男爵府

係囉, 點解要重讀呢? 遲一年學生人口又上升, 競爭都好大。

伯爵府

好媽媽勳章

點解要 repeat?會轉學校 嗎 ?

我問momo的老師
她說momo各方面都好好,尤其是語言方面
所以叫我們讓他上 k3

當然,我們讀普通幼稚園
要求無咁高

大宅

主要係寫字方面、同埋認讀方面比較水皮....
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

伯爵府

好媽媽勳章

原來如此....決定了就好了

小笨知道要重讀嗎
會轉校嗎

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我都有唸過呢個問題

亞仔就寫到字.旦認字好差

大宅

欣欣做大b都唔錯呀, 今年9月先升K2. 中英文認字方面都好, 係畫畫無心機. 老實講, 遲左1個學年競爭真係大好多, 因為好多學生, 不過, 唔駛擔心呀, 做大b著數d, 比人地細b醒d哦.

別墅

有!我個仔都Repeat K2, 但轉了校

大宅

哈哈, 好彩重讀左0乍, 佢宜家兩文三語都未掂, 認讀寫又要「暑假練習多0的」(老師話), 你話死唔死~~~

別墅

重讀 K2

我個囡都係重讀,不過係重讀了K1, 當初都好爭扎,好多聲音说升上K2 再打算。 但最後還是比她讀多一年K1. 好幸運阿囡的老師好好,分析得好啱,小朋友有自信是很重要的,學野慢唔紧要,最緊要建立到自信,如果夾硬升上去,但佢自己見其他同學仔做到,但自己做唔到,会好無自信,会好容易放棄架! 好過到P1 先repeat.
所以我最後都係比佢讀多一年,現在K2, 全部都跟到個進度,佢亦好開心喎!
所以你的決定好正確架
加油呀!

大宅

多謝ShinTung820, 希望真係幫到小笨啦~~

別墅

我個仔repeat K2後自信增強不少,明顯好好多,放心啦!一定沒錯!

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:我個仔repeat+K2後自信增強不少,明顯好好

原帖由 MATTHEWLOK 於 12-05-31 發表
我個仔repeat K2後自信增強不少,明顯好好多,放心啦!一定沒錯!
Me too

大宅

跟進一下:

經過一年0既觀察, 我發現, 小笨重讀後, 明顯懶散左!!
唔知係因為上年跟唔上時, 已開始慣左無心機做功課,
定係因為覺得功課太淺無挑戰性,
定係因為大個左識得「練精學懶」....

不過, 因為重讀左一年,
令我對小笨的能力有更準確的掌握,
唔會成日「形住」佢做得唔好係因為太細個,
因為可以準確掌握佢0既能力,
我就可以對小笨施以相對的管教和「鞭策」,
哈哈哈, 小笨今次無藉口啦掛~~!

複式洋房

引用:跟進一下:++經過一年0既觀察,+我發現,+小笨

原帖由 李小B太太 於 12-08-01 發表
跟進一下:

經過一年0既觀察, 我發現, 小笨重讀後, 明顯懶散左!!
請問你自行比小朋友重讀,咁你最後一年學券點算?因為我個女都係06年細女,喺佢K1時轉校我比佢重讀一年,但學資處話我冇e生証明信就唔會批第四年學券比我,e家我都唔知點算

首頁

尾頁

跳至