少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我要點教我仔??

今日呀仔<2歲>係公園玩,見到有2個5,6歲既男仔,1個拿住玩具巴士.我仔伸手想拿佢,佢轉身唔比,我就同我仔講:”你自己都有一架,唔好o羅哥哥o既玩”我就拿我仔架巴士出黎.

點知個細佬見到我仔架車,就比左佢自己架巴士我仔玩,有第2架車我仔緊開心玩,玩左一陳好快個細佬搶返自己架車,跟住講:”你玩返你自己架爛車啦,又舊又爛..”.
我唔知點就拖左我仔走..

如下次有小朋友咁,我要點教我仔 ???
我想我應該應該不會愛你 
為了要努力 努力的不愛你
所以我讓自己那麼喜歡你
這樣你就不忍心和我分離 
我想我討厭 討厭驕傲的你 
也討厭美好 美好的那個你 
於是我要自己假裝討厭你 
那麼你就捨不得離我而去

男爵府

Re: 我要點教我仔??

如果係我我會若無其事繼續同小朋友玩,架車玩得耐就自然會舊,無乜問題,會唔會個小朋友其實係想交換玩,但你又無借比佢玩,佢先會咁講.

大宅

我會當住自己的孩子和那位小朋友講:
"有玩具玩已經好幸福,不用計較新與舊.
有些小朋友連玩都無得玩,所以我們要好好珍惜.
又如果有好多玩具,但不願意與小朋友分享,同樣沒有趣味.
小朋友,你媽媽呢?佢買咁靚的新玩具比你,
但佢唔得閒陪你玩呀?"

如果你的仔能明白,當然好.
但相信那位無禮的小朋友應該會聽得明.
教自己個仔之餘,教埋人地那個.
因為佢實在"無家教"

男爵府

charlene 寫道:
我會當住自己的孩子和那位小朋友講:
"有玩具玩已經好幸福,不用計較新與舊.
有些小朋友連玩都無得玩,所以我們要好好珍惜.
又如果有好多玩具,但不願意與小朋友分享,同樣沒有趣味.
小朋友,你媽媽呢?佢買咁靚的新玩具比你,
但佢唔得閒陪你玩呀?"

如果你的仔能明白,當然好.
但相信那位無禮的小朋友應該會聽得明.
教自己個仔之餘,教埋人地那個.
因為佢實在"無家教"

thankssss. 

我冇想過,可能那小孩真係因為我冇比架車佢玩而咁講..
我覺得交換玩具玩唔衛生,我都唔想佢玩d唔識既人玩具..

我想我應該應該不會愛你 
所以我讓自己那麼喜歡你
這樣你就不忍心和我分離 
於是我要自己假裝討厭你 
那麼你就捨不得離我而去

男爵府

PoohBB
我自己就無乜所謂,交換玩可以令小朋友學識分享

大宅

小朋友講嘅嘢唔駛咁介意!況且係別人的仔仔!
如果相反係自己個仔說這番話,就要糾正佢。

每逢同埋其他小朋友一齊玩,就會係咁。其實又得佢自己玩,學習點樣同人相處。我們在旁觀察和協助就可以。
我有兩個女 大女Vanessa好生性 細女Venus好生肉

大宅

我又講多小小,唔好介意

小朋友的說話,我們做大人當然唔應該介意,童言無忌嘛!
唔交換玩具都無問題,我都無咁做.
但那位小朋友嫌玩具"舊",就真接灌輸了"不良的价值觀"
給我的小朋友.
所以我會即時糾正,叫自己的小朋友珍惜.唔係件件玩具都要"新",才好玩.
別人唔同你交換,無緊要,就玩番自那件.
人地嫌你的"舊",唔緊要.最緊要自己唔好嫌棄自己的"舊",
這是一個好重要的价值觀.
否則自己的孩子唔明白,受那位小朋友影響,嫌棄自己件玩具.
唔好以為兩歲的小孩不懂,佢都會明白.

平時小孩子相處,大人盡可能唔好插手,有時亦唔理得咁多.
但如果自己在場,而又發現有問題出現時,我會選擇即時指引,
趁這個機會教小朋友一些正確的觀念.

大宅

我就會當聽唔到個細路的批評, 同我仔仔講: "哥哥想攞番佢架車la, 我地還番俾佢啦."

我覺得最重要既係自己仔仔的情緒, 咁細個既佢聽咗個細路既説話, 多數都唔會好明, 但就會因為無得玩而唔開心.

我都試過俾人批評我仔仔既野唔好, 我事後問我仔仔佢點睇, 佢當時就答我話: "我就覺得好好喎!" 我就承機同佢講:"係呀, 唔一定個個人都鍾意同一樣野架, 最緊要係你鍾唔鍾意."

人地個仔既情緒, 家教等等, 唔得閒理佢la.

大宅

Charlene,

Very good approach ! 妳既教法好正面 ! 多謝分享
  Love your family!

男爵府

charlene 寫道:
我又講多小小,唔好介意

小朋友的說話,我們做大人當然唔應該介意,童言無忌嘛!
唔交換玩具都無問題,我都無咁做.
但那位小朋友嫌玩具"舊",就真接灌輸了"不良的价值觀"
給我的小朋友.
所以我會即時糾正,叫自己的小朋友珍惜.唔係件件玩具都要"新",才好玩.
別人唔同你交換,無緊要,就玩番自那件.
人地嫌你的"舊",唔緊要.最緊要自己唔好嫌棄自己的"舊",
這是一個好重要的价值觀.
否則自己的孩子唔明白,受那位小朋友影響,嫌棄自己件玩具.
唔好以為兩歲的小孩不懂,佢都會明白.

平時小孩子相處,大人盡可能唔好插手,有時亦唔理得咁多.
但如果自己在場,而又發現有問題出現時,我會選擇即時指引,
趁這個機會教小朋友一些正確的觀念.

agreed..

我就係覺得2歲都識識地, ..
多謝各媽咪分享, 下次我知點做..

其實我當時自己既想法係"你架車好新咩,咪又係咁,咁樣引我仔,跟住又唔比佢玩.." ,
我想我應該應該不會愛你 
所以我讓自己那麼喜歡你
這樣你就不忍心和我分離 
於是我要自己假裝討厭你 
那麼你就捨不得離我而去

首頁

尾頁

跳至