興趣嗜好

跳至

首頁
34567...76

尾頁

男爵府

最近公司情況, 20 個同事中, 有兩個決定公司請返都唔做, 佢地會去拎濕熱救濟。應該越黎越多人做呢個決定, 而家真係worker 變左client。
我地呢啲決定留底, 而又未搵到新工既,就真係大鑊, 要做哂其他人既野。

子爵府

muimui313 發表於 11-6-18 13:45
喺美國, 如果個媽媽身體健康, 醫生只會幫你做一次超聲波, 係一次咁大把, 我5個月時照左, 果時個仔都未 ...

係HK, E生會成日叫CHECK, 睇完即刻 BOOK下次, 所以大6婆落來HK生, 對E護人員好危險, 點知佢有無愛滋, 又唔知女人有無其他疾病遺傳病, 令E療百上加斤....

子爵府

muimui313 發表於 11-6-18 13:52
最近公司情況, 20 個同事中, 有兩個決定公司請返都唔做, 佢地會去拎濕熱救濟。應該越黎越多人做呢個決定 ...

乜你地政府真是窮成咁, 佢地無稅收, 不如你也拎救濟金, 又唔係唔光彩, 又可以全職湊仔.....

子爵府

好媽媽勳章

muimui313 發表於 11-6-18 13:52
最近公司情況, 20 個同事中, 有兩個決定公司請返都唔做, 佢地會去拎濕熱救濟。應該越黎越多人做呢個決定 ...

仲要減4500人工喎但係揾唔到第二份都要捱住先啦

muimui313  喺呀。  發表於 11-6-18 14:19

子爵府

vivi2009 發表於 11-6-18 13:42
緊係唔會睇少你啦, 係緊張你咋

你學M&M 一成咁醒, 還得神落....

子爵府

好媽媽勳章

lau 發表於 11-6-18 13:56
乜你地政府真是窮成咁, 佢地無稅收, 不如你也拎救濟金, 又唔係唔光彩, 又可以全職湊仔..... ...

但係份救濟金有冇佢而家份人工咁高先, 佢有好多嘢要供架唔停得!

男爵府

vivi2009 發表於 11-6-18 13:52
m&m 你咁早起身嘅, 今日係唔係 星期六呀!
星期五, 晚上八點。

子爵府

vivi2009 發表於 11-6-18 13:59
但係份救濟金有冇佢而家份人工咁高先, 佢有好多嘢要供架唔停得!

賣左令一架車, 令一間屋租比人, 減輕負擔.....

子爵府

好媽媽勳章

lau 發表於 11-6-18 13:59

所以話你好了解我, 我真係一舊雲咁架, 由其是對數字!

子爵府

好媽媽勳章

muimui313 發表於 11-6-18 13:59
星期五, 晚上八點。

乜唔迷同香港相差6個鐘咩?

muimui313  遲香港18 個鐘。  發表於 11-6-18 14:21

男爵府

lau 發表於 11-6-18 13:53
係HK, E生會成日叫CHECK, 睇完即刻 BOOK下次, 所以大6婆落來HK生, 對E護人員好危險, 點知佢有無愛滋, 又唔 ...
我喺美國都想返香港生, 香港啲醫療咁好, 何況係大陸人。

男爵府

lau 發表於 11-6-18 13:56
乜你地政府真是窮成咁, 佢地無稅收, 不如你也拎救濟金, 又唔係唔光彩, 又可以全職湊仔..... ...
美國人同美國政府一樣, 一樣唔識理財, 我地政府派錢, 對佢地黎講, 簡真係神話。

男爵府

lau 發表於 11-6-18 13:59
啦埋我落水!我中立

子爵府

好媽媽勳章

2 姐, 不如將第一個 topic 條 link 搬埋黎#1, 等大家易睇 d, 唔係好快沉咗落低好難揾番!

男爵府

lau 發表於 11-6-18 14:01
賣左令一架車, 令一間屋租比人, 減輕負擔.....
我都想呀, 不過老公係有買無賣既。佢係財政大臣, 我數口又唔好, 無辦法。

子爵府

muimui313 發表於 11-6-18 14:09
我都想呀, 不過老公係有買無賣既。佢係財政大臣, 我數口又唔好, 無辦法。 ...

財富是積聚, 過左呢關, 你地老左唔成問題.....

男爵府

vivi2009 發表於 11-6-18 13:59
減左人工後, 份救濟金同人工差唔多, 啲同事話相差, HK$500左右。所以有咁多同事揀呢條路。但係我老公家族係牛, 唔容許屋企人唔做野, 我奶奶話, 我老公家族既人, 返工返到死果日。我太老爺, 老爺都係在職去逝, 唔係退休後去逝。
我老公怕人地見到係失業就唔想請我, 所以要keep 住份工, 佢話啲人會揀轉工人士, 唔揀失業人士。咁唯有聽佢話。

子爵府

好媽媽勳章

muimui313 發表於 11-6-18 14:14
減左人工後, 份救濟金同人工差唔多, 啲同事話相差, HK$500左右。所以有咁多同事揀呢條路。但係我老公家 ...

咁都有道理, 正常會係咁揀! 但係要做到死就過份 d, 佢哋講男人啫唔係女人都係咁, 你99都仲做緊野架?

男爵府

vivi2009 發表於 11-6-18 14:19
咁都有道理, 正常會係咁揀! 但係要做到死就過份 d, 佢哋講男人啫唔係女人都係咁, 你99都仲做緊野架? ...
係呀, 我奶奶都係牛一隻, 勁勤力。我老公話, 好多年前, 佢有租收唔做野, 我奶奶日日鏟佢起身剪草, 維修間屋, 搞到佢頂唔順, 要去搵工做。我奶奶係唔容許人留喺屋企唔做野,唉, 我都係辛苦命雖然唔一齊住, 但老公承傳左呢啲野, 改唔到。安慰自己一句, 我個仔有好既role model咁囉。

子爵府

好媽媽勳章

muimui313 發表於 11-6-18 14:27
係呀, 我奶奶都係牛一隻, 勁勤力。我老公話, 好多年前, 佢有租收唔做野, 我奶奶日日鏟佢起身剪草, 維 ...

真係好可憐

首頁
34567...76

尾頁

跳至