嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

川崎症

有冇媽媽既bb患有川崎症??

別墅

Re: 川崎症

你想問什麼,我老公同事個仔曽患過,你pm我,我試吓幫你問.(因佢的bb己好返)

別墅

墨魚太太
我個仔(9個半月大)8月初時證實患左川崎症
依家要定期照心臟超聲波,同埋每日食亞士匹靈
暫時未發現有異樣
我想知道點先算好番
同埋將來有冇後遺症?!
你老公朋友bb依家有幾大呀?佢幾時發現有哩個病?
因為我個仔係入政府醫院
佢地解釋得唔清楚
不過我都諗住遲d再問一次私家醫生

別墅

以下網站有關lee個症,你可以參考,我老公的同事,他的小朋友病發時是1岁多,後來在浸會醫葯院打了两支免疫球蛋白針,價錢算貴,所以政府多數不會用這種,他的同事放了大假,我稍後再問問他,不用擔心,努力努力!!
http://www3.vghtc.gov.tw:8082/ped/department/cardio/cardiodisease/kawasaki.htm

別墅

我個仔都有吊5樽丙種球蛋白
依家每兩星期返醫院照超聲波
今次真係麻煩你喇!!!

男爵府

我個仔而家4.5歲..佢1.5時有川崎症 .. 在瑪嘉烈住左10日 .. 吊左2樽丙種球蛋白...之後每個月都要回醫院照超聲波同食左一個月亞士匹靈 .. 約半年後就每3個月一次照超聲波 .. 慢慢半年一次 .. 至一年一次.. 後來我都無再去照超聲波
.. 因為醫生每次話佢心血管好正常 .. 唔會有事 ..醫生話川崎症係由一d細菌感染 .. 但仲未知成因 .. 個病如果唔處理妥善 .. 會導致心血管變型 .. 即係會有心臟病 .. 不過衣個病在香港好普遍 .. 醫好機會好高 .. 唔洗特登做d咩事 .. 出院後照正常生活就得 ..

我朋友個仔都有衣個病.. 佢去st. paul 睇 .. 吊藥住院洗一筆 ... 每次照超聲波都要 $2000+ .. 仲無 follow up .. (除非俾 $$$) .. 反而政府醫院 check 到我個仔3歲 .. 最後係我唔去咋 .. 因為都佢好番晒 ..
Ding

別墅

cocolin79913,

我老公已問了佢同事,情況大約同ding媽咪相同,當初佢入政府診不到症,後來在浸會的兒科診到此証,所以入了私家,病情穏定後再轉廣華,直至好返,放心啦,佢同事話最緊要係診到症,問題不太大,祝bb早日康復

別墅

墨魚太太 & Ding
多謝你地既回覆,睇完你地既留言之後,我真係放心左好多
個仔係我命根,開頭知道佢有哩個病時,真係好擔心
再加上0係醫院見佢插哂針又吊鹽水又吊藥
個心真係好痛 :-(
不過依家我放心哂喇!多謝你地 :-P

男爵府

cocolin79913

好明白你心情 .. 我都係個仔發燒左兩日未好去睇私家 .. 個醫生話如果明朝bb個身有紅疹就要即刻去急政室 .. 去到屯門醫院個醫生睇左一陣 .. 即刻叫兒科醫生落去睇 ..當中聽到佢地講 "kawasaki" 跟住即時叫救護車送我同bb去瑪嘉烈隔離病房 .. 但去到未可以即刻落藥 .. 因為我明白個病係綜合病..即係要所有病徵出晒先可以確定係川崎症 .. 每日個bb都要每2個鐘探一次熱 .. 當時佢地用肛探 .. 朝早都好d .. 夜晚bb瞓得稔時都要探.. 令到佢唔舒服大喊 .. 當時我個心好痛 .. 一路喊一路唱歌"暗"番佢瞓 .. 每日同老公輪流陪佢 .. 但到吊藥時反而都ok .. 雖然插左支針在手背上 .. 可能唔痛 ..個仔無搞 .. 又玩得又食得 .. 不過出院後kei 頭幾次覆診就會好心痛 .. 你要有心理準備 .. 因為要抽血 .. 去驗血小板 .. 我在房外面聽到佢又喊又叫媽咪時 .. 真係 .. :-( :-( :-( :-( :-(

祝你囝囝健康活潑 ..
Ding

大宅

咁請問川崎症有咩病徵呀﹖點樣分辨﹖點樣預防﹖

男爵府

Ellice

click 入以下網址有詳細解釋 .. (多謝墨魚太太提供)

川崎症

你睇完可能會好擔心.. 不過若果早發現即時得到治療..會100%好番 .. 個病多數發生在亞洲的小男孩身上 .. 無得預防..因為未知成因 .. 最緊要留意個小朋友發燒左2日都未退 .. 又無傷風咳 .. 你就要留心.. 就算醫生話無事.. 你都要睇住小朋友有無出現川崎症病徵 .. 我朋友就係去 st. paul 睇.. 個醫生話無事叫佢返屋企.. 好再咁岩佢睇到一篇報導有關川崎症嘅文章 .. 佢即刻返去 st. paul 同個醫生講.. 要求個仔留院.. 後來証明左 .. 醫好左 lu .. 佢而家都有 10 歲喇.. 好健康 ..
Ding

大宅

訂橋,好清楚!

複式洋房

Ding,

我好擔心, 因為我個仔又係斷斷續續發左幾日燒都退唔到, 有食退燒藥就冇問題, 但係藥氣一過又會再燒番, 醫生話要再觀察多一兩日, 而家俾佢食抗生素, 希望會好轉, 我想問吓, 川崎症係唔係隻眼會好紅, 就算滴眼藥水都唔會好架? 另外係唔係唔會有傷風咳既病徵架? 同埋發燒通常發到幾多度架?

Thanks!!

首頁

尾頁

跳至