烹飪搵食

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

男爵府

回覆 jessicap 的帖子

依家仲有,唔使1星期收到信,随時拎得(佐敦or銅鑼灣湾)

水晶宮

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章

我又想買,原來係呢個型號

伯爵府

親子王國15週年勳章

AU 2 出品, 好鍾意雜香草味
350g 粉份量, 每塊都好厚o架

一早起身就切咗側邊1塊試味, 跟住再切埋另一邊&其中1塊返公司食, 最後變咗咁

雖然全自動攪粉比人手搓差咗少少, 但都好軟熟

我最鍾意喺食之前嗰晚臨瞓前2個鐘先開始做, 到差不多剩1小時嗰陣就用手濕少少水伸手入去搓返圓個包整靚靚
焗完就由得佢喺機入面自己涼返, 以保全最高水份
用呢個方法後, 上一個包放到第3日都仲軟

洋房

請問有冇人有中文說明書呀? 可否email 給我? Thanks a lot !

[email protected]

大宅

回覆:kakachopper 的帖子

請問這個是什麼包呢?我都係用呢部機,我放棄了機打因為個包有點醜怪。但你post張相個包好靚仔喎!

大宅

畀面勳章

kakachopper 發表於 12-4-20 22:12
AU 2 出品, 好鍾意雜香草味
350g 粉份量, 每塊都好厚o架
我都買咗呢部,不過未知從何入手,我都想整你呢款比較軟的包比小朋友食,請問有冇recipe可以參考呀?謝謝!

伯爵府

親子王國15週年勳章

JasmineCharis 發表於 12-5-3 14:32
請問這個是什麼包呢?我都係用呢部機,我放棄了機打因為個包有點醜怪。但你post張相個包好靚仔喎!
因為我做咗少少手腳

我用開AU 2軟包mode, 等佢自動做到時間唔夠一小時嗰陣你會見到個麵糰歪埋一邊

呢個時間部機已經唔會再搞動麵糰(只剩最後發酵同埋烘焗), 咁就雙手濕少少水, 跟住伸手入去輕輕力推返圓就得o架喇

伯爵府

親子王國15週年勳章

T-bone 發表於 12-5-3 19:33
我都買咗呢部,不過未知從何入手,我都想整你呢款比較軟的包比小朋友食,請問有冇recipe可以參考呀?謝謝! ...

簡體字說明書

http://web1.dlservice.org/dlservice/ext/delonghi/vislibretti.php?cod=0118853301

我好討厭殘體字, 但唔想翻譯嗰陣唯有用住先

我係用白麵包當中嗰個軟質材料 (即係AU 2)
水份自行加到230ml-250ml, 另外好鍾意香草味所以加咗雜香草同埋少少奶粉
因為之前做開全手搓麵包, 所以鹽同酵母都唔係跟足呢個份量, 落呢d 嘢有個感覺就算, 幾隨意

大宅

回覆:kakachopper 的帖子

謝謝詳細解釋,我仲想問你多數用邊款香草做麵包?
Thanks again!

kakachopper  雜香草, 烘焙店買到; 但係香草類都幾個人口味, 你可以試吓先  發表於 12-5-3 22:20

大宅

請問除咗焗旦糕, 麵包外, 烤雞ok嗎, 部機好似得1400W?

大宅

我很喜歡這個兩用的焗爐,請問焗食物的質素如何,因為整麵包反而係次要,我屋企焗食物多些?可否焗火雞呢?

謝謝回答!

別墅

我都剛買咗呢部機,今晚試咁第一機.使用咁"AU2"模式,睇吓到時會唔會成功.大家快D上嚟分享吓!

別墅

琴晚做咗第一機的面包出來,但好似半失敗.因為外層個皮好硬,好難切. 想問各位前輩可唔可以教吓路. 唔知係唔係模式設定錯誤呢. 我原本想上載相片,但唔知點上載,如果知既媽咪可以教吓我.

民房

請問各位用個系幹酵母定系新鮮酵母?因個中文說明書只寫新鮮酵母分量,好像比幹酵母用量大好多,但系超市一般都只有幹酵母賣,唔知分量用幾多先合適

伯爵府

親子王國15週年勳章

sarah2009 發表於 12-6-26 13:25
琴晚做咗第一機的面包出來,但好似半失敗.因為外層個皮好硬,好難切. 想問各位前輩可唔可以教吓路. 唔知係唔 ...

你係咪整完冇耐就拎個包出嚟? 我之前都係咁, 而家直頭由得個包整完放過夜, 面頭就好軟熟

伯爵府

親子王國15週年勳章

calfnz 發表於 12-7-14 15:37
請問各位用個系幹酵母定系新鮮酵母?因個中文說明書只寫新鮮酵母分量,好像比幹酵母用量大好多,但系超市一 ...

我用乾酵母
整350g粉大約用一茶匙酵母, 整得多會知道自己用緊嗰隻應該落幾多

複式洋房

各位,

剛在HXBC 換了. 但開對流時摩打 "HEN HEN" 聲, 是否正常??
打左去Delongxx 問話係會有聲, 但唔肯定. 要親自送去荔枝角俾師傅檢查. 的士來回....

小曳人  yes  發表於 12-7-25 20:41

別墅

回覆:有冇人用緊Delonghi EOB2071麵包焗爐呀?

我本來都想買,但屋企個位唔夠放。結果買咗佢冇麵包機的純焗爐(其餘分唇一樣),我會話,Delonghi個焗爐好好用,溫度足,熱力平均!夠位的話真係應該買二合一,正!

大宅

我都買咗這部機呀,可否分享些食譜呢?因我見到kakachopper整的麺包好靚呀,thx

首頁
23456...9

尾頁

跳至