跳至

首頁
12345...21

尾頁

大宅

好媽媽勳章

HELLO~我見今年都有幾人小朋友派到田千~
不如就開個POST等大家方便交流下~

「學校電子學習試驗計劃」家長講座」<--有無人報左名??

同埋到而家都未有買書/校服資料>.<都唔知點同公司拎假.....

男爵府

回覆 heiBBB 的帖子

For that seminar, I have registered la.
Regarding purchasing book, I've asked the staff before. And she told me that we shall receive information about books and school uniform in early July by mail (with the 2 envelops that we have submitted during registration). If till Jul 4-5 still can't receive, better phone TKP to ask.

大宅

好媽媽勳章

回覆 Shellley 的帖子

The information has been posted in the school website already. you can check this...

http://www.plktkpmps.edu.hk/

大宅

好媽媽勳章

即係7月4日~0900--1300去學校拎書嗎??
咁校服會唔會安排埋同一日呢?

大宅

好媽媽勳章

I suggest you buy the uniform at Victoria Uniform, the quality is much better...

大埔分店
大埔 大元邨泰榮褸 地下 3 號舖
(近大埔廣場對面)

電話

:

2662 3819
傳真

:

2662 3819
營業時間

:

星期一至星期日10:00-19:00 (勞工假期休息)
Tai Po Outlet
Shop 3 G/F, Tai Wing House, Tai Yuen Estate, Tai Po 
(Opposite to Tai Po Plaza)
Tel

:

2662 3819
Fax

:

2662 3819
Business Hour

:

Monday - Sunday 10:00-19:00 (Close in Labour holiday)

大宅

我仔仔都派到田千, 開心可以同大家交流.
Hello! 我叫 Vinci, 係囝囝, 我係05年10月2號出世!你地快d去睇下我個blog!

大宅

好媽媽勳章

大家打算買咩書包呀??

大宅

回覆:田千交流站=]

想請各位家長分享下點解你們想俾小朋友讀田千呢?

小囡今年升k2了,想聽下大家不同的意見eg:1:你地覺得田千是一間什麼樣教學風格的學校呢?2:你們的小朋友是什麼性格令你們覺得適合田千呢?

Sorry~太多問題,請多多賜教!

大宅

好媽媽勳章

回覆 joeyhui 的帖子

1:你地覺得田千是一間什麼樣教學風格的學校呢?
小朋友將會入讀小一,以我知既只知田千係活動教學~多課外活動~同埋校園大~

2:你們的小朋友是什麼性格令你們覺得適合田千呢?
我個仔比較好動,首要既係~我想佢返學返得開心~讀書成績為其次~

別墅

hi~~
我都係田千嘅家長, 如果你小朋友係第二輪入咗 或者係叩門入的話, 田千方面都會喺7月頭到通知各新生家長返學校註冊+買書+買校服, 同埋係用cash, 所以到時記得帶埋千幾二千蚊去...
到了差唔多開學日前幾日, 仲要通知家長&小一新生去學校參加開學講座, 到時家長會到迫報板度睇自己的仔仔女女分邊班, 小朋友會跟老師去其他課室, 家長就會到禮堂聽校長及老師講話~~ 大致上就係咁啦~~
如果你嘅小朋友係今年小一新生, 希望我細女能夠同你的小朋友做好朋友啦~~

別墅

仲有~~ 我以過來人身份同大家分享, 如果買校服時, 有幾樣係可以唔需要買的:
1) 頸巾 (好吉肉, 我個大女唔願帶, 而且學校好鬆, 唔一定要用學校章的, 只要係深藍色的就可, 我都見過有人用白色有工仔的, 不過要視乎老師比唔比, 但深藍色就一定得)

2) 冷衫 (我大女今年升小三, 件冷衫只係著過三兩次, 原因都係好吉肉, 同埋學校唔係成日開冷氣, 係落雨天至開用來抽濕)

3) 灰襪 (這個係校外野來, 未入小一時冬天果陣已經見到其他學校有d著灰襪返學, 咁諗住換季平就買咗兩對, 點知係唔用得, 一定要白襪)

其他大褸(連背心), 風褸都可以買, 因為都幾抵著~~

KMMM  Totally agreed!  發表於 11-6-23 23:45

別墅

joeyhui 發表於 11-6-22 19:04
想請各位家長分享下點解你們想俾小朋友讀田千呢?

小囡今年升k2了,想聽下大家不同的意見eg:1:你地覺得田 ...

hihi~~
我大女而家已經升小三啦~~ 成績算上上啦~~ 你的女女啱啱升k2, 可能仲未能夠睇得出佢的發展潛能去到邊, 因為佢仲係玩嘅階段, 不過係你作為媽媽究竟想小朋友向邊方面發展多d, 有d中意谷成績, 有d中意小朋友讀書讀得開心冇壓力, 有d反而中意谷體能藝術咁(當然呢個比較小數d啦)~~ 所以田千唔係所有家長心目中最好的學校...

1) 你地覺得田千是一間什麼樣教學風格的學校呢?
我選呢間學校因為我地喺自己區派位派得差, 叩又叩唔到同區的, 叩三間得田千中, 最後同其他媽咪講起, 有個媽咪同我講: 幾好喎~~ 呢間學校似國際學校, 夠free, 又係活動教學 , 所以中意咗~~
然後仲聽埋浮誇校長嘅教學理念 : 讓孩子去自動, 自覺, 自律 地完成自己的事情 , 聽完更加中意, 即係冇得比佢地做港童~~

其實第二題係好難界定小朋友是什麼性格令家長覺得佢地的小朋友適唔適合邊間學校, 除非果個小朋友好細個好明顯係坐得定嘅人, 可能佢會適合傳統學校多d, 但又唔可以話佢唔適合活動教學個喎~~ 而且中意周圍走嘅小朋友唔一定唔適合傳統教學個喎, 所以最重要係個小朋友有冇果種求知慾 同埋 好勝心, 有求知慾的小朋友就會好中意讀書, 因為佢地想有豐富嘅知識... 有好勝心嘅小朋友就會好比心機讀書, 因為唔想輸比人~~ 有呢兩種性格嘅小朋友, 我諗佢無論係讀傳統的或活動的一定會有很好的表現~~

大宅

回覆:heiBBB 的帖子

多謝heiBBB的回覆。你的意見對我很重要呢!

大宅

回覆:conniesonia 的帖子

多謝你咁深入且熱心的回覆,在你回覆的內容中,令我用另一角度去選擇學校,多謝你啊!

conniesonia  U R WELCOME^^  發表於 11-6-24 23:19

大宅

好媽媽勳章

各位收齊晒D通告未呀~??
大家智訂飯盒定小朋友自己帶飯?

別墅

今年轉咗飯盒供應商, 應該唔會比之前果間差掛~~ 不過點解d飯會有辣椒仔(小辣), 細女唔中意食辣, 又唔係好食得牛肉, 又唔中意食南瓜芋頭, 成份菜單裏面得d雞雞飯食得, daddy都笑佢係咁叫雞食, 餐餐都食雞~~同埋又加價, 校車費又加, 飯錢又加, 人工又冇得加~~ 唉!! (請大家原諒我在這裏發勞鬚 )

大宅

好媽媽勳章

我一定唔會訂飯~所以考慮緊比個保溫壺佢帶飯好~
定係下午坐飯車拎上學校好~~(不過因為係係返工時間偷雞拎飯~唔可以日都咁做><")

大宅

我會訂飯呀! 不過真係幾奇怪會d飯會有辣椒仔(小辣)~~. 希望d飯盒唔太難食.
Hello! 我叫 Vinci, 係囝囝, 我係05年10月2號出世!你地快d去睇下我個blog!

伯爵府

牛年勳章

引用:我一定唔會訂飯~所以考慮緊比個保溫壺佢帶

原帖由 heiBBB 於 11-06-28 發表
我一定唔會訂飯~所以考慮緊比個保溫壺佢帶飯好~
定係下午坐飯車拎上學校好~~(不過因為係係返工時間偷雞拎飯 ...
有飯車咁好架?
係邊度上車?

子爵府

回覆:virgokaren 的帖子

太和麥當勞,富享,大埔中心,富善,廣福,新達過運頭塘的天橋底巴士站,新達 九月學校都會出通告 不過唔可以好似孫中咁放底在校車,要搵人或自己送上去,車資就$7來回。我送了八年了來年終於可以停!

http://www.baby-kingdom.com/?uid-11205

首頁
12345...21

尾頁

跳至