懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

上星期四去廣華覆診, 照超聱波發現BB無咗心跳, 我係第7週同第8週都見過有心跳嘅胎兒. 但呢日醫生揾咗好耐, 都搵唔到, 當時見到護士長嘅表情, 有少少皺眉好嚴肅嘅樣. 之後醫生俾我睇超聱波, 同我講BB嘅心跳搵唔到, 一個星期後再番去再照, 護士長拍拍我嘅背脊安慰我. 忍得好辛苦眼淚至無流落嚟. 離開醫院後, 搵咗地方坐低, 立即打電話俾老公同家姐, 眼淚已經忍唔住, 流落嚟. 家姐聽到我情緒咁唔穩定, 幫我打電話番公司請假. 老公嘅上司立即幫我打電話俾相熟中醫, 攝一個位俾我睇. 據講呢位中醫曾經醫過上司幾位朋友, 佢地嘅幾個BB都被醫生證實咗無心跳, 會小產. 我抱住姑且一試嘅心態, 雖知真係好貴....

第二日番到公司, 將我嘅 status 同咗我嘅女上司講, 以為佢都係做人媽媽, 應該會睇量我, 但原來係唔會. 我不單要幫佢走出走入攞衫辦, 收包裹, 仲要寄晒所有衫辦至走得, 做到8/9點. 其實我應該知道佢唔會因此減輕我工作量, 就算之前我通知了佢我有咗BB, 佢仍然要我OT, 要我跟貼所有工作, 但又人手短缺.

至星期一嘅時候去中醫再覆診, 中醫話BB已經好好多, 食埋呢四日藥可以再搵醫生照, 有問題再番去覆診. 而且佢可以講出我當時係第幾週, 佢話我星期二就係第十週.... 令我同老公對佢有好大信心.

星期二, 我地搵咗做醫生嘅遠親介紹睇另一個婦產科醫生, 但佢話都係CHECK唔到有心跳. 但無嘢可以做到, 就算開安胎藥都無用, 因為連心跳都無.... 無謂養住佢, 等佢流出嚟, 等三個月後再努力過. 於是我要求佢寫幾日假俾我休息. 但我同老公都決定唔放棄住, 因為我地認為西醫對所有嘢都已經盲目, 佢地唔知道每對夫婦嘅愛情結晶對佢地嘅意義有幾重要. 我會星期五番去廣華覆診, 再睇中醫... 希望有奇蹟出現....

bbtammy  加油呀!! 0係你身上我睇到做媽媽既毅力同精神! 好感動呀...  發表於 11-6-24 18:08
jocat102  唔好放棄下!中醫同你講得應該無問題, 你要信丫~~~~bb好需要你地既支持架!  發表於 11-6-23 18:42
target4  如果有信仰便祁土, 或向上天祁救下....  發表於 11-6-23 09:23
target4  加油, 不要放棄, 我都好信中E 的....  發表於 11-6-23 09:22

大宅

take care....好好休息!

大宅

回覆:CVC2007 的帖子

吾好擔心,有d野我地都控制吾到,唯有再番廣華,睇醫生點講

複式洋房

回覆:9週2日做檢查, 醫生搵唔番BB心跳

請多幾日假抖下..
我個時扭到腳但公司唔夠人諗住返工
但我個男上司叫我咪返..有乜事既都唔知點..
但你個上司冇take care你就衰!!

大宅

唉! 我以為我嘅上司係女人又做人媽咪, 會明白.... 點知....

monlingling  我個上司都係一樣...  發表於 11-6-23 21:43

男爵府

回覆 CVC2007 的帖子

我之前有作小產的問題, 醫生開佐兩個盛禮拜比我休息, 我都以為我上司是女人, 會體諒, 是, 我上司就口講叫我多的休息, 但是轉頭物又比說話你聽, 又話同事好多野做, 未必做到我的野, 終於我個兩個禮拜, 每個禮拜就返兩日工, 做佐的最重要的野, 無咁重要的就過佐兩個禮拜返來先做, 的野清到而家都未清晒, 晚晚都8點先有得走, 所以吾好諗住女人一定會同情我地

大宅

回覆 lun0715 的帖子

而家知喇, 佢唔單上無體諒. 明知呢三個月係最重要嘅時候, 重要我成日幫佢拎嘢去呢度去果度, 雖然都係喺公司入面, 但一日行十幾廿次, 仲要蹲低、趷高攞嘢... 唔通佢唔怕害咗人咖咩?

karenivy  佢想逼走你...  發表於 11-6-25 10:25

大宅

我份工要出街KA, 我都係到9個月個時至唔使出街。講真, 有時都好難怪老細, 因我唔出街, 佢搵邊個幫我出街呀, 個個都有野做。我都係到9個月開始行唔到, 同老細講,佢至搵人頂我JAR。

如果你身體唔舒服, 你一係叫醫生寫病假俾你, 咪可以休息下LA。希望你BB平安!加油!

複式洋房

其實阿B係我地肚入面, 除左我地盡量食多D有營養既野同休息多D, 我地都好被動無野可以做到, 不如你試下祈禱, 令自己心境可以平靜D, 神會對你有最好既安排的。

加油呀!!!!!

大宅

祝你好運,加油ING..............

大宅

加油呀...takecare

大宅

Thanks all. 我會儘量休息, 家姐都有幫我祈禱.... 而家只可以由BB自己去決定...

別墅

take care, 妳要有信心呀, bb 知道0架. 之前睇到有de jm 都經歷過類似既經驗, 最後bb 心跳又再次check 到. 如果可以就瞓多de, 呢樣好重要.
祝福順利平安~ 加油 !

複式洋房

其實我想問你, 除左CHECK唔到心跳, 有無其他作小產既症狀呀???

因為如果真係無心跳, 等左咁耐應該都會有作小產跡象, 係唔係呀?

唔好意思, 因為我係第一胎, 咩都唔識, 但我之前作小產, 初初醫生用超聲波都搵唔到, 最後用陰超先搵到的。

複式洋房

我之前係好頭時都試過無佐, 會流血自動排出來. 既然你無野留出來, 甘即係情況未係甘壞啦!加油呀, 希望無事! 我睇開那個中醫都話, 佢有個客, 有個西醫話個胎無心跳, 預備做手術, 點知係做手術前佢同呢位中醫講, 中醫就叫佢睇多個醫生先, 後來第2個西醫揾到有心跳呀 !!!!!

大宅

回覆 goodream 的帖子

我都係第一胎, 廣華嘅醫生用陰超都 check 唔到, 另一個照肚 ultra sound 都係搵唔到, 佢仲話而家十週嘅 size 實在太細, 應該要睇到手、腳咖啦. 成個幾星期, 但我又無流紅流啡現象, 又無肚痛, 只有繃緊嘅感覺. 所以我地抱住一線希望...

男爵府

開心吸收勳章 趣教勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我之前都在8、9週時作小產,妳的心情我明白呢! 最緊要係多點留在家休息,不要太操勞,叫醫生寫假紙給妳好好休息。妳的老闆真過份呢! 就算她唔高興妳放假,妳都唔好理佢,BB最緊要。

加油,加油...

複式洋房

希望有奇蹟出現係身上,支持住。你上司真。。。。

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

我頭3個月都成日作小產GA, 要係咁訓床...所以都好明白你好緊張既心情....但係你真係要乖乖訓床,食多D 有益既野, 放鬆D......

希望你BB 冇事啦! 加油呀!!!

珍珠宮

女人上司先無人性!一係佢未生過,一係生過覺得無咩野!

首頁

尾頁

跳至