跳至

首頁
12345...16

尾頁

別墅

回覆 monyshek 的帖子

我住太和呀!有fb那上海都上唔到,我私訊個Email比你啦。

monyshek  add咗啦~~  發表於 11-7-30 00:19

別墅

回覆 哈理媽媽 的帖子

其實我剛去上海時都有你的想法,覺得無左自己,由早到晚忙住個女同老公,無朋友。不過明白到要一家人一齊就要犧牲小小。

大宅

回覆 quite_bb 的帖子

.

quite_bb  萬六應該系國際學校0既價錢,應該唔會太差!試下讀唔得先返去HK  發表於 11-7-30 12:33

大宅

回覆 哈理媽媽 的帖子

哈理媽媽,我問過我上海嘅朋友,請一個亞姨不可能咁貴,佢問我你係咪問錯陪月價,一般請一個全天侯stay係你home ge around$2500,半天唔住嘅大約$2000-2200,佢話因為全日包食包住所以平d(d亞姨全部唔係上海人,唔包住就變相要自己租屋所以半日貴d),絕對不可能去多成$4000,更莫講話$4800,你再問清楚d先~~

quite_bb  4800真系無可能,如果系半日的陪月感呢個價就差唔多!  發表於 11-7-30 12:37

大宅

回覆 monyshek 的帖子

...

quite_bb  其實系唔系做過外國人真系好難講,最重要你覺得她做得好!  發表於 11-7-31 17:32
monyshek  咁我明白啦,咁都正常d抵比d~~  發表於 11-7-31 00:13

大宅

.

別墅

RE: 有無香港媽咪係上海住呀?

大家好, 我叫Macy 搬黎上海三个月, 有對5歺半既孖女, 家住盧灣區, 想識香港黎既Mami 可以吹吓水, 飲茶, 同幫呀囡地識多啲朋友仔..

Here is my mob 15900949242
or pm me..

Cheers

quite_bb  hi,我住古北呀!返SH時約出黎見下呀,我個女2歲大  發表於 11-8-2 11:19

大宅

回覆 mingger 的帖子

Hi Macy:
你搵左邊間學校比對孖女讀呀?我黎左就快一個月,對呢度d學校完全無慨念,我想出年幫佢轉校,有無好學校介紹呀?

我住係靜安區,同你都好近,我琴日同老公同小朋友去左你個邊食野,幾好味又方便o

你習慣上海既生活未呀?我覺得呢度d野好貴o我通常去taste度買野,因為價錢貴,睇多過買o以前係香港,屋企樓下都有taste,想食就買,都吾會點考慮價錢,而家係上海要節衣縮食,生活艱難...

monyshek  我都好鐘意去taste買嘢,不過really超貴,所以我都係like行同睇,haha~~~  發表於 11-8-2 01:03

別墅

哈理媽媽,
我係屋企約行10分鐘搵咗間local幼稚園比對囡,因為佢地仲有一年先上小學,local幼稚園可以快啲pick up到普通話,而家每曰我有鐘點呀姨,呀囡地都有同佢溝通。
呢度local幼稚園學費都ok,本地人約300,不過香港人就要1300,呢度物價真係同香港不相百仲…有時間打比我傾…

別墅

回覆 哈理媽媽 的帖子

呢度D阿姨系咁啦!所以我只會請鐘點,BB都系自己帶,她們信唔過。我剛去SH,請左個鐘點,她的藉口多到誇張,一時又親戚黎要招呼,一時話架單車壞左,一時又話雨落得太大,一個星期都有一日黎唔到。最後用部單車比人偷左做藉口,話等她有錢買返架車先黎做!你聽到都唔知笑定喊好!現在我請左屋苑的清潔,一個星期偷懶幾個鐘黎幫我做清潔,感先叫穩定D。先後都換左好多個,個個都系有好多古怪理由唔做。

taste我呢度都有間,平時都系帶個女去行多,裡面好大又無人,哈哈!D價錢就真系唔系好合理,買野都系去家樂福,我地呢間比較接近HK的supermartket,因為外國人買野比較多,你有時間可以去行下!

大宅

.

quite_bb  呻完順返就好啦!日子還是要繼續過,阿姨都要繼續請,可能下一個好D呢!  發表於 11-8-2 17:50

大宅

大陸人好多都係咁,乜都唔識都嚟呃飯食,成日想渾渾噩噩呃d錢使下,勁瀨皮,好彩我唔使愁呢d咋,各位mami努力呀~~

大宅

係咪紅寶石路個間taste,超大又乾淨,無人同有好多試食,超正!
你就好啦,住古北果邊咁多野買,我都成日去你果間taste度行,仲一定有車位,打橫泊都得o

我屋企用腳行得到去既淨係得D大陸超市,無冷氣,超級勁多塵,D人仲係入面食煙,最慘係無電梯同lift,頭先同亞女同小b去左一次,超艱辛(一定吾會再帶埋佢地去第二次)...我用咩帶咩住小b(佢得兩個月只可以係前面打橫咩),再咩住自己個手袋,接左架bb車,單手抽住(吾係combi既輕身車仔,係chico既大車),重要睇住大女,驚佢飛落樓梯,一步一驚心咁行左兩層樓梯...

係大陸無人會幫人,d人淨係望住,吾係我地隔離沖過去,或者比人偷野已經係好好彩...

複式洋房

回覆:哈理媽媽 的帖子

Hello大家,一星期冇睇bk,多左好多mami,good!我而家都係請鐘點一星期黎6日,不過一日都係3鐘頭左右,主要煮飯清潔,bb個d我自己攪掂!平時我會去city shop(虹梅路)買餸,ok 呀价錢合理!

quite_bb  呢間城市超市我都有去,不過要開車方便D。其實呢幾間超市都各有特色!  發表於 11-8-2 21:37

複式洋房

係呀,bb一定要睇實,唔係走失or比人拐左就慘

別墅

回覆 哈理媽媽 的帖子

其實你住靜安區系唔系因為方便先生返工,呢個區屬於發展左的區,系會比我地呢d區的配套發展差小小。當然D人都會冷漠D啦,因為系舊區嘛!
偷野呢個問題就真系幾嚴重,屋企阿姨會偷野,系街扒手就最鍾意搵我地呢D帶小朋友的媽媽落手,我都唔見過手機,同銀包。所以大家要小心呀!
有左呢兩次經驗,我小心左好多。

大宅

.

複式洋房

唔好咁講啦,一個人帶兩個細路,又要照顧屋企已經好叻,離鄉係慘,不過可以日日見到老公同小朋友好好啦,加油,互勉

別墅

回覆 哈理媽媽 的帖子

放鬆D啦!其實上海好小會有人拐小朋友,慢慢適應啦,每個地方都有它好的地方,上海都唔例外!

好似天氣咁,上海的夏天雖然好熱,但系熱得黎好dry,唔似HK痴琳琳。

你試下搵好處啦,咁你會適應得快D

哈理媽媽  好呀,我試下呀...希望週應得到啦...  發表於 11-8-3 22:30

大宅

回覆 mingger 的帖子

好呀,我聽日會帶亞女去徐汇區既港汇商場行街街,你鍾意帶小朋友去邊度玩呀?有無好地方推介呀?約埋一齊玩呀?我亞女8月尾先返學,暫時日日weekday都得架o

首頁
12345...16

尾頁

跳至