跳至

首頁

尾頁

大宅

選小學很難哦!!!有很多問題呀........

請問五邑鄒振猷小學難入ma?
這小學是否也不錯?
若小女就讀佳寶幼稚園易入or難入?
此小學有冇直屬中學或多數升讀那間中學?
想知道在第1次自行報校時,屯門區仲有冇學校會interview or test d 學生?
如何能在第一round選校時,容易成功被揀中?
感激大家若能助我解開疑難 :-P

大宅

Re: 選小學很難哦!!!有很多問題呀........

五邑不難入的, 第1次自行報校時, 你可以填表志願揀五邑先, 派位好講彩數架,若之後派位唔得, 可以等到暑假, 去問校長收唔收小一插班, 其實校長仲心急過你, 間間小學都縮班, 出生率低, 個個想收多d學生嘛! 派位又無準則, 所以好難答你.

這學校係用校本課程, 活動多, 多元發展咁. 又有內地和外藉駐校教英文和普通話, 都ok啦, 好著重教學質素架.

五邑2/9下午, 3/9星期六(全日), 4/9星期日(9-12點) 都有open day, 你可以去睇下, 了解多d嘛! 希望幫到你!

大宅

真係唔該哂!!! 我會去睇

大宅

我覺得何日東和鄭任安都好過五邑架, 你最好open day時去睇下, 佢地好多活動比人參觀校舍和教學示範, 你可以了解多d, 睇下邊間最適合你的小朋友.

大宅

oh i c !我得一個小朋友,樣樣都唔知,又好緊張,又擔心,好彩有人分享

大宅

hee 而家好多人都係生一個起兩個止, 我都好緊張架, 不過多d 八下d資料, 就有會好d.

大宅

係呀,一個都怕攪唔掂,兩個咪搞囉,為

大宅

揀sch係最煩, 揀錯左, 怕對佢有影響.....總之就煩. 每個階段都有野煩, 真係養兒xxx 長憂九十九! 男仔學野慢d, 仲擔心多d呀!

你女張display pic好嬌俏, 女仔真係sweet得多呀!

大宅

唉!平時曳

大宅

haaa女仔早熟d 叻d 又貪靚嘛, 我地都做個細路女啦.

唉男仔有時真係好stupid架, 好似d 牛皮燈籠咁, 點極都唔著, 又牛王, 好單純, 有時我真係想佢醒小小呀!

大宅

唔係喎!睇幅相你仔仔好cute,好型仔喎.女仔發脾氣先勢利,又小氣,你小朋友讀書未?返學應該好d

大宅

我仔讀近n2, 3歲la, 我住碼頭, 你呢?

大宅

屯門區很少幼兒課外活動

k2,4 years old.卓爾居附近.
不過屯門區很少幼兒課外活動(選擇不及九龍/香港多).
你小朋友(暑假)有冇玩咩?

大宅

Re: 屯門區很少幼兒課外活動

幼兒園 只有一星期暑假的, 不是一個月, 不是很多假期呀! 我又要番工, 所以只帶了他去beach/睇戲/去了幾日番禺長隆... 不能遠行呀!!

大宅

聽講野生動物園很好玩,是嗎?我不敢帶小朋友返國內旅遊,我怕出什麼事,我份人比較

大宅

係呢, 點解你住卓爾居個邊, 但又會留意五邑呢間sch既?!

大宅

我都係緊張型的媽咪, 我仔都係3歲先第一次出門, 離開HK架, 我都好擔心番大陸or出境, 始終好多野, 我地control唔到, 水質/食品/環境....不過始終有第一次lor, 而家大d 穩定d, 起碼識講識表達, 都好d既, 唔會一尾cry.

長隆酒店好靚架, 真係好o岩小朋友去, 又有動物, 又唔係太辛苦.

我都係weekend先會出市區, weekday都留係屯門 heee 同你一樣啦, 平時想休息下, 咁先有精力對住細路.

大宅

冇,我聽人講話幾多活動,英文程度幾好,加上我以前有個學生讀呢間成績唔錯,咪注意

男爵府

rose,sara
我想問下你仔仔讀邊間佳寶呀,我仔仔讀健生佳寶架,今年都係k3!
直明月耀安
極星輝照長

大宅

兆安佳寶,k2,不過很怕返學,很水皮,呢幾日都唔想入去又

首頁

尾頁

跳至