自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

打份工好過啦﹗瞓都瞓得安樂D啦﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓主,如果你生意咁差,我係你真係另願打份工,請返個工人..照顧屋企
因為我唔想老公咁大壓力,一定會影响大家感情..咁就好無謂啦
今年就萬二蚊個月姐,工作經驗多..人工仲會繼續升..

如果真係有心搞生意,咪邊返工邊搞囉..
到生意明顯有好轉...先再諗出黎搞生意啦..

其實而家個個都搞網店,你不如淨係搞網店啦..
又唔困身,成本又低..

講多件事比你知,你開業4個月..我朋友又係拎左間鋪又係4個月..但係佢放左120萬出黎開鋪
(初初無諗過咁貴,預70萬,但因為簽左恒基商鋪,好多嘢都要用返恒基承建商,所以貴晒,比左好多無謂錢)

2月收鋪,3月尾裝修,4月尾正式開業,到而家已經想執左去..

裝修用左40萬...
租鋪我諗之前一炮過比左十幾萬..
買經營權30萬..
仲有好多雜費..
而家每日生意得2500-4000,一日裡面起碼有4個員工係到,個個月薪黎,人工唔少嘢..
因為佢c蠢同豪爽,每人人工都高過最低高資一段距離...

一星期做得5日..工商地方6&日休息
開業時間8-6
不過我好欣賞佢,話執就執,好似fing左出去既錢唔係錢咁,不過有一個股東話要hold多陣..所以而家先未執...

唉..生意難做,我自己個人係生意方面,非常穩陣,我一定會計晒數先去行每一步,所以暫時做咁多嘢都未蝕過錢...

快d cut loss啦...蝕少d當win啊..

男爵府

畀面勳章

thanks all,我已經同業主講左,佢話而家放盤,有人租我就可以即刻走,重比番d按金我,而另外份工我都要等,我今日再同舊公司傾過,話佢地而家都揾緊舖,好大機會荃灣區,但有機會吾係,而家唯有兩邊等,但頭先同老公傾過,知道吾係短時間內有工開佢都無咩野,而家只係想快d甩手走人.

caryfox  希望盡快有個好消息  發表於 11-6-29 17:24

子爵府

好媽媽勳章

你業主咁好人,比番d按金你,已經係好嘅開始,good luck!

eyan  係呀,我都無諗過,不過而家要等運到,要有人睇舖又要睇得岩先有得走.  發表於 11-6-30 13:28

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

如果你真係好抗拒舊嗰份工(行業), 就算唔返去做,
都一定係CLOSE咗間舖,
未能開源(出返嚟打工)都要節流(減省舖租燈油火蠟),
等工期間比心機做網店, 又可湊小朋友,
可能有新出路呢~

香港舖租太貴喇...

LedTV  為業主打工..  發表於 11-6-30 16:49

珍珠宮

chole_bb 發表於 11-6-30 05:53
你業主咁好人,比番d按金你,已經係好嘅開始,good luck!

Agree!
Add oil ar~
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

大宅

有錢頂到半年就撐
我之前都係咁

伯爵府

好媽媽勳章

我c6開過兩次,一次同人唔夾要散band
一次守唔住蝕錢.........
佢做飲食有個好處係回錢快,但開支大,
我次次都叫佢壯士斷臂,
可能佢冇生意命又或者經驗唔夠..
而家年紀開始大搵錢能力下降都唔再博了
有都留黎養老,
以前佢話後生輸得起,而家平平穩穩就當win
同埋而家的租金貴到真係變左同業主打工,
,,,
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

首頁

尾頁

跳至