論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

你可以寄信, send email同fax
你可以三樣都做齊

寫信有用架, 有個僱主就避咗一劫:
http://www.baby-kingdom.com/foru ... xtra=page%3D1&page=

地 址 : 灣 仔 告 士 打 道 7 號 入 境 事 務 大 樓 3 樓

辦 公 時 間 : 上 午 八 時 四 十 五 分 至 下 午 四 時 三 十 分 ( 星 期 一 至 星 期 五 )
上 午 九 時 至 十 一 時 三 十 分 ( 星 期 六 )
星 期 日 及 公 眾 假 期 休 息

電 話 : 2824 6111
傳 真 : 2877 7711
電 郵 : [email protected]

你將你個故事交待一次
由頭講到尾, 清楚話比佢地聽發生咗乜事
如果有, 就比曬所有證據比佢 (如法庭判詞等)
識英文就最好打英文
方便一封多份發比各大領館事

這封信沒有既定格式, 隨你發揮

範例

印傭 (xxxxxxxx) 講大話誣告僱主強姦,請貴機構考慮禁止她入境

致貴機構負責人

印傭 (xxxxxxxx,Passport ID / HKID) 曾講大話誣告僱主強姦,希望貴機構下次不要批准這種工人入來打工,以免害到下一個家庭,有需要你可以叫新僱主(如有)打電話比我問這個工人的情況

(故事內容)

(你簽名)
(你姓名)
(聯絡電話/地址)

(附上任何證據, 如法庭判詞)
我愛可樂

男爵府

Snot 發表於 11-7-3 01:00
又一個極品

樓主, 呢一步好重要, 你要報告比入境處知, 有幾多料send幾多, 等入境處下次唔批佢Visa
多謝報料,請問係咪寫晒佢係我度打工時做過既野?除咗冇接小朋友,打電話黎騷擾,態度唔好會唔會係領事館既考慮範圍?洗唔洗寫埋? THANKS

大宅

pandacat_bb 發表於 11-7-3 01:59
多謝報料,請問係咪寫晒佢係我度打工時做過既野?除咗冇接小朋友,打電話黎騷擾,態度唔好會唔會係領事館既 ...

領事館主要考慮係唔想不良市民入境
態度唔好就應該無乜用
反而疏忽照顧小童 (留低小童唔理) 同打電話騷擾就有用

寫d嚴重既事
d芝麻綠豆小事可以skip

打時語調平和同中立
將整件事描述出黎, 唔需要勞氣
如有報警, 當然附上埋報警資料

我愛可樂

男爵府

THANKS A LOT

首頁